Beogradske opštinske novine

Број 33

- 182 -

Год. XIX

Гра^анству београдском Управа вароши Београда претписом својим од 5. Августа ове годиве ВМ 379, представила је овоме суду и наредила следеће: „Господии Министар народне привреде расписом од 3. Августа т. г. П М 11854, наређује: ,,„Да би извоз наше стоке у АустроУгарску текао својим правилним током и не би наилазио на сметње, неопходно је потребно, да се најтачнвје врше сви они прописи закона о заштити од сточних зараза, које се односе на саобраћај са стоком, а поглавито прописи §§ 7, 8 и 11 истог закона, даље прониси прописани расписом од 20. Ј^на 1894 г. СМ 4901 који се односе на издавање сточних пасоша и њихово поступање и да се тачно испуњавају погодбе ветеринарске конвенције, закључене између Србије и Аустро-Угарске под којима је извоз стоке и сточних сировина из једне уговорне државе у другу допуштен. „„Обраћајући пажњу Управи на ово препоручрјем јој, да нареди и да озбиљно настојава, да се у њеном подручју ови прописи тачно врше како од стране сопственика стоке и сировина, тако исто и поглавито од стране општинског суда и марвених лекара. Нарочита пажња мора се обратити на ово: „„1. Да је стока, која се ма куда гони, снабдевена увек са уредним сточним пасошем; „„2. Да општинске власти издају сточне пасоше само за стоку која је из њихове општине и која је својина њихових грађана; „„3. Да је рок пасошу о здрављу стоке увек продужен од стране општинског суда одакле је стока или где је боравила пред одгон на панађур, сточни трг или даље одстојање са назначењем куда се гони. Ради овога сваки је сопственик дужан пре одгона своје стоке из општине своје у друго које место или на панађур, сточни трг или на станице железничке и паробродске ради извоза поднети своме општинском суду пасоше да му их продужи, а ако пасоша нема, да га од општинског суда узме. Општински судови продужаваће сточне пасоше или нове издавати само онда, ако у њиховој општини и у општинама суседним нема на стоци заразе, које се могу пренети на врсту стоке у пасошу означене, нити их било за потоњих 40 дана; „„4. Да је пасош прописно на купца пренесен и прописном таксом снабдевен; „„5. Да је пасош од стране окружног марвеног лекара — управиног —- премапотписан, а окружни марвени лекари према потписиваће сточне пасоше према постојећим прописима, а за говеда намењена за извоз само тада, ако су се уверили да је здрава, ако је пасош у свему уредан и нарочито ако је на њему рок о здрављу од стране општинског суда онога места одакле стока долази прописно продужен и није протекло 8 дана од дана продужења; обраћајући при томе пажњу да грло не долази из општине у којој има на стоци

заразе, која би се на дотичну врсту стоке, за коју пасош гласи, могла пренети, или из општине, које су овој суседне, служиће се при овоме седмодневним извешћем о сточним заразама, које се штампа у Српским Новинама и које им се у засебним примерцима доставља; и „„6. Да се чопори и џелепи, пре него што се крену из миста одакле су или где су састављени, прегледају од стране надлежног окружног марвеног лекара и да се сваког петог дана путовања прегледају. Марвени лекари прошиће пасоше и на полеђини последњег болежиће када је извршен преглед, где и шта је нађено, потписати и печатом утврдити. ,,„3а неиспуњавање ових прописа оз; стране сопствевика стоке нека они припишу себи самима све оне штетне последице које их због тога буду постигле. Са општинским пак органима, кој и се буду огрешили о ове прописе, поступиће се по § 42. закона о заштити од сточних зараза, а марвеном лекару заказаће, да му наређујем, да се најтачније придржава постојећих прописа и наређење у погледу саобраћаја са стоком, лично га чиним одговорним за правилно вршење ветеринарскополициских прописа у његовом рејону и ако будем приметио лабавост или другаче вршење казнићу највећом казном. „„Управа ће што пре све ово извршити, како би извоз говеди када се обустава буде дигла, ишао о'ез нрепреке."" „Достављајући суду овај распис господина министра, управа му препоручује да^се по њему у свему тачно управља и нареди све што треба за његово тачно вршење." Ова наредба саопштава се грађанству београдском ради знања и управљања. АБр. 7356. Од суда општине београдске 7. Августа 1901. у Београду.

