Beogradske opštinske novine

Број 16

— 134 —

Год. XX

Одобрава се општинском суду да може у овој години на терет вишка трошаринских прихода, по добивеном зато надлежном одобрењу г. министра Финансија, утрошити суму од четири хиљаде седам стотине двадесет и два динара и педесет пара динарских за исплату ванредног уличног осветљења за 1901 годину. XVIII На предлог грађевинског одељења АБр. 3071, — одбор је решло: Да се плацевн регулационог Фонда у Рајићевој (старој Тројичкој) улици испред приватних имања сходно грађевинским закону за варош Београд, процене у цељи арондисања имањима приватних сопственика пред којим се налазе. XIX Одборник г Косша Д. Гл^виниК моли председништво, да забрани кочијашима, да на празним плацевима регулац. ®онда у Рајићевој улици стоје и праве ђубре. Председнип прима к знању ову примедбу одборника г. Главинића. По саслушању тога, — одбор је лримиок знању ове изјаве одборника г. Главинића и председника општине. XX По прочитању акта грађевинског одељења АБр. 3095, а на предлог општинског суда и после говора одборника г. г. Косте Главинића и Јована Смедеревца, — одбор је решио: Одобрава се општинском суду да може у овој години на терет вишка трошаринских прихода по добивеном за то надлежном одобрењу г. министра Финансија, утрошити суму од једанаест хиљада три стотине деведесет и пет динара и осам пара динарских за оправку макадама у Жељезничкој улици од жељезничке станице до дрвара на Сави. XXI По прочитању акта грађевинског одељења АБр. 3081, којим предлаже, да се изврши оправка тротоара и калдрме у улици Књагиње Љубице а у делу њеном између Кнез Михаилове и Чарапићеве улице, — одбор је решио: Да се овај предмет врати грађевинском одељењу, да изради детаљне планове и предрачуне за извршење овога посла као и прибавн надиежно одобрење, па по том предмет изнети одбору на коначно одобрење. ххтт Одборник г. Љуб1 Н. ХрисшиИ поводом тога што је одбор ослободио плаћања општ. трошарине Српско-Јеврејску црквену општину ескенаског обреда на хлеб, грис и брашно за пасху, предлаже да се београдско грађанство ослободи плаћања општинске трошарине на прасад, јагњад и јарад за ускршње празнике. По саслушању тога, — одбор је решио: Да се овај предлог одборника г. Љубе Христића стави на дневни ред за идућу седницу, пошто се по истом као новом предмету у овој седници не може решавати.

лисање исте улице одузме две стотине седам квадратних метара и осамдесет квадр. десиметара, а да јој се у накнаду за ово земљиште, које јој се одузима и за рушење зграда уступи земљиште регулационог Фонда, које до тог њеног имања постоји у простору од четири стотине двадесет квадратних метара и седамдесет и четири квадратних десиметара према скици и протоколу експропријације К.Г .Бр. 599 и да јој се уз то плати из касе регулационог Фонда на терет партије бр. I расхода буџета регулационог Фонда с-то четири динара у сребру пошто зграде поруши .а метеријал уклони, а сем тога и по извршењу законских Формалности. XXIV По прочитању акта грађевинског одељења АБр. 2623, — одбор је решио: Да се маси Браће С. Илић уступи плац регулационог Фонда постојећи у Бркиној сада Јакшићевој улици, који мери четири стотине осамдесет и шест квадратних метара и деведесет и четири кв. десиметара у накнаду за сто седамдесет и један квадратан метар и осамдесет и четири квадратних десиметара земљишта, које им се одузима за отварањепоменуте улице и на име накнаде за рушење зграде и зида, а пошто иста маса накнади општини две хиљаде осамдесет и један динар и двадесет пара динарских за вишак земљишта регулационог Фонда које јој се уступа, и пошто зграде и зид о коме је реч поруши, материјал, који њој да припадне однесе и плац очисти као и по извршењу законских Формалности. XXV За остале предмете стављене на дневни ред за данашњу седницу и то: извешће комесије која је проучила тражење масе пок. Боже Боди, односно интереса на дуговање општине истој маси; извешће пресеништва о изради деталног плана за амортизацију задужења збогрегулације Београда; избор комисије за проучење регулације вароши ради ревизије досадањег регулационог плана: предлог одборника г. Милутина Степановића, да се одкупљена збирка старина преда привремено на чување Управи народног музеума; одговор председништва на питање одборника г. Пере Ђорђевића: мисли ли председништво радити шта на подизању споменика пок. Косте Хранисављевића, добротвора ошптине београдске; предлог гробљанског одбора за смањење таксе гробовима за сарану мртво-рођене деце, као и да се исти гробови не обнављају; молба Гаје Кнежевића, опшгинског позорника, за новчану помоћ; молба Милоша Петровића, пореског помоћника, због регулације; саопштење процене имања општинског и Љубице Стевана Луковића у цељи експропријације за регулацију; предлог суда за расходовање утрошених а не расходованих сума од стране Унраве општинске торшарине у годинама: 1893, 1894 и 1895, — одбор је решио: Да се ставе на дневни ред за идућу седницу.

