Beogradske opštinske novine

Година XXII.

— 7 —

Број 52.

донде док не почне зидати зграду. А ако задруга одпочне зидати на овоме своме плацу и пре истека године дана од данас, онда ипак да јој се не плати процењена вредност пре него истече година дана од данас. У исто време да се овај предмет изнесе на мишљење комисији за ревизију регулац. плана те да ова ову регулацију проучи и утврди а у исто време према појединим ценама рачуна суму која се према тако утврђеној регулацији има задрузи исплатити.

РЕДОВНИ САСТАНАК 2. новомбра 1904. год. ВТОРНИК. Председавао заступник председника београдске општине, кмет 1. Михаило Ерковић. Од одборника били су: г. г. Т. Цинцар-Јанковић, Д. Л. Симић, Мих. МилићевиЈ., Трајко Стојковић, Марко Трифковић, А. С. Јовановић, Мих. Рувидић, В. Н. Вуловић, С. Дзријел, С. Ј. Константиновић, Ада Н. 3. Поповић, Р. Драговић, М. Петронијевић, Тодор Пејчић, Мпл. С. Мостић, II. Т. Милић, Милан Марковик, Стеван Макеимовић, Н. И. Стаменковић, Др. Марко Т. Леко, Мил. Лазаревић, Тодор Ђурић, Евг. М. Чоловић. Делово^а Ђорђе Ј. Јапкови11. I Прочитан је заменик одлука седница од 29. нр. мес. и примљен без измена. П Одборник г, Марко Трифковић наводи ла је одбор у нрошлој седници реншо, да се ексиронрише имарве са зградама Београдске Задруге у Травничкој и Херцеговачкој улици ради регулисања тих улица. После овога решења скренута му је пажња на то да би ова експронријација била противна грађевинском закону за варош Београд. Моли председништво, за објашњење стоји ли то, да би се овим решењем одбор огрешио о извеене одредбе грађевинског закона за варош Београд. Заступник председника прочига члан 29. грађевинског закона за варош Београд који гласи : „Ако на одузетом земљишту за проширење улице или јавног отвореног места, постоји и каква зграда онда се има поступити овако: 1. Кад општинска власт нареди да сопственик илаца уклони своју зграду, и да се на регулациону линију повуче онда се сопсгвенику зграде и плаца одређује награда но нроцени изабраних вештака према чл. 28. ов. зак. 2. Кад сопсвеник зграде сам исгу уклони, или се сам на регулациону линију повлачи ради подизања нове грађевине, онда се и за зграде не даје никаква награда но само за одузето земљиште, ако томе места има. Одборник г. Милан Марковић пита да ли је овде тај случај, да се задруга сама повлачи на регулац. линију, те да јој према томе не треба платити зграде, или постоји какава одлука суда, да се регулишу ове улице. Према томе треба да прво инжињери објасне треба лн да се изврши ова регулација а и суд да се игјасни да ли се ио његовој наредби задруга повлачи на регулац линију. (Наетавиће се)

ОПШТИНСКЕ ВЕОТИ Ноћно лекарско дежурство. — Суд оп штине београдске установио је ноћно лекарско дежурство, како бк сваки грађанин, у случају потребе, могао у свако доба ноћи доћи до брзе лекарске помоћи. За сада ће лекари дежурати само иа једном месту и то у згради суда општинског.

Сваки грађанин београдски, на случај потребне му лекарске помоћи, обраћа ће се или усмено у самој згради суда општинског, или телефоном на санитетско оделења суда општинског. Број телефона је 488. Управа града Београда наредила је да и сви квартови примају позиве приватних лица, и саопштавају их дежурном лекару. За лекарске услуге учињене од стране дежурног лекара, наплаћиваће општина од имућних законску таксу, а сиротиња ће имаће то бесплатно. Дежурство почиње од 15 тек. месеца. увече и то : зими од 9 до 6, а лети од 10 до 5 часова. Прилози за општинску сиротињу. Општина београдска и њени грађани, осећајући тежак положај својих сиротних грађана, скупиће пред Божићне празнике извесну суму новаца и разделити је сиротињи, како би могла што веселије провести овај празник Христовог рођења. Прилози су већ почели стизати општ. благајни од појединих племенитих људи, еснафа, разних установа и корпорација, а општ. се суд нада, да ниједан грађанин, који је иоле у могућности, неће пропустити. да овом приликом поша .Бе и најмчњи прилог и тиме се одужи својој грађанској дужности. Прилоге треба слати Благајни општинској. — Имена приложника објавиће се преко јавности са захвалношћу. Захвалност. — Г-1)а Јовапка Крсмановићка приложила је 10 дин. општинском дому за старе и изнемогле. — Г. Танаси]е Бресијанац, чиновник општински поклонио је за општинску сиротињу ове ствари: две деткње бенкице, једне детиње панталонице и једну детињу хаљиницу са крагном. Суд општ. београдске изјављује овим приложницииа топлу захвалиост. Зборник општине београдске. — Уз данашњи број општ. новина шаљемо читаоцима као додатак ХХ-ти табак зборника општине београдске у коме су штампани: аравила о руковању и уаотреби расарскавајуИгсх и ексалозивних материја. аравила о руковању и уиотреби аетролеума и иравила зајавна куаалишта. —

