Branič

НОВИ ВАНПАРНИЧНИ ПОСТУПАК НА ПОДРУЧЈУ КАС. СУДА У БЕОГРАДУ 55

рачко право по чл. 174 цркв. устава и да пребива на територији Велим01г Црквеног Суда. Дакле за црквену адвокатуру потребне су способности просечно промућурног човека коме је свој сопствени занат постао тежак па је црквењачмим пословима и школом играња, стекао довољно „стручно знање" да може заступати друга лица пред црквеним судом и као „адвокат" парницу водити и са њом донекле управљати, Правој адвокатури везаној професиоиалном тајном и надзором своје законом признате сталешке организације као занимања јавно правног карактера, нема места у православном црквеном правосуђу док је међутим има у сваком другом версмом правосуђу наше земље. У заштиту правог правосуђа, ]ер су и прквени судови признати и установељни од саме државе у интересу њених поданика, — ми протеству.јемо противу оваквог неправославио православно црквено јерархи.јског поступка, који ружи један постојећи државом прописани ред, који се у науци и законодавству обично зове правни поредак. Ми сматрамо да се црквено законодавна власт огрешила о свој разлог постојања на штету својих верних а државиних грађана, који имају права на добру и правилиу примену закона и путем своје критике и "монтроле. Она је права верних и грађана угрозила тиме, што их је оставила без сопствене контроле и критике. Резултат оваквог рада да|о је ту скоро један познати комунике преко штампе о су1спензацији три црквено судска функционера противу којих је отворен чак и судски извиђај. Как101 ће црквено брачно правосуђе да цвета, кад уместо адвоката странке буду заступали професионални кривоклетници, то ће се, на велику штету општих и приваиних интереса отранака, брзо показати?!

Година Др. Дионис адв. — Београд. НОВИ ВАНПАРНИЧНИ ПОСТУПАК С ОБЗИРОМ НА ПРАВНО ПОДРУЧЈЕ К4САПИОНОГ СУДА У БЕОГРАДУ Уводни Закон Нови закон о судском ванпарничном поступку за Краљевину 26 јула 1934 г. и Уводни закон томе поступку од 26 јула 1934 г. отупили су на снагу на подручју Апелационог суда у Београду на дан 4 фебруара 1935 г. а на подручју Апелационог суда у Скопљу ступају на дан 1 новембра 1935 г., осим 7 дела (§§ 240 до 262 Вп.) О' судском поништају исправа који је ступио на снагу већ на подручју Апелационог суда у Београду на дан 4 септембра 1934 године. У потледу прелазних наређења Уводни закон у чл. 28 прописује као опште начело, да ће се ванпарничне правне ствари, које

* Кратице: Увп. — Уводни закон за закон о судском ванпарничном поступку; Вп. = Закон о судском ванпарнничном поступку и остале у смислу чл„ 10 Судског пословника.