Beogradske opštinske novine

Из групе иориодпчних радоианирађенје иоцис људства од 1884. год. И најзад нз груие трећс нредузет је н пзвршен, ио пницијативи господина председникм, поннс зграда и сганоиа, који прилажем нод -/ г Он је пмло да носиужи општинн у нзвесној цељи; с тога оваЈ ноппс није обухватио и оне момепте који се односе на начин станопања, пасељеностп зграда и годпшње кприје— из којих бн се, дак.1е могло дознатп, како стојн становништво нрестопице у томе иогледу. Пбиисје извршен са 10 бројача (нижих органа онштинских) за 15 дана а трошКовп око пописа нзносе снега 20 дин. На завршетку овога пзвештаја сматрам за дужиост још да ианомекем, да од горе нобројаних радова неки још иису иотиуно срађеин с тога, што вдастп које су нозваче да дају статистпци материјал, нису овај на време слале. Годишњп сгатнсги '1кп пзвештајп нс могу се у онште подносити одмах по свршстку годиие јер податци за минулу годнну тек се прнкупљају и долазе статистицн на разраду но завршетку годнне. 18 Марта 1889. год. у Пеогрлду. ИГеФ статистичког одел.ења оиштине в. Београда др. Драгиша М. Ђурић.

8и иадаван.е дућаиа н иил.лрских места под закуи и ва одржавање реда и чистоће у новој нијачној вгриди на „Цветноме Тцгу" I 0 дуГанима и месарима. Члан 1. У сва четири дућана нове нијачно зграде нродаје се само говеђе месо. Свака два дућапа имају заједнпчки улаз у леденпце, и то за дућане Бр. 1. и Бр. 2. улаз је пз дућака Бр. 1., а за дућане Бр. 3. н Бр. 4. улаз је из дућаиа Бр. 4. Леденице иду уз дућаие. Оне се иуне ледом о трошку Друштва. Ходпнцима лсденаца имају нраво да сс беснлатно служе н свињарскн месари који држе дућане у старо.ј згради на нпјаци, као н Ш1л >арице за оставу масла и др Тога ради њима се допушта, да према својој потреби имају слободан нристун у дућаие Бр. 1. п Пр.4.зарад силажења у подруме ледекица. Члан 2. Дућанима је закупна цена . . . . динара месечно, с беснлатном употребом леденнце преко лета. Месари морају имати свакад довољно доброг меса. Месо се несме продавати скуиље, но што се иродаје на Нелпкеј Ин_ јацн. Мера мора бити тачна.

4 Н 4 Сто на коме се мери мора стајати на видном месту и лако нрнстунном за свет који купује. Члан 4. Нигде но дућанима не смеју се побијати клиицп за вешање меса. Закунац сваког дућаиа мора, о свом трошку, пачннпти чивилуке за вешмње меса, по иропису које доби.је од Друштва. Распоред чивилука, иањева, столова и спега месарског нрнбора мора бити такав; да свет који назарује може лако иристунитп и кретатп се у дућаиу. Члап 5. Како дућани, тако н све што је од нрибора у њима. морају се свакад одржавати у највећој чистоћн. Тога радн морају закунцп, норед осталог. црати нрозоре сваких 15 дана један пут, а према нотреби н чешће. Да би у дућаинма било светлости свакаД довољно, не емеју се прозорн ничим -заклањатп. Иреко лета кад је сунце, доиуигга се употреба завсса. II 0 пиљарима и пиљарским местима. Члан 0. У повој нијачној зградп пма 19 ппљарскик месга, која су нумернсана редом од 1 до 19. Она постоје у шприни између стубова зграде п ируж |ју се у правцу ноиречнпх зндова дућана месарских, Четнри тезге у четири ћошка зграде највеће су. Оне су нод бројевима; 1., 10., 11., и 19. Тезга нод 17. најмања је. Остале тезге (2 , 8., 4. 5., 6., 7., 8., 9., 12., 13., 14., 15., 16. н 18.) долазе у средње п све ( 'У .једнаке ио велнчини Облик нрве четири тезге јесте облпк слова : Г., а остале имају облик правоугаоника. Прве четири износе у ширину, нри улазу, 3 метра, а све остале шнроке су по 2, 50 метра оснм тезге бр. 17., која је само I метар широка. Свима је висииа 70 см., а дужина 3, 5 метра, осим тезге бр. 17., која је само 2, 5 м. дугачка. Тезге се намештају у линнји Фроита стубова. Исмеђу тезге и тезге мора бити растојања по 1. 50 метар. Од зида с уздужие стране н од зида с леђа мора бнти толпко исто растојања, изузимајући случај кад се ноднЈву норзд зада полпце и ормани (в. члан 10.). Члан 7. За ппљарнце остављају се четири места у ходиику измећу месарских дућаиа. Члан 8. Нрема важностн н удобпости места, и цене су пиљарским местима разлпчне. У тезге нрвог реда долазе тезге нод бр. 1. п 19. Њпхова је. цена но .... динара месечно. У други ред долазе тезге нод бројеиима 10.. 11., 2- и 3. Њпхова је месечна цена

по .... дииара, с тнм да тезга 2. 3. иду заједно за нсту цену. Исто тако иду заједно тезге 1(3. н 17, п за њих две цена је месечна .... дин. Особено место заузима тозга бр. 18' Њена је закуниа цепа по . , . . динара на месец. Све остале тезге иду у трећн ред и нзд»ју се све ио две под закун, изузпмајућп, ако иоједннн инљари желе по једну тезгу да имају. Када по две узимљу под кнрнју закупна је цепа по . . . , дниара на месец, а кад по једну, онда је месечна кнрија свакој по .... дппара* Ииљарице за своја места у зградн ие плаћају ништа. Члан 9. Тезге су иачиње о трошку . Друиггва. Члан 10. Ппљарпма није допупггено ннгде иобнЈатц клинце. у зпд за вешањд ма каквпх предмета Донуштено је само градити уза зпД полице плп ормане зп држање слварн за иродају. Ни полнце пн ормани не смеју бити шиге од 50 см., како бп нролаз пзмеђу полице и тезге пзноено најмање један метар. Подпзањем полица илн ормана пе смоју се прозори заккшати. Што се њихове траде тнче, та мора бнтп но пропиеу који закупцп од Друштва Добпју. Члан 11 Предмете којп јако заударају, као што су: кпсео купус снр птд , ие емеју нп ппљари ни ниљарпце држатн у повој зградп у већпм количииама, ве)1 само онолико колико је потребно за дневну нродају. Несугласпости у том погледу нресуђује свакад управин о/,бор Друштва. (СВРШНЋЕ СЕ)

ОПШТИЕСКЕ ВЕОТИ

Цветни трг. Приликом иолагања темеља новој иијачној згради па Цветноме Тргу, проговорилисмо неколико речи о успешноме раду врачарскога удруЈкења и иоказалн од колике је користп његово устаоштво најнре по Врачар и Врачарце, а за тим и но целу пашу варош. Данас доносимо од Управе удружеп.а нропнсана правила о издавању дућана п ииљарских места под закун, п одржавању реда у повој пијачној згради, која јс гако брзо и према нашим нриликама врло лепо саграђена. Има 1 рађана који не доспевају шетати по снима крајевима вароши