Beogradske opštinske novine

433

грађевинског иступа био потребан пс нахођењу власти. Сам предузимач одговоран јеи за песреће, које бп потекле са недоволлк! смотреностп п.егове, па би при ■ грађењу били повре.ђени раденици, суседи или друга која мимопролазећа лида. Но овим се не искључује одговорност п других лпца, ако и до ових буде у томе кривице. Чл. 19. Падлежност власти за гши!јање и суђу-ње истуаа аротиву гра/је■ винског уређепа. Истуни за које је одређена казна иредходећим чланом 17. овогзакона, општинска ће власт извиђати, судити и своје пресуде извршивати. Протаву преоуда моћи ће се жалба изјављивати у свему као што је то код другпх иступа иредвиђеиих оппјтим казненим закоником. Чл. 20. Трајапе дозволе. Ако господар грађевипе за једпу годину, од дана примљеиог ретења о дозволп грађеп.а, неопгочне грађеи>е, доцније пеће моћи грађењу нриступити без нове дозволе. Члаи 21. Таксе. Поред гакса, које су законом о таксама од 10. Јуна 1884. год. по струци министарства грађевина определ>ене и поред таксених марака које су тим законом одређене, сваки господар грађевиие дужан је у корист огннтинске касе у напред платити : 1., један дипар од 1000 према вредпосги грађевине. Ако је вредност исиод 1000 динара нлаћа се такса као и иа иуну хиљаду. Где нема предрачуна и 1 ! де би се иоказало да је исти негачан, вредпост грађевине одређпваће грађев. савет. 2., Када се преиначавају старе грађевние (н. пр. подиже се нов снрат и т. д.) нлаћа ће се половина горње таксе. Ова такса иеће се панлаћивати нри ман.им онравкама, којеу суштиии пе мењају постојећи вид грађевине.

3., За прављење нланова за грађевине дужан је господар грађевиие да плати ипжињеру нли архптекти, који јо план саставио, ако пе би било иначе међусобне погодбе, следећу таксу:

сЗ Е к Рч сЈ м N ћс

к N М О сЗ Рн и сЗ & сЗ

К сЗ О

о о о о о о о О !■< О о о СО ОО

о о о о о

о о 00

о ■< -

о о

о со

о о о "< о о

о о о ^ о о В о о ^ о 00

о о ° о ° ° 2- ° о ^ о см

о о о ^ о гН оз о о" о о о о 2- о *о о

о о о о о С\1 УО о о о о СЧЈ

сЗ % к сЗ м к Ј>*

ч: о сЗ к н к <а> о Рн н Ј>* Р4 сЗ Рн о к о и

н

35 Н"

н н

СЗ

см

о

со о

см о

»О (М

о

о

- гр о

!>• о

со о

о

со о

»о С<1

ср со

>о со

00 о

О

00 о

о са

С\1 С\1

о »о

а. н о

5! а

РЗ со

и 03 8 Рн

со

Р-1 оЛ ^ м <0 ж Рч К к «

гс к м сг

02 со

•ЈГ Оч

& со

со >о

СО •о

00

00

(НАСТАВИЋЕ СЕ.)

ИЗВЕШТАЈ СТАТИСТИЧКОГ ОДЕЉЕБА (свгшетал) 0 тога сам мишљења да би за општииу од иеоцењеие користи било, кад бн у најкрнћем року предузела ноп понисљудства (у вези са поннсом запата одиосио заннмања, зграда и стоке) јер тек иа осиову његових тачних иодатака моћи ћо се новољно решити интање о довођењу воде н других великих иредузећа, које општина намерава да изврши. Трошкови око иописа изнели би од прилике до 3000 динара, а са овим издатком ностигде би се велике уштеде, јер би онштипа имајући тачан ноинс ностакпла снгурну основицу својпм будућнм радовима а ие би се морала унуштати у екснериментисања која су нначе неизбежна н миого коштају.

о со

>о со

Ако оиштииски одбор нримп нредлог.ј;! ћу оида одмах израдити иредрачун и ноднети већ састављену нопмсну лнсту н нужна упутства за ноннс, који бн се имао извршпти за један дан но новом начину, помоћу обучених бројача, каквог је недавно ироиисао ннтериацнјонални коигрес једиообразио за све културне државе. Са израдом пописа од 1884. род. у исто време прикуиљао сам недељне нодатке о кретању л.удства (венчавања, рађања н умирања,) о боловању н узроцима смртностн и метеоролошке белешке са којима сам мислио отиочетн недељне нубликације статнстичкога одељења у онштинскнм новинама. Но моја се намера није могла остварити ирво за то, што матерпјал о кретањ, људства, који су свештеннци ио дужностн својој иодносили одељењу, није сгизао на време и није био тачан. Ово задоцњавање и иетачност објасиио је г. нротојереј београдски актом својпм од 6. Јуна 1888. г. Ј® 753. у коме — другим речнма — велн, — да неки г. г. свештеници београдскн нису нн толпко нисмени да испуие један најобнчннји бланкет н да због тога ннсу у стању давачи податке онакве, какве се од њих траже. (!) Но други и главни узрок због кога, сам морао одустатн од нрвобитнога идана н оддожити издавање недељиих бнлетеиа за. другу годину дежи у томе што штампар којп јо пзрађивао ошнтниске новпне нпје ирнстао да статнстичве таблице удист улазе ношто њнхов слог знгшо више кошта. За ову годину раћенн су годишњи прегдедн из груие следећнх радова статистике а, статистнку: онштинске територнје; б, „ кретања људства; в, , ппјачпих цена, намирнннд и надница; г, „ метеоролошке; д, , грађаискнх снорова; 1), „ крииниалитета н нолпци- ■ ских нрестуиа; е, „ саобраћад; ж, , трговннске (увоза, извоза и нровоза); з; „ поште и телеграФа ; н, „ наставе; ј, „ добровољннх установа н старања о сиротињи; к, „ оиштинских н држивнпх дација; д, „ опиггинске Фииансије; љ, „ изборног кретања; м, „ паљевине; н, „ извршених забрана код 0ПШТИИСК0Г суда. 11 110лиције; њ, „ заклане стоке иа варош. кланици п козарамаи о, „ ириватних удружења.