Beogradske opštinske novine

10*

На општинскоме збору имају право гласања сви иунолетни грађани, који по члану 164 Устава иемаљског не плаћају мање од 15 динара непосредне порезе годишњс ; који нису под туторством или старатељством и који ннсу под платом код другога у служби. Немају право гиаса на општинскоме збору : 1), Официри и војници по члану 15. општ. закона ; 2), Они који дугују држави порез вшпе од оног полгођа у коме се збор држи ; 3), Који су иали под стециште, за време док стециште траје и док се не нрогласе за невине; 4), Који су под полицијских надзором ; 5), Који се налазе под кривичним ислеђењем за дела у шестој тачци побројана; 6), Који су осуђени због злочинства, докле своја нрава не поврате, или кад су лишени грађанске части, за време пресудом одређено, као и они који су осуђени због иреступа који човека бешчасте и јавни морал вређају, док не прође година дана, од дана издржане казне. Према чл. 52-ом закона општинског, за одборника, заменика, члана Суда и км. помоћника може бити изабран сваки који има право гласања на општинскоме збору, или има сталну радњу коју на своју руку води. Одборници и заменици који истуиају, могу по ново бити изај^рани, али се не морају избора примити. То исто важи и за чланове Суда и за помоћнике кметовске. Сваки гласач може на збору само лично дати свој глас. Збор ће се отворити и избор "ночети у 8 часова нре подне па трајати до 12 час. у подне, а за тим наставиће се у 2 па до 5 часова по подне. После 5. часова неће се пико на збор пуштати, а од свију који до тога доба буду дошли, примиће се глас. Избор ће се пуноважно извршити са онолико гласача колико их на збор буде дошло до означеног времена. Општински је суд по прописима закона саставио и у благајничком оделжу изложио спискове грађана, који имају право гласа на овоме збору. Спискове те може сваки прегледати, и употребити своје законо право, ако нађе да има што против њих да примети. Саопштавајући ово грађанству, опшгински Суд позива га да означенога дана дође на зборно место и изврши оно што му закон и грађанска дужност налаже. АБр. 21 16. Јануара 188У год. ^001- Ја Иредседник оишине београдске ЖИВКО КАРАБИБЕРОВИЋ. Деловођ СПАСО ХАЏИ-РИСТИЋ

С/1УШБЕНИ ДЕО

САСТАНАК одбора општине београдс^е (По с-геногЈМФС&им белешиаиа) држаи б. Јаиуара 1889. год. у Београду ПОЧЕТАК 7 ШЕСТ ЧАС- П0 ПОДНЕ Видп су на састанку: иредседник општине Ж. Караоиберовић. члан суда оаштннског Јанаћ Јанковић, и одборници. г. Гргур Миленковнк Ђорђе С. Новаковић, Милорад Д. Јанковаћ, Коста Иетровнћ, Никола 11. Михајловић, Милан Ж. Маринковнћ, Др. Марко Т. Леко, Тодор Ј. Мијајловић, Мика Ђорђевић, Милутин Ј. Марковнћ. Јован Петковић, Светозар Боторић , Ннкола Булковнћ , Милан С. Мостић, Марко Велизарић, Јаков Вајлони, Раденко Драговић, Коста Дрногорад и Никола Р. Поповпћ. Садржај одборске радње: 1.-) Нзбор ирегледачл војпих набавака: 2.) Нзбор црквеиих гугора: У.) Земљиште за прпчекаонпцу раденнка нри Фабрицн дувана дато под закуп; 4.) Питање о наплаћивању кантарије; 5.) Одређивањб дана зд избор одборника н чаенпка општ. Суда; (ј.| Пзбор комиеије за преглед плана грађевиноких граница.

. Председник. Молим вас господо да почнемо рад. Састанак је отворен. Изволнте саслушати п]>отокол носледњег састанка. (Секретар чита) Има ли ко да примети што? (Нема). Дакле прима се протокол. (Впва) Сад ире него што нређемо на дневни ред, ,ја ћу вас молпти да саслушате ппсмо г. министра војног, којим наређује да накнаднпм избором проширимо број стручњака, који ће за ову годину иматн да дене комисијски оне предмете које Управа војне одеће за војну иотребу набавља. (Секрсгар прочпта акт). Ја сам дао суду да ми он кандидује та лица, да би било олакшице. Хоћете ли да чујете ту кандпдацију. (Да чујемо). Секретар чнта. Ла платно: Давпд Вули, Настас Крстић, Самуел Ппјаде, Алекса Савнћ, Самунло Јанић, Мијанло Гатковнћ, и Вељко Николнћ трговци: