Beogradske opštinske novine

318

овоме (Не>>емо). Онда кад нећете, ја налазим у томе довољно сатисфикације за мене. (Врло добро). Сад изволте решити о предлогу којн сам изнео како год знате. Усвојте лицнтације илч мој предлог, мени ће бити право. Београдска улица аогођена је лицитацијом: тротоар 110 2'49 а калдрма коловоза по 3'29 дин. Снасовска тротоар по 2'25 а коловоз по 3'24 днн. Ја сам овога човека, као што сам мало пре казао склонио да попусти.... Мил. Д. Јанковип. Ја не знам што да се одуговлачи са улицом београдском. Човек, којн је узео да гради коловоз ио 3 - 29 а тротоар но 2-49 дин. он нма камена да може одмах да радн. Ја држим да би то требало одобрити па да се што пре узме у нзраду а ее да се чека још годипу дана. Његова понудаиије скупа п не излази рачун онако како г. председник каже. Председник. Вп мора бпти да сте рђаво рачунали. Ја рачунам да је но 26 и. д. разлика између ове цене која се меин пуди и опе која је излнцптирана... Н. МилишиК. Разлика је ту толнка да ако се прими ова лицитација општина не губи ни пуни 30 дпнара а за толико је грешно одлагати грађење у тој улици. Гл. ЈосииовиК Ја ннсам нн мало нротиваи да се та калдрма гради, само сам за то да се реши нрнма ли се она лицитација која је држана уредно илн не, па ако се не прима, онда оам за то да се одма држи друга лнцптација; тада ће пзаћп може бпти 10 илн 20 иара јевтинпја цена од сваког кв. метра и бнћемо у већој хасни но овако да примамо ма чије погодбе испод руке. Мил. Д. ЈанковиЛ. Али за бога за ову улпцу ннје нн било друге какве погодбе, јер човек ннје хтео да удари на тога лицптанта којн се примио тога посла, сигурно за то, што није ни он нмао рачуна да јевтпнцје ради. Председник. Ја нмам да кажем моје мишљење: да се одобрп ова лицитација ако нристане предузимач да радп тротоаре по 2'25 а коловоз по 3'24 днн. кв. метар. (Чује се: отишли су многи). Кад су већ многа госиода отишла, не може се радити. Завршена је седница у 8'/ 2 сах. по подне.

ЦБЕТНИ ТРГ ПОЛАГАЊЕ ТЕМЕЈБА НОВОЈ ПИЈАЧНОЈ ЗГРАДУ 14. АВГУСТА 1889. С осећањем истините суграђаиске радости, становништву врачарскога краја треба честитати на успеху којим је крунисан досадањи рад њиховога удружења за улепшавање Врачара, и признати да су врачарци стекли пуно право да се и подиче својим грађанским устаоштвом. ч У релативно сасма краткоме времену, Врачарско удружење дало је и најлепши доказ колико се нреко свих тешкоћа и незгодних локалних прилика много може, само кад се слошки и искрено хоће да поради на ошнтем добру. Па не само то. Рад тога малог али удружења пуног сваке енергије, ноказује јасно да узроке спорог напредовања наше вароши треба одиста гледати у оскудици општег ирега.оштва, које се ретко кад јављало у сталној и довољној мери, и ако се

одавна зна да у њему најнре лежи сила која днже и ствара. Оно истина дужност је ггредставништва општинског да се брине за повремено извршење свију локалних задатака и потреба које условљавају угодност живота, и по којима се цеии ианредак једнога места ; али у нодостатку обичних средстова, што у раду иредставништву стоје на расположење, општи интерес захтева да и ирипомоћ грађана са стране допринесе свој део ускорењу свих оних послова варошких од којих зависи здравље , материјално благостање, свака угодност живота и толике друге заједничке и свачије користи. На томе пугу становништво врачарскога краја колико је стојало у служби првенствено својих интереса , толико је удружењем доиринело целој вароши ; јер ако је од непосредне користи по врачарце све оно што се у томе крају разумно оствари у погледу сваиоврсног уређења варошког, од несум- , њивих користи је све то и ио грађанство осталих делова престонице, што је прво, сваки посебни успех корак ближе потпуноме уређењу целе наше вароши; друго , изг>ршивање нојединих задатака трудом друштва упоредо са радовима општине, чини да у једно исто време буде свршено више послОва; треће, остваривање опште корисних варошких установа из добровољних извора, олакшава општинској управи да педовољ.не редовне изворе употребљује на прече послове, и најзад, од оиштега је добитка уређење сваког појединог краја вароши п ио томе што се насељеност становништва нокреће, те је за грађанство које нема непокретних добара корист, да ни један део вароши у уређењу своме неизостане, но у свакоме буде подједнаких удобности за живот. Из многобројних обзира дакле. престоница и сви редови њенога грађанства , могу само пожелити сваки напредак „Друштву за улепшавање Врачара" на путу којим је од постанка свога ишло, а у исто време и благодарити му на труду који је за добро вароши до данас улагало, и на резултатима које је до сада иостигло. Нека би добра срећа дала, да се у даљем раду врачарскога удружења, као и у свакоме напретку престонице, из дана у дан оиажа све то јачи полет!

Полагање темеља пзвршено је у 8 час- пз јутра на уобпчајени начин за такве свечаностп, а у присуству предсгавништва онштине, многих врло одличнпх гостију, огромнога броја грађана са Врачара и свију осталих делова вароши. По водоосвећењу председник друштва г. Стева Д. ПоиовиЛ пзговорпо је прпкладну н језгровиту беседу, коју ниже саопштавамо, н која је од слушалаца била поздрављена бурним одобравањем.