Beogradske opštinske novine

Београд, 5 јануара 1900 год. Заступник Председника општине београдске у име Београђана честитао је Његовом Величанству Краљу Александру I и Његовом Величанству Краљу Милану, Команданту Активне Војске, нову годину, и Њихова Велнчанства благоизволела су милостиво одговорити овим брзојавима: „ Засшуинику Председника општине београд Ниш (двор) 2 Јануара 1900 год. Срдачно благодарим гра^анима Моје драге и верне Престонице на честитању и лепим жељама и шаљу^и им о новом лету евоје топло поздравље, Ја желим општини града Београда свако добро и напредак. ДДЕКСДНДДР" Госиоцину Стеви Ивковићу београд Ниш (двор) 4 Јануара 1900 год. Благодарим Београђанима и желим сретну нову годину. МИ/шН Честитке заступника председника општине гласе: Његовом Величанству КРАЉУ СРБИЈЕ ДДЕКСННДРУ I ниш У најдубљој иоданичкој верносши и оданосши ионизно молил Ваше Величансшво,

ТРГОВИШ ДЕНТРИ И ДРУМОВИ по српској зкмљи написао КОСТА Н. КОСТИЋ (наставак) Котор спомиње и X. КалФа као „тврд град, у рукама млетачким, на дну залива." 1 ) Још 1667. г. Котор се држаше против Турака. У тврђави се налажаше посада од 500 војника. 2 ) У прошлом веку Которани, као и сви Бокељи, бавили се бродарством и трговином 3 ). Одлазили су они трговинским пословима и у Смирну. 4 ) У овом веку Котор је још врло рано постао главним тргом за Црну Гору. Црногорци су посећивали и Подгорицу и Ри!) Споменик XVIII с. 54. 2 ) Тћешег, Уе!;. Моп. У 1 зу . МепЛ. 1 II § 233. с. 219. 3 ) Веаијог, Уоуа^е 1. I. с. 346. Бе НЦога! (Зе Са4аго ЈаИ аијоигд' ћи1 рапе де 1а (1от1па1Јоп аиЈпсћЈеппе, е4 ргезеп1;е ипе рори1аИоп «1е 30 а 40 тН1е ћаћИаикв, ргез^ие 4ои9 а(1опт5а аи соттегсе ек а 1а пауј^а^оп. 4 ) Ћ. Цветковић, АвтобиограФија стр. 8.

да о новој години благоизволи милостиво иримити најискренија честитања која Величансшву са иуно иреданосши иоцносе одани Вам Београђани са шоилим жељама за дуг и сре&ан живот Величанства, те да обасуто љубављу свога народа и у будуЛе велича Србију на среЉу нароца сриског, на дику и ибнос Срба и на добро и среЛу свога дома и Србије. Заступник Председника општ. београдске члан суда, Стеван Ивковић Његовом Величанству КРид>У МИДННУ команданту активне војске ниш Лодиисати у име грађана Краљевске Престонице ионизно честита Вашем Величанству нову годину са најусрднијим жељама за дуг и среКан живот Вашег Величанства а за добро Србије и њене војске. Заступник Председника општ. београдске члан суда, Стеван ИвковиЂ

РАД 0ДБ0РА 0ПШТИНСК0Г РЕДОВНИСАСТАНАК 16. Децембра 1899 г. Председавао председнив општине г. Антоније Пантовић. Присуствовао члан суда г. Коста Симић. Од одборника биди: А. Н. Кремановић, Стојан Пајкић, Ђока Тошић, Ђ. Пантелић, К. П. Михаиловић, Мих. Јовановић, Дамњан Стојковић, Н. Петровић, Коста М. Ђурић, Мијаило Миловановић, Н. Спасић, М. Ј. Божић, Богоје Јовановић, Трифун Ђорђевић, Јанаћ М. Јанковић, Мита Петровић, Д. Тадић (свршетак) XVII По прочитању жадбе Станимира Мирковића, трговда, члана Фирме Мирковић и Лучић, упућене VII пуков. окр. команди на разрез коморе, јеку и Вир Пазар; али су ипак сваке суботе и недеље најрадије доносили своје сировине на пазар пред Котором. 1 ) Кад им пресуше текућице, Црногорци жито мељаху у которским воденицама. 2 ) Из Котора је овај друм ишао поред Которског Залива у Рисањ, а одатле преко Грахова ишао у НикшиК. Нинши-к или Оногошт (у спом Опо §'0 §1;, Апа^аз!;, Опо^о»1;е, Опо§ - 08с1л; 0)ноГОШТћ, СОногоште, (Оногошт-к). Град Никшић звао се у Ср. В. Оногошш , а Дубровчани су га звали обично Ан а§'а 81Чхт. 3 ) Име НикшиЛ добило је ово место у Н. В. од пастирског племена Никшића- (N10118121, №х81сМ), 4 ј које се 1455. г. предаде Турцима са осталим племенима Г. Зете. 5 ) За време X. Степана на Никшићу се налазила царинарница. 6 ) Племе Никншћи као и град Никшић чесго се помиње и у срп. нар. песмама Н. Века. 7 )

