Bosansko-Hercegovački Istočnik

Св. 6

П.-Х. ИСТ04НИК

Стр. 239

Књига је ова намењена у опште еваком, коме је мило цвеће, а поглавито нашим дичним Српкињама. Књига се штамиа, због огромних трошкова, у малом броју и ко ју сад набави, моћиће ју и имати, јер се неће прештампавати. Књига ће изнети до 50 великих штампаних табака, а биће украшена еа преко 700 вешшачки израђених и објашњавају&их слика, које су рађене у Паризу, Лајпцигу, Њујорку, Неапљу. Бечу и у нашој државној штампарији, у којој је и књига најбрижљивије штампа. Књига Кс се само иовезача, у нарочитим за њу израђеним тврдим корицама иродавати, које %е бити најгосподственије у цвећу и позлату израђене. Ту је и наш дворски књиговезац, г. Енгел*арт, сву своју вештину употребио. Књига ће дакле и по спољашности подпунце одговарати својој цељи и биће јодинствена књига у нашој књижевнос.ти. Она ~ће бити и најлепши украс на столу у свакој срткој куЛи, а трајашнијег^ леишег и кориснијег поклона за женскиње нема, но-што је ова књига.

Ко жели да пма ову прекрасну књигу, тај нека се пожури и најдаље до половине месеца Јула о. г. пријави подписаном писцу, или најближњој књижари, а у Београду Јефти ПавловиЛу и комж. , или књижари Вел. НаложпИа. Цена је повезаној књизи сведена на најнижу меру од 10 динара или 10 круна, Скупљачи добивају на 10 уписника по једну књигу за њихов труд, за који им, сигуран сам, неће бити жао, кад овако красну књигу добију. Књижари добивају 25% за готов новац а поручбине без новаца, нсће се отправљати. Овим се учтиво обраћам лично Вама, да ме скупљањем предбројника подпомогнете, а новци се иолажу онда, кад књига изађе и буде повезана, што ћу Вам ја у своје време јавити. Надам се, да ћете овако лепо и корисно дело препоручити Вашим пријатељима и пријатељицама, и у то име примите ерпско поздравље! Краљево у мају 1895. Кгауеуо (бегМеп). Бг. Ђорђе Радић.

0ДЛИК0ВАН.

Његово Високопреосвештенство АЕ. и Мптрополит Дабро босански г. Ђорђе Ииколајевић, изволио је из сједнице конзистсријалне 18. маја т. г. одликовати ваљаног пароха Хршког Ристу Стакића (из маглајског протопрезвитерата) уз оваки декрет: „Ви сте се увпјек пОнашали сходно установа црквених, а дужноети ваше отправљалисте на задовољство претпостављене вам духовне власти. — Ваше озбиљно држање у народу,

увијек је придобило поштовање према тако ваљаном пастиру црквеном. Уважавајући све то, ми смо се нашли побуђени и видљиво одликовати вас, и дозволитп вам, с благословом архијерејским, да можете носити црвени појас. Знајући то одликовање цпјенити, увјерени смо, да ћете и на даље, у добру напредујући, дјелатп у винограду Господњем и тако Нашу мплост беспрестано уживати моћи".

ПРОИЗВЕДЕН.

Луку Лукића, пароха бугојанеког и надзиратеља тамошњег протопрезвитерата, извољело је Његово Високопреосвештенство Митрополит Ђ.

Ннколајевић, приликом своје канонпчке посјете, у Глоговцу дана 21. маја о. г. у чин протопрезвитера пропзвести. — Честитамо !

Ч II Т У Л А.

Јулка Милашиновићева, ваљана учитељица на српској дјевојачкој школи сарајевској, преминула је у "24 години свога млађаног жпвота

16. маја о. г. код свога оца у Сомбору, а 18. и. м. у породичној гробници сарањена. Оплакује ју многобројна родбина, алп п свакп, ко је врлу