Beogradske opštinske novine

Број 3

— 16 -

Год. XXI

оправку овакве калдрме, а за такав мади посао раденици са стране тешко се могу добити. 4. Макадам. И о овој врсти патосања коловоза напред поменута комисија изнела је у своме извештају опширно мишљење, које и потписани усвајају, па према томе за Београд не можемо препоручити шосирање коловоза, а нарочито не у улицама главнијег саобраћаја. Како је од важних улица, улица Великог Милоша до сада била патосана макадамом, чије је грађење и одржавање стајало општинску касу према користима несразмерно много. И имајући на уму ону силну прашину и блато, као праву беду за сву околину ми смо мншљења, да се у целој овој улици почев од хотел Лондона па до варошког реона шосе избаци и замени калдрмом. Ово да се неизоставно изврши на делу ове улице од Војне Академије па до каФане Лондона. Овај део улице да се калдрмише тесаним каменом. Према његовом положају и нагибу мишљења смо, да је овај део улице врло згодан да се на њему врше пробе разним каменом и то онако како се то од стране ове, као и оне раније комисије предлаже. Остала партија ове улице од Во.јне Академије па до рејона варошког да се калдрмише ситним дотераним каменом и то по целој ширини коловоза. Макадам да се употреби само код друмова који иду ка вароши у колико д^лазе у варошки атар. Материјал да се употреби од најбоље врсте топчидерског кречњака сиве или плавичасте боје : а по могућству да се узме и крупни кварцни шљунак из моравске долине. Б. Пешачке отазе При грађењу тротоара ваља најпре поставити ивично камење. То камење гради се од обрађеног камена, висина његова не треба да је већа од 30 с.м.; ширина се узима до 25 с.м. а дужина варира између ни они обићи: обратиће се пажња на вредност њихова казивања. То се и мора урадити зато што су ти извори били најглавније врело одакле су доцнији писци црпли доказе о незаконитости Стеванова рођења; а то, сем тога, треба урадити и ради тога што ће се претресањем казивања тих савремених а страних писаца доћи и до занимљиве слике: како је ондашња Србија изгледала у очима странаца. Извора, које су писци — од Орбинија почевши па до данас — имали пред собом пишући о Стевану Дечанском, има на број иет: два византиска, Пахимер и Григора, затим забелешке Сплећанина Миха Мадија, путопис калуђера Букарда и писмо папе Јована XXII од 1323 године. Према томе како извори говоре о законитости Стеванова рођења, могу се поделити у две групе; у једну би дошли Пахимер и Григора, а у другу осталб, три извора. Пахимер и Григора управо ништа изречно не кажу о Стевану и његову рођењу, да није ових других, по њима се пе би смело рећи да је Стеван Милутинов син — те би, према томе, било излишно и разматрати на овоме месту оно што они кажу. Али се то мора учинити зато што су сви историци, који су ово питање расправљали, збиља оверавали своја мишљења ресултатима из њихова казивања. Они су, дакле, служили као потпора ка-

0.60—1.50 м. Тако имамо да се ивични камен узима у Берлину 0.60 м. Дисендорфу 0.75 м. ЕлберФелду 0.80 м. Хановеру 0.80; КреФелду, Штрасбургу и Кенигсбергу по 0.90 м. Хамбургу, Лајпцигу Штетину, Шарлотенбургу, Кемницу, Данцигу и Дрезди по 1.00 м. Ахену 1.25 м. и Бреслави 1.50 м. И ово престављају минималне дужине ивичног камена. Ивично камење или треба да се просто усађује у подлогу или да добија зид као подлога. Саме плоче за тротоар треба узимати од гранита или пешчара. Ширина њихова да је 0.50 до 0.80 м.; дужина 1—2 м. а дебљина 10—15 сантиметра. О овим плочама као материјалу за тротоар, важи оно, што смо напред навели за калдрму. За тротоаре ми би могли, сем горњег начина израде да препоручимо још п шротоар од мозаика. За овај треба узети туцан шљунак од кречњака. Сваки камичак да има у свима правцима величину од 5 — 6 см. Горња површина сваког камена да је равна. Овај хуцаник полаже се у слој песка 10 см. дебљине и сваки камен са околним што тесније спо.ји но без чивијања. Не треба их полагати у бетонску подлогу или у малтер, јер ово не само да је скупо, већ је и неподесно због пуцања на мразу и при слегању земљишта. У Немачкој овакав мозаички тротоар стоје по кв. метру 3—4 марке. Он је усвојен у велакој мери у: Берлину, Магденбургу, Дрезди, Лајпцигу, Хагу и многим другим варошима. Осведочене добре стране његове ове су: а.) Тротоар стално задржава своју потребну рапавост и суши се брзо; б.) Мраз неутиче на његову постојаност. в.) ЈеФтин је и даје се лако поправити и г.) Слагањем разнобојног камена може се добити и леп изглед тротоара. Тр тоар од ливеног асфалта — веома је тешко израдити онако, какав треба да је. зивању извора из друге групе. Зато ће се на овоме месту прво узети на око та потпора и видети да ли је она била у стању да поткрепи казивања извора из друге групе. Унапред се, без устезања, може рећи, да је веома слаба помоћ коју су присталице мишљења, да је Стеван незаконита рођења, добивали од Пахимера и Григоре, јер казивања тих двају писаца противе се неким несумњивим Фактима, па, шта више, и сами себи противрече. И ако је опда и у Србији, па јамачно нашироко око ње, било познатодаје краљ Милутинимао синакојиму је, као што је већ речено, био залога за мир код татарскога хана Ногаја и кога је, кад се отуда вратио, Милутин оженио једномцарском ћерком, дао му једну знатну своју област на управу и назвао га краљем, ипак и Пахимер и Григора без околишења тврде да Милутин, пре женидбе своје Симонидом не само није имао законите деце, него није деу.е имао никако} Пахимер прича да је Милутин једва дочекао понуду Андроникову: да се ожени његовом сестром Јевдокијом — јер се бојао старијега брата Стевана (Драгутина), коме је као најстаријем сину покојног српског крал>а, имао допасти краљевски престо, али је без правога узрока био збачен — што је тобож био хром. Драгутин је, вели даље Пахи1 „а тсгаботсоијае бе [хет' оббг[иа? тшу трсају" Оге^огаз, ВугапИпа Мд4опа, Нђ. VI. стр. 9. р. 203.