х ) Воие, Ти^. 4. III. с. 161 , 164—165. 2 ) Гласи. к. ЈјХХШ . с. 255. 3) ШЈгаззеп с. 72. — Моп. 8рес4. v. XXII. с. 68. v. XXVIII. с. 177. 4 ) Нз1га8аеп с. 72. 5 ) Моп. 8рес(;. v. XXI. с. Р8. в) Пуцић, Спом. к. I. с. 102. ЦдрИНД ИА (ОнОГ01Ц-К. 7 ) Вук, Пјесме к. Ш. с. 492.. 542.; к. IV. с. 73., 311., 408., 432., 477. и т. д.

која се наплата од њега тражи, и по прочитању акта VII пуков. окр. команде и извештаја војног одељења ОВБр. 3556, — одбор јс изјавио мишљење, да се Станимир Мирковић, овд. тргов. према садањем његовом имовном стању, може опгеретити комором од једног товарног коња, а да суд општински предложи одбору лице, које би давало онај остатак коморе, којом је била оптерећена Фирма Мирковић и Лучић, пошто је члан исте Фирме Јован Лучић страни поданик п као такав не иодлежи давању коморе. XVIII Председник износи одбору на решење молбу Сулејман -ЕФ. Фалаџића, оџе овд. којом тражи да се мухамеданској богомољи у Београду повиси досадања годишња помоћ, коју јој даје општина београдска у 2400 дин. 11о прочитању те модбе АБр. 9101, — одбор је решио, да се ова молба упути на оцену одборском повереништву за састав пројекта општ. буџета за 1900 г. XIX По прочитању молбе Сулејман Еф . Фалаџића, оџе овд. АБр. 9204 и по прочитању извештаја књиговодства, —- одбор је решио, да се мухамеданској богомољи у Београду за наступајуће њене празнике изда из општинске касе на име помоћи 240 динара. Овај издатак да се учини из редовних прихода општинских и покаже у рачуну као издатак ван буџета у овој 1899 години. XX По прочитању акта Управе вар. Београда АБр. 9261, којим спроводи тражење београдске царинарнице, да јој општина упућује ноћне стражаре за чување истоваришта робе на савском пристаништу, — одбор је решио, * да се београдској царинарници одговори да општина београдска нема могућности да регрутује више ни једног стражара и према таком стању ствари и не може упуИз Никшића је друм ишао преко Лукова, Вучја, Мокрога, у долину Шавника и преко Превиша, Ивице и Језера долазио у град Пирлишор. 1 ) Овде се друм делио у две гране. Десни је пут ишао од Пирлитора левом обалом Таре, путем у Шљиванско, Руданце, Добриловину, Мојковац и најзад у Брсково. 2 ) Из Никшића у Брсково постојала су још два краћа пута: Први преко Крнове, Тушимља и Пбљ&, а други преко Тушимља у Колашин и низ Тару у Мојковац у Брсково. 8 ) Од Пирлитора главни је друм ишао преко Краљеве Горе, у долину Ћотине и долазио у Пљевље, 4 ) где је секао Дубровачки Друм. Из Плеваља је ишао преко Ћотина и Лимова развођа, па је у Прибоју секао Босански Друм. Од Прибоја је преко Ц. Рзава и Златибора одлазио у долину Т >етиње у Ужице и Пожегу. Из Пожеге је овај друм ишао у Ваљево преко оног комплекса планина између Пожеге и Ваљева. Из Ваљева је долазио на Уб и преко Тамнаве и Колубаре одлазио у Београд.

!) Ровинскш, ЧерногорЈл т. I, е. 449. 2) Глас XXX. с. 12—13. 3) Јђ. 4 ) Ровин. Черн. т. I. с. 449.