Bratstvo

—_ 55 —

Хроника

Југославија. — По завршеном заседању, Свети архијерејски сабор издао је овај комунике:

»Свети архијерејски сабор састао се први пут ове године, сходно прописима црквеног Устава између Ускрса и Духова. Прва седница одржана је 10 маја, а последња 13 јуна. Одржано је свега 26 седница. Присутни су били сви архијереји српске православне цркве сем епископа жичког, Јефрема, који је за време заседања умро и епископа америчко-канадског.

У току рада Светог архијерејског сабора био је у Карловцима министар правде г. Божидар Максимовић. Са министром правде одржали су чланови Светог архијерејског сабора конференцију по питањима која интересују српску православну цркву, како са материјалне тако и са просветне стране. Нарочито је скренута пажња г. Министру правде на тешко стање парохијског свештенства због отежања исплате принадлежности. Рад Светог архијерејског сабора кретао сеу следећем:

Радећи конзеквентно на унификацији закона Свети архијерејски сабор свршио је један крупан посао. Сходно прописима црквеног Ус"тава Свети архијерејски сабор у својој намерности прописао је брачна правила Српске православне цркве и тиме извршио кодификацију брачног права Српске православне цркве, тако да на место досадањих покрајинских брачних права, имамо једно брачно право за целу Српску православну цркву. Досадашње стање да је у свакој покрајини било на снази друго брачно право изазивало је само забуну и нова брачна правила не само што ће унифицирати брачно право, него ће и повољно дејствовати на светињу брака код верних.

Судским поступком који је исто тако примљен у овом заседању "Светог архијерејског сабора и кодификацијом брачног права, ударени су темељи црквеном судству Српске православне цркве. И брачна правила и судски поступак израђени су у духу канона православне цркве и прилагођени су потребама савременог живота.

Поред ова два крупна посла, донео је Свети архијерејски сабор више начелних одлука које се односе на црквено судство. у

Поред ових уредаба на пољу црквеног судства Свети архијерејски сабор прописао је привремени програм за испит сталних пароха и дисциплинска правила за службенике епархијских црквених судова и епархијских управних одбора.

Да би се удовољило једној давнашњој потреби Свети архијерејски сабор донео је уредбу о синодавном фонду из кога ће се подмиривати трошкови спољне и унутрашње мисије утврђене за одбрану вере и чистоте хришћанског морала, затим трошкови за унапређење црквене књижевности и уметности, као и трошкови одржавања догматског и канонског јединства и везе са осталим православним црквама, као и трошкови за издавање и уређивање синодалних и других издања.

По одлуци Светог архијерејског сабора приступиће се издавању богослужбених књига житија светих и друге побожне литературе за вернике. '

У изради су и уредбе које се односе на регулисање материјалног положаја свештенства, чиновника српске православне цркве, која ће имати да решава према прописима црквеног устава. Патријаршијски савет који ће се ускоро састати и за чији је рад у почетку Свети архијерејски сабор израдио потребне директиве. Специјалну пажњу поклонио је Свети архијерејски сабор материјалном стању свештенства које је наступило услед неуредног исплаћивања државне субвенције.

Од одлука Светог архијерејског сабора у црквено-просветном погледу важније су следеће: основаће се при Светом архијерејском

пр