Bodljikavo prase

Страна 2

БОДЉИКЛВО ПРАСЕ

Бро) 47

Нови ресор

Москва, октобра. — Поводом великог преоптерекња државног админиетративног апарата услед ввлике препиеке са Лондоном и Вашингтоном, Врковни сов-

(ет народних комесара одлучио је да на следећој седници установи ресор комесара »за ноте и телеграме«, са нарочитим одељком »други фронт«.

ПОаАВЉАЈУ ТУТОРА

Лоидон, октобра. — После предлога америчког пувлицисте Литмана, да се у Енглеској постави један амерички министар, неки енглески листови дигли су дреку нападајући Американце: — Нисмо ми нчско пали на ни-

во Египта или Абисиније! Јенки мисле да нам сасвнм срозају углед, али то не пали. Ми ћемо пре извршити још један- „салто мортале" у Европу него да нас туторишу они, којима смо ми кумовали. НАСУКАНИ

Некад пркјатељ, сад непријатељ Москва, октобра. — Прошла знма је кол Совјета сматрана као благодет у виду генерала Знме, у кога се полагала сва нада. Пошто је генерал Знма погинуо на Источном фронту, бол.шов1гке већ хвата страх од идуће знме, јер се сматра да ће се она појавити у виду аветн генерала Зиме. А Совјети су сујевернн па се плаше. СТАЉИНУ Завидно ти није стање Кад просиш благодеЈање А некад си бно сила Од страха ти груди зебу Живиш, ал' на белом хлебу. Јер зависиш од Черчила Покисо си сада скроз Зато певаш: оде воз..

Тз| генерал »Зимал беше главна нада Ал сада донесе невоље и јада Јср такав ђенерал има Многе м«н« Када нема доста хране и џсбанв Па Совјети цвиле, ко у шкрнпцу гу|» Глад им се лримиче брзо ко олу|а У свему потребном они трпе кризу Сад и сами виде да |е лропаст близу Као снег на сунцу, војска мм се топи Из стотину рана крв, ко поток лопи А и нафтс нема, пресушил« цевка Зато на св« стране лелек и запевка, А ортаци вајни праве тужно лице И са »другим фронтом« мграЈу се ммце Помоћ м не мисле Стаљину да шаљу Они рачун праве за будуђност даљу Па будале траже да се за њих би|у А намере своЈе много м не криЈу Са источног фронта све веђа је вриска Већ Совјете бришу са њиховог списка.

По морима свима сумаренм плове Из конвоја лађе прогоне м лове Зато од Њујорка па сае до Капштата Околност бродове ангпосаске хват« Лађа која пође, лаио котву дмгне

Али циљу своме нмкада не стигне Ал' зато Енглези скачу у жуманце Заробљене Немце везују у ланце А кад дође »контра«, они »пардон« вичу Па прмзнања даЈу, ал кроз зубе сричу Ал не што се кају, то за њих не вреди Веђ што нису свикли да буду у беди Зато сада вело: аБило везивања Ал на своЈу руку, без нашега знања Кад њихоооЈ пажм неко скине потку Меки су ко памук, Јер поштуЈу мотку.

Са ратишта разнмх има доста поште Ортака баш свуда лемаЈу и воште У пуфту, на земљи или океану Пораз им следује ко по неком плану Док на мору страда и последња тона За месец изгубе тисућ авиона А пошто су морске покидане везе И стомак је празан, понестало мезе Хтели су Европу глађу да уморе А сада се самк за залогај боре Ове зиме биће за њих станм-пани1 Јер ни лаж не пали, ко што беше лани Где су лаж кували, таЈ Је прсо лонац Примиче се брзо њихов крај и конац.

Промућурени Индус — Имам да ти упутим Једну молбу! Јеси ли спреман да је испуниш? упитао је вицекраљ Индије, иначе Енглез, свог првог доглавника Индуса. — Твоје жеље су за мене заповести! одговори Индус. — А-, ли и ја исто тако имам да тс за нешто умолим. — Испунићу ти жељу! к — А сада реци ми своје жеље, о Краљу, рече Индус. — Одавно ми је запео за око твој лепи врт што лежи ва оба-. ли свете реке Гангеса и моја је жеља да га поклониш — изјави Енглез. — Он Је твој од овога тренутка, Грсподару. А хоћеш ли и ти мени испунити једну жељу? као што си ми малочас обећао. — Разуме се, потврди бицекраљ, ти знаш да се моја реч не пориче. Дакле, сад ми реци своје жеље. — Врати ми натраг мој врт, о Краљу! заврши Индус.

МЕТЕОРОЛОШКИ ИЗВЕШТДЈ

Енглеска радио - вести

РУЗВЕЛТ: — Зар нисам силан укротитељ! Вашу жељу сам мспунио. Видите како су зверке пред вама мирне као бубице.

Еаропа: Време свеже и ведро у целој Европи са изузетком британског острва где )е магла и облачно. Из облака пада ватрена киша која све уништава. На Атлантику олује и иепогоде. На Кавказу и долиии Волге сталне провале облака и грмљавина. Ту ее време све више погоршава. Облаци се крећу у правцу Азије. АзиЈа: Барометар пада у Кини и ИндиЈи. Кошава дува у правцу Чунг-Кинга и бришв кинеске армиЈе. У Индији слана и лапавица. Африка: На морима се време погоршава. Код Капштата су се појавили подморски вулкани који су направили пачарис. Потопљени су многи бродови и саобраћај је прекинут. Америка: Магла и слана. Промаја на Вол-стриту, а цвокотање у Белој кући. Мраз на океанима, праћен олујом и вејавицом. Барометар показује и даље рђаво време. АустрапиЈа: И ако Је наступило пролеће опет је време врло рђаво — ал само за Енглезе и Американце. Пљускови тра|у над Аустралијом а иа Ново) Гвинеји сувомразица и клизавица.

— Пази! Сада! Хооо.... рукккк!..

— Нема разлога за страховање — стоп... Још увек смо на лађи — етоп... Лађа Је само лако оштећена —• стоп(

СПОЉНИ ПРЕГЛЕД

— Милорда, Совјети стално траже успостављвње другог фронта! — Они га већ и онако имају — на Казказу.

У лажи су коатке коге код ортака нема слоге