ИЗ СТРАНИХ ОПШТИНА Загребачка општина У општини хрватскога главнога града приновљена је половина одбора новим члановима, који су заклети у уторак 7. о. м. заједно са председником, кога бира одбор из своје средине а на шест година дана, док се пре;;седник (.начелник града") не изабере и закуне, председава у „заступству" владин комесар у рангу начелника министарства. Комесар овом приликом био је и у књижнвности познати Јосип Е. Томић, „краљ. одсечни савет ик". Од 50 „градских застуцника" само тројица нису била присутна: одсгупели начелник Ад. Мошински и још два одборника. Пошто су одборници положили заклетву, приступило се одређивању плате председникове. Констатовано је, да се финансиске прилике градске нису промениле, те се и плата „начелнику" одређује она иста, која је и до сада била, а то су 10.800 круна плате и 2000 круна станарине. При избору добио је д р Милан Амруш 30 гласова од предатих 47 листа. 15 гласова добио је Гашпа-

ровић, кандидат Франкове „чисте" странке 1 глас пређ. начелник а 1 листа била је празна. Пошто је нови председник заклет и комесар га поздравио, узе он реч да изнесе свој програм. Д-р Амруш је ово други пут засео на председничку столицу (први пут јануара 1890 г.). Под Мошинским били су они изгреди против загребачких Срба, те су сад и они радили против њега и с тога је радоено поздрављено Амрушево истицање толеранције, љубави и узајамног рада, у чему треба да су пример целом народу. Инвестиције ће се одмерати према снази грађанства, и ако напредно доба тражи живо напредовање. Главне су потребе: електрична централа, тржни тремови (МагМћаИеп), антрпоти, премештање плинаре (гасне фабрике) и кланице и ојефтињавање управе њих двеју. Трговина ће се помагати и настојавањем да Сава буде до Загреба пловна. Здравствено ће се подићи Загреб продужавањем каналисања, калдрмисањем, подизањем болнице од стране државе или града а никако буди којег конвента, организовањем борбе против туберкулозе, помагањем добротворних благајница, народним купалиштем и подизањем радничких станова Просвета ће се помагати оснивањем пучке (народне) књижице. Хрв. уметницима даће се прилика за извођење њихове вештине и хрватских катиза при градњи цркве св. Блажа. Говор овај поздравили су и одборници и публика са галерије. По том се отишло у цркву св. Марка на призивање св. духа. —- Загреб је по броју душа скоро раван Београду и с тога је веома корисно упор'еђивање рада главнога хрватскога града са престоницом краљевине Србије.

Објава. На дан 14. децембра тек. год. од 2 до 5 часова по подне, држаће се у канцеларији економског одељења суда оппттинског поново јавна усмена лицитација, за издавање под закуп месарских дућана под бр. 1., 3. и 4. у великој згради и два рибарска дућана ван велике зграде на Цветном Тргу. Кауција је за месарске дућане по 100., а за рибарске по 20 динара. Ближи услови могу се видети у поменутој канцеларији сваког радног дана за време канцеларијских часова и при лицитацији. Од суда општине београдске 9. децембра 1904 год. АБр. 11410. и 11411. у Београду.

Објава. На дан 15. децембра тек. год. од 2 до 5 часова по п јдне, држаће се у* канцеларији економног оделења суда општинског по други пут јавна усмена лицитацаја за издавање под закуп пиљарских места са тезгама у великој згради на Цветном Тргу. Кауција је по 15 динара у готовом новцу. Ближи услови могу се видети у поменутој канцеларији сваког радног дана за време канцеларијско и при лицитацији. Од суда општине београдске 9. депембра 1904. год. АБр. 10592., у Београду.