Beogradske opštinske novine

Број 3

— 20 —

Год. XXI

Одборник г. Мапојло Клицис тражи да се пропише правилник за вршење дужности од стране шкодских лекара, а да се за контролисање истих установе књиге код управптеља шкода, у које ће лекари уписивати дане посећивања школа, из којих би управитељи школа имали сваког месеца да шаљу изводе ше®у општ. лекара, Одборник г. Уроги Благојевић је за правилник за вршење службе од стране школских лекара, али да се у исти унесе, да су лекари дужни обићи школу и на позив учитеља. Заступник председника општине изјављује, да ће извидети како школски лекари врше службу и да ће општ. суд у споразуму са ше®ом општ. лекара и школским одбором, као наддежним прописати правила, како ће школски лекари вршити своју службу. По сасдушању тога, — одбор је примио к знању ове изјаве. XVII Продужен је претрес у појединостима прој екта расхода буџета суда београдске општине за 1903 г. ■ по прочитању сваке тачке по особ, — одбор ј« решио: Да се у буџет суда београдске општине за 1903 годину ставе и сдедећи издаци: VIII. Регулација варсши: 205. За исплату већ извршених и будућих регулација три стотине хиљада дин. XVIII Приступљено је претресу у појединостима пројекта расхода буџета новог гробља без београдске општине за 1903 г. и по прочитању сваке тачке по особ, — одбор је решио: Да ее у буџет новог гробља београд. општиие за 1903 годину ставе и ови издаци : I. Плате: 1. Благајнику хнљаду динара. 2. Надзорнику две хиљаде пет стотина динара. 3. Писару хиљаду две стотине динара. 4. Задарама две хиљаде пет стотина динара. 5. 8 гробара по 800 шест хиљада четири стотине динара. 6. Чуварима гробља хиљаду шест стотина осамдесет динара. II. Потребе: 7. Одржање парка и чистоће пет хиљада динара. 8. Материјал за гробнице дванајест хиљада дннара. 9. Нумерисање гробова пет стотина динара. 10. Набавка и оправка алата сто динара. 11. Огрев и осветљење три стотине динара. 12. На сарану сиротиње две хиљаде динара. 13. Грађење и оправку путова пет хиљада динара. 14. Штампање Формулара и објаве две стотине динара. 16. Одело зидара, гробара и чувара осам стотина динара. 16. Храна паса сто педесет динара. 17. Вишак прихода што преко расхода остаје у дванаест хиљада шест сто-

тина седамдесет динара да се употреби за увећање готовине гробљанског Фонда. XIX Одборник г. Јован Смецеревац изјављује, да се и по буџету новог гробља београдске општипе за 1903 годину могу да постигну уштеде: ако се гробари употребе и на копање гробница и ако се за зидање гробница не држе стални зидари, већ ако се зидање истих врши путем погодбе. Заступник председника општине изјављује, да прима ову напомену одборника г. Смедеревца и да ће општ. суд учинити све што се може учинити, да се дође до уштеде и по овомо буџету

ОПШТИНСКЕ ВЕСТИ ОПШТИНСКИ одбор није могао одржати своју седницу заказану на дан 16. ов. м. због недоласка довољног броја г.г. одборника у исту. Тутори капеле на дунавском крају. Одбор општииски изабрао је за туторе капеле на дунавском крајуито: за главног Косту М. Марковића, бакалина, а за помоћнике г.г. Ристу Димитријевића, каФ. и Косту Илића, зидара.

ВОЈНЕ НАБАВКЕ На дан 20. тек. месеца држаће се у интендатури Дунавске днвизијске обласне команде ванредна усмена лицитација за набавку 1.087.500 кгр, пшенице, 362.500 кгр. ражи и 2.010.000 кгр. зоби (озса нлн јечма). Љшитација почеће у 9 сати пре подне и трајаће до 11 сати, свега два сата. Кауција је за српске грађане 10, а за стране поданике 20% у новцу, или у државним хартијама, у акцијама Народне Банке но курсу, у заложницама Управе Фондова и неисплакеним војним рачунима по номиналној вредности, у акцијама српског бродарског друштва у 3 | 4 њихове номиналне вредности, у интабулацији на непокретно имање до половине његове вредности. Из канцеларије команде Дунав. дивиз. области К.Е.№ 321, 16. јануара 1903 год., у Београду.

0 Б Ј А В А По решењу одбора и суда општ. београдске од 18. децембра прош. год. АБр. 10.876 управа трошаринска продаваће на дан 27 Јануара ове год. од 9 до 12 часова пре подне, пред трошаринском станицом на Савској обали своја два чамца која су јој непотребна. Продаја ће вредети кад је суд буде одобрио. Кауција се полаже 20 динара. Продаја ова даје се јавности и позивају се купцн да на исту дођу. Бр. 209. Од Управе општин. трошарине 13 јануара 1903 г., у Београду.

0 Г Л А С Начелство окр.београдског доставнло је суду београдске општине актом својим од 13јануара 1903 г. ГБр. 1262 сдедеће: „На модбу цигларског керамичког акционарског друштва од 12 децембра 1902 године ГБр. 1262{902 год. којим тражи да му се за своје потребе уступи сувишна вода са „Пашине чесме" у атару селаМ. Мокрог луга на друму Београд-Смедерево, начелство је 8 јануара 1903 год. ГБр. 1262Ј902. донело следеће решење: Начелсгво у начелу нема нишга против да се сувишна вода која отиче са „Пашине чесме" уступи цигларском керамичком акционарском друштву за своје потребе но да би се избегао сваки спор који би могао доцније произићи на случај да је ко раније особеном правном основом задобио већ какво право на ту воду, начелство округа београдског на основу чл. 9, 29 и 33 закона о води одређује на дан 25 Јануара 1903 г. рочиште на које позива сва-заинтересована лица и све оне који би полагали ма каково право на ту воду а нарочито г. Влајка Тајсића, председника суда у пензији и заступника школе м. мокролушке да тога дана у 10 сати пре подне изађу на лице места где ће се у њиховом присуству учинити полоцијскотехнички извиђај. Овај извиђај извршиће начелник среза врачарског са инжињером г. Миланом Балтом. 0 овоме да се извесги и цигларскокерамичко акционарско друштво с тим, да на овом акту утисну још 4,50 дин. так. марке и положе 26 динара на име трошкова око овог извиђаја. 0 овоме се извештава суд општине града Београда с молбом да изволи ово решење начелства објавити у Београду с тим да сваки онај који би полагао ма каково право на ову воду 25 Јануара 1903 год. у 10 сати пре подне изађе на лицу места код „Пашине чесме" где ће се тога дана учинити полицијско-технички извиђај." 0 овоме се извештава београдско грађанство ради знања. Од стране суда београдске општине, 16 јануара 1903 год. Бр. 484, Београд.

}(ашим иреигалашиицим Молимо претплатнике нагпега лиета који нису за прошлу годину измирили претплату, да изволе иету што екорије измирити. Претплату у Београду прима уредник, а иста се може положити и разносачима листа на признаницу његову. Претплатници из унутрашњости могу положити претплату код поште.

УРЕДНИШТВО И АДМИНИСТРАЦИЈА ЈЕ У ЗДАЊУ ОПШТИНСКОГ СУДА Власник ОПШТИНА ВЕОГРАДСКА Штамаарија Д. Димитријевића, Иван-бегова у.т. бр. 1 Одговорни уредник МИХ М. МАРЈАНОВИК, секрепр оашгинз.