Bodljikavo prase

(ГОШТЛОИНА ПЛАћЕНА * С01РВ*

ИЗЛАЗИ СУБОТОМ

БРОЈ 47 — ГОД. П

Урчдништво N Адмниистраци|1 Београд, Косоаска 39/111 ПРИМЕРАК З^- ДИНАРА Претплату лрима Лраса* м прода|у иоаииа и часописа, Београд, Вла|коаиКеаа 8. Претплата, тромесачно 36.— дии. полугодишње 7Ј—, годишње 144 дииара.

Кујбишев, октобра. — Пошто је утврђено да професионални војници нису у стању да бољшевицима олакшају положај, опет су комесари дошли на сцену. Што дикла навикла. Терор и само терор. Исцрпљен лагер Лондон, октобра. — Черчил |е хтео да одржи сво) 308 говор, па |е у последњем тренутку отказао али са разлогом. Увидео је да му | |е лагер лажи за ову сезону исцрпљен зато мора да попричека да његови сарадници: РадиоЛондон и Радио-Бостон спреме нове резерве. Да са доШера Њујорк, октобра, — Пошто је ррвонадлежна од 48 мосија прегледала Стаљинов апел за хнтну помоћ, вратила га је натраг с примедбом, „да се дотера" и да стилскн вије јасан, пошто Једиа запета даје целом тексту двосмислени значај. Из текста ве може још да се разабере да лв је помоћ само „хитна" или Је вајхитнија, па комисија не зна коме да упути овај предмет. Јер ако Је помоћ хитно потребна, овда се према традиционалном , обнчају упућуЈе Енглеској или | се веша мачку о реп. А ако Је помоћ најхитниЈа, онда се враћа | пошиљаоцу са примедбом: „У се н у квоје кљусе". Ударају хладне облоге I Њујорк, октобра. — Поред разних комисија, које студирају Стаљинов апел за помоћ, у свим америчким градовима одржаће се — на пролеће велике манифестације са стиснутим песницама Ј у корист Совјетске Уније. Сматра се, да ће ови хлад-. ни облози Стаљину добро | пријати и повратити му апетит да још мало продужи ] своју борбу „за Европу".

Збунила се Вашингтон, октобра. — Нови Стаљинов апел за што хитније отварање другог фронта, створио Је у Америци велику забуну. Сви амерички листови иа првоЈ страни доносе: — Овај Стаљинов апел толико нас је Изненадио и збунио да не можемо Још да се приберемо. Ми смо мислили да се он шали, а ето Ударио сада у танку жицу. Ми сада потпуно разумемо њихову ситуацију, дивимо им се и необично желимо, да им помогнемо и помоћи ћемо им сигурво, само док разне комисије прегледају овај апел. У сваком случају писмена одговор неће изостати.

• ••

Амерички маневри

(Амерички листови ЈављаЈу да звани у војску) ПОРУЧНИК: — Наше прве заједничке манеаре извршићемо... РЕГРУТ: — „.У једној њујо ршкој банци. Портир Је наш чпан. Свн се ребре, сви се прсе Један другом рачун мрсе Рђав ортаклук Због пасивног туђег конта Нема нигде другог фронта То Је тук иа лук.

С

штшжс

Многн иду лажном татку Чим осване дан

Па пружају шаку глатку Да прочита длан Он понавља шалу кратку: „Трља баба лан''.

су сви робијаши и гангстери по-

Да ли виски или лжер Кроз микрофон тако смрди Јер лондонски млади спикер Увек нове лажи тврди Емисија пуна жучи Свима нам се браћо смучи Да поправи своје стање Или нека виски мане Или нека лаше мање.

Слаба ушеха Лондон, октобра. — Поводом најновијих великих успеха јапанске морнарице, присил>ени су Енглези да одаЈу својим непријатељима једно признање. „Јапанци су се показали према нама ноеоспорно као џентлмени. Од осам бојних бродова, колико су потопили, шест Је американских а само два наша. Од осам потопљених носача авиона, седам Је американских а само један наш, а" тако исто од двадесетдве потопљене крстарице, четрнаест је америчких а свега осам наших. Јасно је да су Јапантш више наклоњени нама него Американцима". Боље сигурно Рио де Жанеиро, октобра. Овде је стигао министар морнарице Сједињених Америчких Држава Нокс. Наравно да се овде ниЈе очекивало да ће Нокс иако коњички пуковник дојахати на коњу, али се очекивало да ће господин министар морнарице указати част своме роду оружја и допловити на неком броду у Рио де Жанеиро. Међутим оно мало л>уди које је чекало на пристаништу, никад није дочекало цењеног госта, пошто је он долетео авионом. Као што се види он верује више у кемачке подморнпце него у своју флоту. А шта сад Лондон, октобра. — У ЕнглескоЈ су озбиљно забринути проблемом устанка у Азији. Штампа признаје да су Енглези увек били маЈстори за дизање побуна и изазивање ратова, о чему сведочи пуковник Лауренс, затим и овај рат. Али како сад умирити побуњене! То би вероватно могао да реши опет неки Лауренс, јер вероватно да би сада умео исто тако да угуши побуну како је некада умео да је подигне. »Роди мајко још Једнога сина!...< Све у ваздуху Вашингтон, октобра. — Пошто је код нас све у ваздуху ми и у рату зидамо куле у ваздуху. Тако имамо флоту на папиру, војску на папиру и победу у ваздуху. Ето, на пример, опет смо над европском обалом однели јецну велику победу у ваздуху над непријатељем. Жали боже, што је и та победа само нова кула у ваздуху пошто се сад утврдило да смо оборили пет пута више авиона него што је неприЈатељ на том делу Фронта уопште шмао .