Bosansko-Hercegovački Istočnik

Св. 6

Б.-Х. ИСТОЧНИК

Стр. 247

Нпколајевића од 26. јанупра 1888. годтше, број 129, произведеи јо покојник 6. јапуара п. г. за протопрезвитера за ревну свештеничву службу у цркви православној. Као члан конзисторијални, провео је у тој служби 9^/а гОдина радећи додије .1 >ен11 му реферат приљежно онако, како је знао и умпо; и посљедње годппс свога живота нровео би бсзбрижније и без терата, да га болест по оборп на постељу, на којој је болујућп пуних 8 мјесеци испустио своју душу и предао је Богу на истину. У кратко рећи све дужности парохијске н вјероучитељске вршпо )е према снази и способности својој тачно н савјесно тако, да је код претпостављених власти уживао похвалу, код народа признање а код младсжн поштовање. У опште бно је у Сарајеву свагдје впђена и опште поштована личност. Служећи пуних 28 година у црвви п народу као учитељ и свештеник, народ је и младеж на пут ноштења изводио, ревпо у нјери прађедовској утврђивао, брижљиво у очувању српског имена и народностп соколио у свако вријеме, а у даној прилпцп на послушност према претпостављеним властима ријечју п прнмјером одушевљавао. Према својој дјеци бпо је њежан, љубазан према сродницима и пријатељима а у друштвеном обхођењу непритворан и веселе нарави; срцем и душом био је одан вјери прађедовекој тако, да је у неколико прилика заблуђење у вјери повраћао и отимао од непријатеља крста и неке иновјерне ириводио у крнло православне цркве. А оспм тога био је пун христијанског милосрђа према сиромашним ученицима и невољнима, помагао је колико је нпшс могао и морално и материјално, а нпје изостајао да коју лепту по могућности дарује па опште народне цијељи. Тјело покојниково опојано је п сахрањено у сјајном спроводу 19. маја о. г. у 4 сата послије подне. Од покојникове куће до пове цркве допратио је покојника Високопреоевештени АЕ и Митроиолит г. Георгије, са конзисторијалним члановнма и осталим свештенством у мјесту, а пред спроводом иђаху богоеловци пз Рељева са ректором и профееорима ; српско-правоел. пјевачко друштво „Слога"; ученици са наставничким

особл 3 ем велике гимназнје, нрепарандије, српскоправославних као и народних (комуналних) основних мушких и женских школа. У цркви су дочекали спровзд поглавар земл>е и грађански доглавник њихове преузвпшености : барон Апел и барон Кучера; владин савјетншс велемож. госп. Коста Херман, котарскн предстојник погл. госп. Рашета, као и остала господа вишп официри и чиновници. Осим тога, како од куће до цркве тако и до гробља участвовао је велпки број грађана без разливе. Послије свечаног опијела у цркви, говорпоје Ђ. Петровић, свештеник и конз. члан н опростио се с покојником описавш му живот у кратким потезима. Послије тога спровод је кренуо из цркве кроз Ћемалушу улицу на кошевско гробље, гдје су земни остатци покојникови продатн земл>и и спуштени у гроб у присуетву свештенства п многобројнвг народа. Над гробом опростио се је с покојнпком прото Ст. Давпдовпћ, члан конз. пстакнувши у говору покојникове врлине у колико су му биле познате. И ако је мало речено о животу и дјелима овог служитеља божијег о.ттара, и ако је изостављена још која врлпна и честитости његовог срца и племените душе, ипак ће то његови пријатељи и блиски познаници — парохијани знати најбоље, и задржати име му у лијепој успомени. Госноде Боже! Који си у небесним висинама и на сваком мјесту, Ти једини познајеш свачије мисли, жеље, намјере, побуде и дјела, н Који по томе најправичније судиш о свима пама, молимо Те као праведног судију, са светима Твојима упокој душу од нас преселившег се Теби, као вјечној истини, нашег во хрГст* брата", друга, пријатеља, пастира, протојсреја Петра; и даруј му Боже да у Твојим вјечним срећиим дворовима небесног чертога и славе ужива вјечну радост а међу нама: Вјечну пам јат !

| Др. Владимир Гете, православни свештеник. Познати борац за православље на западу, плодни и духовити иисац по црквеној књижевности, преминуо је 10. марта о. г. у Луксенбургу .