ОПШТИНСКЕ ЛИЦИТАЦИЈЕ Општина београдска, издаваће путем јавне усмене лицитације под закуп следећа своја добра и то: I. На дан 4. септембра тек. год. од 2 до 5 сати после подне, празан плац регу/ационог Фонда, постојећи у Дубровачкој улици преко пута каФане „БелаЛађа". Кауција 100 динара. II. На дан 5. септембра тек. год. од 2 до 5 сати после подне, празан плац на коме је била општинска кланица. Кауција 20 динара; и III. На дан 6. септембра тек. год. од 2 до 5 сати после подне, празан плац у Ратарској улмци под бр. 4 Кауција 100 динара. Лицитације ове држаће се и то: под бр. I. пред каФаном „Бела Лађа", под бр. II. пред каФаном код „ЦрногОрла" ; а под бр. III. пред ОФицирском каФаном. Ближи услови могу се видети у канцеларији економног оделења суда општинског сваког радног дана за време канцеларијско и при лицитацији. Од стране Суда општине београдске 4. Августа 1901 год. АБр. 6179 и 6754, у Београду.

ИЗВОД ИЗ ПРАВИЛА о уре^еау еснаФа димњичарског Чдан 13. Чишћење димњака вршиће се радним данима пре и после подне, и сваки без раздике дужан је допустити чишћење димњака. Но ако је коме са извесних разлога не могућно допустити чишћење једнога дана, дужан је то без одлагања допустити другога дана у исто време. Тако исто димничар је дужан следовати на сваки позив за чишћење димњака, а нарочито за случај пожара. Члан 16. За чишћење димњака плаћају се ове таксе: а) за чишћење димњака цшшндар без разлике на спрат . 0'40 динара б) за чишћење димњака простог <>20 динара в) за чишћење димњака простог на два спрата 0"40 г) за чишћење гвозденог шпархерда 0-40 „ д) за чишћење зиданог шпархерда ■ 0-40 „ ћ) за чишћење зиданог шпархерда великог у гостионицама 1"— дин. е) за чишћење Фуруна с чунковима од два метра на више <Ј '40 ж) за чишћење Фуруна с чункоковима до два метра . . . 0'20 „ з) за испаљивање димњака . . 1-50 дин. и) за чишћење типлова на пекарницама од типла . . . 0'20 Члан 17. Таксе за чишћење димњака плаћају сопственици зграда, а за масе масени стараоди. Само у одсуству ових плаћају закупници (кирајџије). Плаћање прописних такса обавезно је. У случају противљења, таксе ће наплатити полицијска власт без икаквог одлагања. По напдати таксе димничар ј е дужан сваком без разлике издати признаницу, у којој мора бити назначено: колико је и каквих димњака очишћено, на чијој згради, колико је напдаћено и когје даначишћење вршено. Наполеђини признанице мораЈу бити одштампане таксе из члана 16. правила. Признанице морају бити снабдевене оригиналним потписом мајстора, који у дотичном реону занат упражњава.

РАЗНЕ ОПШТИНСКЕ ТАКСЕ I. Гробарина: Гроб за децу до десет година дин. 6 и дин одржање свега дин. 7' — . Гроб заодрасле д. 10 и 2за одржање свега д. 12*—. Мала зидана гробница дин. 550 и 10 дин. одржање, свега дин. 560-—. Велика зидана гробница Ш реда дин. 983,52 и 15 дин. одржање, свега дин. 998'52. Велика зидана гробница П реда дин. 1084'32 и 15 дин. одржање, свега дин. 1099-32. Велика зидана гробница I реда дин. 2000 и 15 дин. одржање, свега дин. 2015 - —. Ова такса плаћа се за гробове маде и велике за 10 година ; а за гробнице за 50 година, такса одржања пдаћа се сваке године. Ко за пет година узастопце ову таксу не пдати губи право на гроб, па био прост гроб или гробница Положена такса пропада у корист касе гробља, а гроб или гробница припада општини. Такса одржања плаћа се потпуно, ма се гроб или гробница, у које бидо доба године, узео у службеност. II. Пражњеве помијара и нужника: а) Од кубног метра — — - — 6'— д. б) Од акова — — — — — 0.30 д.

УРЕДНИШТВО П АДМИНИСТРАЦИЈА ЈЕ У ЗДАЊУ ОПШТИНСКОГ СУДА Влаеник ОПШТИНА БЕОГРАДСКА Штампарија Димитријевића. Уредник МИЛИЈА ЈОВАНОВИЋ