Beogradske opštinske novine

Н -2 (Ј

ЗАПИС у камену-темељцу на пијачној згради на „ЦВЕТМОМЕ ТРГУ"

I

Во ил\/л Отца и Оина и Окдтаго Д$х а Лалинк ! Овде на „Цветноме Тргу," у престоници Краљевине Србије , Београду, за владе Краља Србије Александра Првога, Обреновића Петога, миропомазаног на дан двадесетога Јуна ове године. Друштво за Улепшавање Врачара, ооновано Фебруара 1884. год. трудом и улозима својих планова, по добивеном допуштењу од оиштинског представништва подиже темељ овој (другој) згради за аијачну потребу, првој ове врсте у Србији, на дан четрнаестога Августа године од рођења Христова хиљаду осам стотина осамдесет девете.

За пословођу, члан Овет, Милојеви^ с. р. Члаиови управног одбора : Свет. Милојеви^ с. р. Ферд. Розелт с. р. Милија Јаковл .еБић с. р. А. 0. Бориоављеви& с. р.

Предоедник Стеван Д. Попови! с. р.

Чланови надзорног одбора, Чед. А. Попови^ с. р. Бран. Васиљеви! с. р. Павле Џелебџнћ с. р. Милан Јанкови! с. р. Стеван Јосифови^ с. р.

Ову зграду, која захв&та 684 квадратна метра, изградише, ио илану инжењера Гргура Миленковића и ио утврђеном уговору, иредузимачи Илија Фидановић и Андрија Јоксимовић, за цену од двадесет и четири хиљаде, иет стотина и четири динара.

ОПШТИНСКЕ ВЕСТИ. Бирачке карте. У јавности је истакнуто питање : где ће на дан избора нар. посланика гласати они бирачи, који станују у једноме а данак плачају у другоме кварту. Ово је дало повода многим београдским грађанима да накнадно траже упутства, и ако су већ раније узели своје бирачке карте, које дају најбољег објаснења. — На свакој бирачкој карти стоји записан и кварт коме бирач по плаћању порезе припада, и по томе сваки бирач има гласати у томе кварту.

Спискови. Окружна пуковска комапда предала је општинскоме Суду јединичне спискове првог позива и уз исте приложила листе оних обвезника који их на држаним скуповима, или позније, од команде нису добили, да би тако зналп и при себи иммли исписак којој јединиди припадају. Сви ти обвезиици који листе нису узели, и који ни иначе незнају своје јединице, треба да се обрате општинском суду да би листе прлмили. Председници. Државни одбор извршио је избор лица за председнике и чланове главних бирачких одбора и за председника бирачких одбора иојединих места. У Београду су одређени: г.Драгутин Франасовић држ. саветник и г. Јован Несторовић председник суда окр. алексиначког за члана главног бирачког одбора ; а од судија вар. Суда г. Павле Јаиковић за председника одбора у варошком, г. Анта Боди у врачарском , г. Марко Ђорђевић у дорћолском, г. Танас. Радовановић у палилулском, г. Мих. Стевановић у савамалоком и г. Ђ. Гинић у теразијскоме кварту. Набавка. Обраћамо пажњу на оглас општинскога суда за набавку још 13 коња за београдску пожарну чету. Одбор општински није хтео у напред опредељавати до које се цене коњи могу платити, него је оставио комисији из своје средине, да учини избор и углави погодбу за цену. По томе сви они, који имају на продају добре кол,е, са условима иазначеним у огласу, треба да учине одмах понуду с уверењем да је општина вољна добре коње добро и платити. Димњаци. На питања која се чине општинскоме Суду одговарамо да је право на чишћење димњака по држаној лицитацији уступљено другоме лицу, али нови повлашћеник иримиће у своје руке тек од 1. Новембра ов. године. Све дотле, има димњаке чистити досадашњи повлашћеник, по та кси^ која је до данас важила. По ново. После држане шцитације 18. о. м. за закуп „Зеленога Венца и , општина је добила понуду која даје зиатно већу цену од излицитиране, ако се учини измена услова тако да закуи траје три године а на случај да се отвори пијаца, на Зелено.ме Венцу, онда да закупац експлоатише цели простор (Заленога Веица) с тим, да за сваки метар који заузму стални продавци плаћа толико колико дотле буде плаћао за квадратни ' метар закуиљеног просрора. Услед овога држаће се по ново лицитација 2 4. ов. мес. — у четвртак.