Beogradske opštinske novine

Број 3 3

- 181 -

Год. XIX

II 4. Предузимач је дужан да канализацију изврдш најдаље у року од пет година. Вредност радова утврдиће се на основу планова и предрачуна надлежно одобрених. А извршење радова уступиће се предузимачу погодбом за укупну цену састављену према појединачним ценама. Ако би се општини јавило више понуђача, општински одбор задржава себи право, да одреди начин на који ће се извршити утакмица између понуђача. Предузимач гарантује за правилно дејствовање система канализације у року који ке се уговором одредити. 5. Радови морају отпочети најдаље после два месеца пошто варош Београд иланове одобри и пошто се деФинитивна погодба учини по узајамном споразуму. 6. Вредност радова и све суме у опште које би се имале плаћати или примати од стране вароши и о којима може бити реч у уговору, подразумевају се у златној монети. 7. Исплата радова вршиће се према њиховом напредовању ; које ће се показати у месечним ситуацијама, које ће подносити предузимач а општина контролисати. Али ни у ком случају општина није дужна исплатити предузимачу у току једне године више од једне петине целокупне погођене суме. Исилата ће се вршити у месечним роковима, и то: до ! | 4 у готовом новцу, 3 | 4 у боновима са роком од пет година, који ће доносити интерес 6°| 0 . Сваки бон имаће по 60 купона који ће носити месечни интерес на суму бонову. Интерес ће се плаћати сваког месеца. Но ошптина задржава право да ове бонове исплати и нре рока. 8. Плаћање у готовом новцу као и исплата бонова мора бити гарантовано од стране државе. Бонови ће носити на себн белешку о тој гарантији и носити државни печат. 9. На име гарантије да ће предузимач тачно иснуњавати све своје обавезе, положиће општини вароши Београда кауцију у готовом новцу или државним хартијама од вредности у суми од 200.000 динара пре почетка преговора. А колико ће доцније кауције допуњавати за гаранцију солидне израде и правилног Функционисања, утврдиће се уговором. III 10. Ако до погодбе не би дошло, варош Београд обвезује се да врати предузимачу кауцију и да откупи планове и предрачуне пр јеката по цену, која ће се закључити приликом прелиминарнога угорора, а која цена не може бити већа од 40.000 динара у злату, а кодико ће баш та вредност бити оцениће Грађевински Савет. 11. Пре почетка израде планова предузимач ће бити дужан да поднесе општини све податке на којима мисли израдити планове, акојеће оценити Грађевински Савет". Општински је суд поднео ове Главне Одредбе преко Господина Министра унутрашњих дела на одобрење Влади Његовог Величанства Краља. Пошто је Влада Његовог Величанства Краља изволела одобрити ове Одредбе

Господин Министар унутрашњих дела известио је о томе општ. суд актом својим следеће садржине: „МиНИСТАРСТВО УнУТРАШЊИХ ДЕЛА ПБр. 17721 6. августа 1901. г. Смедерево. Управи града Београда, Нека Управау продужењу овога акта саопшти суду београдске општине : 1. Да Влада Његовог Величанства Краља одобрава у начелу послате актом од 25 пр. месеца АБр. 6996, а од одбора општинског усвојене главне одредбе уговора, који се може закључити између вароши Београда и предузимача за израду планова и канализацију Београда, под погодбама које су у послатом препису исписане; 2. Да се Краљевској Влади има послати на оцену и одобрење: деФинитиван уговор, који ће се на основу ових главних одредаба имати да закључи измеђ београдске општине и предузимача и да исти има да вреди кад га Влада усвојила и одобрила буде и ако не би био противан закону о варошкој трошарини у Београду и његовим нзменама и допунама; и 3. Да планози које предузимач изради има ЈУ да вреде и могу бити нримљени, тек кад их одобри и усвоји г. министар грађевина и наш грађевински и санитетски савет, а тако исто и вредност радова на основу планова п предрачуна надлежно одобрених вредеће кад цене укупно и појединачно одобри г. министар грађевина. Министар Унутрзшњих Дела Н. Д. Стеванови-ћ, с. р." 0 овом се извештавају интересовани ради знања. Од суда општине београдске 16. августа 1901, АБр. 7640, Београд.

