Bosansko-Hercegovački Istočnik

Св. 1

Х.-Б. ИСТОЧНИК

Стр. 29

С тога она п превазилизи све науке на сви}ету . . . Старозавјетви човјек, убија људе, мрзи браћу, чини разна безакоља; а нзвозавјетни човјек, који право вјерује Бога и Бзегова сина иекупитеља рода људскога, опрашта увреде, милује и своје непријатеље, чини све оно, што је мило Богу и људима. Па како, да нас благочестиви хришћани не обузме особита радост, што се можемо назвати синови новога завјета, синови Вјечнога Бога, који грми са небеса, кога слуша гром, муње, вјетрови, олује. море, сунде, мјесец и звијезде; који је тако удесио и украсио природу, да у свакој ствари видимо Вјечиту непостижимост, а човјека је поставио гошодарем земље. Док је Христос био на земљи, учио је све људе, а увијек је претходио добрим примјерима. Он је једини био, који је измирио Бога са човјеком . . .

НА ДАН Мила сржка бра%о и сестре срикиње! Данас је освануо велики дан — дан славе српског светитеља — Саве, сина Стевана великог жупана, Свуда, широм наше отаџбине, разлијежу се, на данашњи дан умиљате српске пјесме; свуда, широм Српства, здрави брат брата, сестра сеетру, љубављу, миром и слогом. ■ На данашњи дан весели се •, старо и младо богато и сиромашно. Данас нас св. Саво (благосиља) призива духовитијем ријечима: Ћ Дођите дјецо мила, да вас научим страху Тосшдњем 1 Дух његов лебди, над сваком српском школом и православном црквом. Срби се данае особито радују. па му пјевају: „Ускликнимо с љубављу Светитељу Сави, Српске цркве — врховној Свештеничкој глави. Тамо вјенцп, тамо слава, Гдје ј' наш српски пастир Сава? Појте му Срби пјеему и утројте! Слога, љубав братинска, Нек се свуда гласи, Нека од нас паклени, Свагда бјеже врази Чуј молитву, мили Боже!

И ми, док нас траје, — учимо своје млађе пек љубе Бога и цара; нек чувају вјеру своју и народност српску; нек се покоравају црквеним и грађанским з&конима. 0, благочестиви хришкани! ЈБубите правду и истину; јер „правда држи земљу и градове" ! Искупљени код богојављенске водице св. аџијазме помолио се Богу за здравље нашег српског народа. Умијмо се и напојимо св. богојављенске водице, да би били од гријехова чисти, у дјелима свијетли, а у животу здрави и весели. II, Бог -- који грми са небеса, услишаће наше молитве, па му запјевајмо : „Јавила се благодат Божија, која спасава род људски" — Слава Ти Боже! Фоча , на Богојављење 1894. год. Марко С. Поповић. учител. и ђакон.

СВ. САВЕ. Нек се Срби брацки еложе; Јер ј е слога Србпма, за сиас потребита! — Како ли је красна ова пјесма? Јесте браћо и сестре красна је; али нас она позива, да љубимо своју српеку школу и православну цркву. Своје светиње, да бранимо, а туђе да поштујемо . . Спска школа и православна црква, јесу наши ослони, гдје се наша дјеца и ми учимо сваком добру. Темељ чврсти српској школи ударио је данашњи наш светитељ. Народност срнску са православљем, спојио је такођер данашњи светитељ, чиме, ми треба, да се дичимо и поносимо!. Растко, син Стевана великог жупана, одгојен у великом госпоству, обдарен особитпјем даром, пун хришћанске побожностн, окреће главу од краљевске круне. Самом божијом вољом, упућен је, да се одрече земне славе! Мјеето свиле и кадифе, облачи се у просте — црне свештеничке хаљине . . • Оставља своју кућу; оставља родитеље п браћу; оставља господске дворе и свако уживање — и иде у манастир, да цијелог живота служи, једино Творцу свега — Богу . . Родитељи од велике жалости, за својијем сином, шаљу људе на све стране, да внде, гдје им се син налази — жив, или мртав !