КРЕТАЊЕ ОПШТИНСКИХ ЧИНОВНИКА

Дунаву близу места за избацивање нечистоте у Дунав за подизање Фабрике ракетлн, — одбор је решио: Да се простор од девет стотина тринајест квадратних метара и сто двадесет и седам квадратних сантиметара ошцтинског земљишта према скици К.Г.Бр. 250, постојећег на Карабурми, бдизу места за избацивање нечистоће у Дунав, изда под закуп Богосаву Поповићу, овд. берберину, за подизање Фабрике ракетли, по годишњу закупну цену од шесет динара, а за време до дванаест година, рачунајући од првог маја ове године, под условом, даопштина има права, ако потреба захте, усвакодоба отказати молиоцу даљи закуп овог њеног земљишта. \ XIV По прочитању молбе Андре М. Вељковића, општ. цртача, АБр. 3153, којом тражи да му се продужи раније одобрено одсуство за полагање државног испита још за петнаест дана; каои по прочитању извештаја грађевинског одељења АБр. 3287 по истом предмету, — одбор је решио: Одобрава се молиоцу још петнаест дана одсуства од дужности ради спреиања за полагање државног испита, које ће му се рачунати од дана кад му истече одсуство, одобрено му решењем одбора од 8 Фебруара тек. године, АБр. 1265. XV По прочитању акта командира пожарне чете АБр. 3175, којом спроводи суду рапорт Никодија Синђиревића. општ. пожарника, којим моли за петнаестодневно одсуство по дужности ради обиласка болесног му оца, — одбор је решио: Одобрава се Никодију Синђиревићу, општинском пожарнику, петнаесго дневно одсуство по дужности, радн наведене цељи, које ће му се рачунати од дана кад га буда употребио. XVI Председник износи одбору на решење молбу Српско-Јеврејске црквене општине ескенаског обреда, којом моли да се ослободи плаћања општинске трошарине на 229 накета хлеба за пасху (маце) у тежини од 1149 килограма, 1 џак гриса од истог хлеба тежине од 50 килограма и 1 џак брашна од истог хлеба у тежини од 50 килограма, пошто је иста количина хлеба за пасху, гриса и брашна искључиво намењена за чланове исте општине и пошто се од исте знатан део бесплатно раздаје сиромашним члановима, као и по прочитању извештаја управе општ. трошарине по истом лредмету АБр. 3103, — одбор је решио: Да се овдашња Српско-Јевреска црквена општина ескенаског одреда ослободи плаћања општинске трошарине на две стотине двадесет пакета леба за пасху (маце) у тежини од 1149 килограма, један џак гриса од истог хлеба у тежини од педесет килограма и ј едан џак брашна од истог хлеба у тежини од педесет килограма, намењеног за чланове исте општине, а пошто се од истих знатан део бесплатно раздаје сиромашним члановима истеопштине. XVII По прочитању извешћа надзорне Јкомисије за осветљење АБр. 3256, поднетог по решењу општинског одбора од 15 марта тек године АБр. 1922 по предмету предлога општинског суда за одобрење кредита за исплату ванредног уличног осветљења за 1902 годину, — одбор је решио:

XXIII По прочитању акта грађевинског одељења АБр. 2252, — одбор је решио: Да се од имања Марије Џанге, овд. постојећегу новој Јевремој улици за регу-

Решењем општинског суда од 17 априла 1902 г. АБр. 3766 постављен је за писара општинског књиговодства г. Срвтен МИЛИНКОВИћ, практикант судског одељења са платом од 1200 динара на годину; а решењем