0 Б 3 Н А Н А Управа града Београда претписом својим од 9. ов. м. Бр. 20.975, спровела је општинском суду на знање и управљање распис господина Министра народне привреде од 4. ов. м. П№ 12141 који гласи: „Дознао сам, да и ове године покушавају извесни продавци грожђа, да ово продају, и за извоз спремају, још недозрело. „С тога, у интересу гласа наших добрих сората грожђа, нарочито оних које су подесне за извоз, као и да би се спречиле очевидне штете које би произвођача, услед такве неправилне радње, могле постићи, решио сам: „1. да се ни један транспорт грожђа који се спрема за продају у унутрашњости или за извоз не прими на железничким станицама, царинарницама и паробродским станицама, ради даљег отправљања, док се грожђе стручно не прегледа; „2. да тај преглед врше државни економи, окружни и срески, на исти начин као што врше преглед воћа за даљи пренос и извоз и да о сваком транспорту издају уверење о зрелости, с којим се само може даља експедиција вршити, а они транспорти који не добију такво уверење не могу се ни примити за даље отправљање. „Преглед грожђа вршиће економи по распореду који је прописан и за преглед воћа на железничким и бродарским стани-

цама (распис од 10. Јуна о. г. АБр. 10664, у вези са особеним наредбама о томе). ; ,Нека управа ово моје решење одмах саопшти и Суду општине београдске ради знања и управљања, аради прегледа грожђа за извоз на железничкој и паробродској станици одређен је писар српског пољопривредног друштва г. Максим Богавац." Суд општине београдске овим обзнањује грађанству овај распис господина министра знања и управљања рада. Од Суда општине београдске 13. августа 1901 године, АБр. 7545, у Београду.

0 Б Ј А В А Пошто је пописна војена комисија по чл. 72. закона о устројству војске довршила у општини београдској попис и преглед стоке и возова, и све шта је нађено способно за војену потребу уведено је у списак код VII бригадне окружне команде и код суда ошптине града Београда, то да би се о нађеном стању стоке и возова могло водити тачнога рачуна, командант VII бригадног округа претписом својим од 30. Јула ове године № 6402, наредио је овоме суду, да саопшти грађанству града Београда: да свако лице, за сваку промену у стоци извештава суд општински, а тако исто да извештаваЈу и онда, а^о би стоку нриновили као и она лица, која сада немају и не држе коње, ако би ма каквог коња набавили, да сходно чл. 72 закона> о устројству војске, одељак „В" под III тач. 2, 3, 5 и 7 и правилу о комори тач. 59, 60, 61 и 62 известе суд општински, а општински суд извештаваће о томе окружну команду. Суд општине београдске, саопштавајући предње грађанству на знање, позива га, да се по истоме тачно упраЕља. Од суда општине града Београда 11. Августа 1901 године, ОВБр. 2710, у Београду. К 0 Н К У Р С Општини београдској потребне су од [ 1. Новембра тек. год. двв зградв и то: I Једна зграда за смештај канцеларија грађевинског одељења Управе града Београда. Ова зграда треба да је приближно у близини Главне Полиције; и II Једна зграда за смештај Савиначких основних Школа. Ова зграда треба да је приближно у средини Макензијеве улице, или у побочним улицама које просецају средину Макензијеве улице. Позивају се сопственици који имају подесне зграде за горње цељи да Суду општине београдске поднесу своје понуде најдаље до 1. Октобра т. г. Понуђачи треба у својим понудама тачно да означе, каква је зграда, колико има одељења, у којој је улици и под којим бројем и најнижу цену по коју би желели да општини своју зграду под закуп уступе. Од стране Суда општине београдске 1. Септембра 1901. год. АБр. 6537 и 7556 у Београду.