При набавци материјала, као и при самој изради потребан је строг надзор. АсФалт треба постављати на бетонску подлогу 10—15 см. дебљине. Израда ове подлоге стаје према дебљини њеној и врсти употребљеног цемента различно. А целокупнацена овог тротоарау Немачкој обично је 6'5 марака по кв. метру. Ова цена може да се сматра као нормална и за места која су више удаљена од Фабрике асФалта. Добре стране овог тротоара ове су: трошкови за одржавање незнатни су; поправке врше се брзо; лако се одржава у чистоти; кроз њега не понире влага и нечистоћа у терен, по њему се лако иде изузев при поледици и на послетку спољни изглед пријатан је. Слабе су му стране ове: радовн испод њих заметни су и скупи, због дима и смрада при грађењу прилично је непријатно за мимопролазеће. Но све ово није тако да се не да избећи; с тога можемо и ову врсту тротоара да препоручимо. Дебљина сдоја асФалта Г5.0—2 - 50 см. Тротоари од иресошног асфалша. Ову врсту тротоара не би могли да препоручимо, јер је скупља, а не може се рећи, да има бољих особина од пређашњег. Овакав тротоар клизавији је, па отуд и непријатнији за ход, нарочито при влажном времену. Износећи у предњем наше мишљење о најрационалнијем калдрмисању Београда као допуну поменутом извештају од 1889. год. не можемо, а да јога једном не нагласимо, да је за правилно решење овога питања од неоцењиве важности, да се општнни препоручи, да предузме озбиљне студије по овоме питању, калдрмишући разним материјалом мање површине улица. Овакви покушаји може се рећи, да су једини стварни основ за рационално решење овога питања. Разуме се, да они само тада могу бити од вредности, ако се правилно извршују и ако се на њима врше тачна опажања и резултати брижљиво прикупљају". мер, владао мирно у једноме делу евоје очевине и, између осталога, спремао своју децу, намеравајући да им доцније преда престо, на коме тада, у место њих, сеђаше краљ Милутин. 1 Пахимерове речи могу се двојако разумети: или је хтео рећи да је краљ Милутин, кадје краљ Драгутин оступио с владе (крајем 1281), имао само незакониту децу, те није имао коме оставити престо или деце није имао никако. Напред је, према Григори, речено да је Милутин имао Стевана око 1276 год., и према томе Пахимерово је казивање погрешно ако је наведеним речима хтео да рече да Милутин у време женидбе Симонидом није деце имао никако. Прво разумевање: да је Милутин крајем 1281 године имао само незакониту децу, противи се казивању самога Пахимера, који — као што је напоменуто — изреком тврди да је нрва жена краља Милутина била за њим законито венчана. 2 Пометња и нејасност Пахимерова овде се најлепше показује. ЕБегова би се грешка могла још и правдати тиме што он, као што је већ речено није о томе био лепо обавештен, али се код Григора лепо види да је така грешка скоро хотимична. Григора, који каже да српски краљ Милутин ни од једне своје жене 1 РаеМтегеа, Г)е АгкЈготсо Ра1аео1о§;о Нђ. III, сар. 30, р. 273—4. 2 РасЈишегеа, Пн<1.