Danas

OBAVEŠTENJE CITAOCIMA Stop nasilju

Direktori i glavni urednici najvećih privatnih i nezavisnih medija u Srbiji prihvatili su predlog Nezavisnog udruženja novinara Srbije da do daljeg ti mediji ne izveštavaju sa konferencija za novinare SRS, ne prenose saopštenja te stranke, kao ni izjave njenih funkcionera. Ova odluka izraz je našeg protesta zbog pretnji lidera Srpske radikalne stranke Vojislava Šešelja hapšenjem i likvidacijom novinara. Zahtevamo da država, primenjujući zakon, spreči izazivanje nasilja, širenje mržnje i svake vrste netrpeljivosti. Pozivamo i druge IOEOUe da nam se pridruže.

Nezavisno udruženje novinara Srbije, Blic, Beta, B2-92, Danas, Studio B, FoNet, Glas javnosti, Radio Indeks, TV Mreža, NIN, TV produkcija VIN, Vreme, Republika.

Protestu su se priključili i:

Radio Aleksinac, Radio Bajina. Bašta, Radio BOOM 93, Požarevac, JP „Čačanski glas“ (radio, TV i lokalni list), Radio Dević, Smeđerevska Palanka, Radio Globus, Kraljevo, Radio Jasenica, Smederevska Palanka, Radio Kontakt, Priština, Radio Kragujevac, Radio Kraljevo, Radio M+ Mladenovac, Radio Pančevo, Radio Patak, Valjevo, Radio Pirot, Radio Požega, Radio Sombor, Radio Trstenik, Radio Subotica, Radio Užice, Gradska TV Niš, TV Bajina Bašta, TV Kragujevac, TV Kraljevo, TV Glas Obilićeva, Novi Kneževac, TV Lav, Vršac, STV Negotin, TV Grk, Prokuplje, TV Požega, TV Pirot, TV Panćevo, TV Trstenik, TV Dević-Smederevuska Palanka, TV Soko, Sokobanja, TV BB Kanal 4 Bajuna Bašta, Nezavisna svetlost, Mlavska zora, Borske novine, Vranjske nouvine, Magazin Has, Pečat, Žig, Tibiskus, Kolubara, Porodični krug, Bajinobaštanske novine, Moj Kovin, Sedmica, Vesti, Novosadski nedeljnik, Građanin, Nezavisni, Bečejski mozaik, Kikindske novine, Timočke. nouine,

Parlament, Vojvodina, Srpska reč, Sloboda i Pobjeda.

Ibarske novosti, Pančevac, Bulevar, Somborske novine,

Ss

II REONTEN) JOTA _ {1} O 0 DJ 5D procesa odi i i olješfećenje koažnjenih medija po neustavnom Zakonu o {avnom DUOUT DE

_ nju. Od danošnjih tužitelja tražićemo ofefo.

|___ Onaj ko posegne zo ovim represivnim MINI OC UPID))TDYT8 PAMIhI |)

i 80 odgovornosti kad suira u EJ _ _i kad hude odgovarao za poslupke učinjene po di

fafu režima.

Ukupne [aaa hiJ E kazne dostigle su 28, TU 1 TU OI ZM. O

Pl A OBE Hi ali necemo OU 8 - -

Milan (Dragić) Bekčić, mlađi vodnik prve klase policije. Rođen 11. aprila 1969. u selu Priboj, opština

Siniša (Miloš) Milošević, mlađi vodnik VJ. Rođen 14. oktobra 1968. u Zadru, Hrvatska. Na Kosovu i

PSC MJ hV/h0| DIO

subota - nedelja, 3-4. iun 2000.

5

Dragiša Pešić, savezni ministar za finansije

isnlata Hpyirne ŠtpINIje OH 9. |Iilna

Beograd - Prvu ratu stare devizne štednje u iznosu od 150 maraka u dinarskoj protivvrednosti po stimulativnom kursu od 20 dinara, štediše će moći da podignu na šalterima banaka od ponedeljka 5. juna, rekao je Dragiša Pešić, savezni ministar za finansije na jučerašnjoj konferenciji za novinare.

Prema njegovim rečima od 1. jula vlasnici stare devizne štednje će ukoliko žele moći da podignu isti iznos u devizama. U bankama kojima je oduzeta dozvola za rad ili su nelikvidne odnosno u stečaju, uradiće se uvid u stanje devizne štednje te će nakon to-

Branko Radulović, ekonomista iz Grupe-17

Nije momuća isplata iz realnih izvora

Beograd - Ispunjavanje obaveza prve Tate stare devizne štednje, čiji je ukupan iznos tri milijarde dinara, šestina novčane mase,neće biti moguće isplatiti iz realnih izvora. Stoga će štedišama najverovatnije biti ponuđen mešoviti model isplate, konstatovao je Branko Radulović, član G-17, na jučerašnjoj prezentaciji Biltena. Prema njegovim rečima labavljenje granice između SrbiJe i Crne Gore, uzrokovano je pre svega predstojećim izborima u Herceg Novom 1 Podgorici, a pitanje je koliko će promet roba iz Srbije u Crnu Goru imati efekta na cenovnu stabilnost.

Drugi bitan razlog „deblokade“ je ekonomske prirode, i nalazi se u činjenici da je 0 deficit prevelik, te da je bilo kakav devizni priliv dragocen. Kako je odluka o carinskom kursu od 19 dinara, dovela do linearnog“ poskupljenja svih roba, Vlada je „ispravkom“ na stimulativni kurs od 20 dinara za DEM, pokušala da smanji in-

Teški uslovi nata

Beograd - Odbor za šumarstvo, drvnu industriju i industriju celuloze i papira konstatovao je na jučerašnjoj sednici da je celokupna drvna industrija suočena sa „izuzetno teškim uslovima rada“. Prema rečima sekretar Odbora Vukadina Petrovića, u prva četiri meseca ove godine izvezeno Je celuloze i papira u vrednosti od oko sedam miliona dolara, dok je vrednost uvoza ovih proizvoda bila oko 26 miliona dolara. Prosečna prošlogodišnja neto zarada zaposlenih u šumarstvu, rekao je on, iznosila je 1.866 dinara, a zaposlenih u finalnoj preradi drveta

ga Savezna vlada doneti odgovarajuće odluke. „Stediše koje imaju ulog u nelikvidnim bankama imaće ravnopravan tretman u isplati“, kategoričam je Pešić.

Za izmirenje ovih obaveza već je uplaćeno 300 miliona dinara. Devize za isplate Savezna vlada će obezbediti izdvajanjem 10 odsto sredstava dobijenih po osnovu priliva od roba i usluga. Sto se tiče obveznica odlučeno Je da se u apoenima do 1.030 maraka ne štampaju, Jer kod „malih“ štediša za to ne postoji interesovanje. Emisija obveznica počinje 1.1.2001. godine.

- Obaveze poslovnih banaka su da

obezbede 30 odsto sredstava, istakao Je Ratko Banović, viceguverner Narodne banke Jugoslavije. Njihove obaveze moraju biti izmirene do 20. juna ili će im u suprotnom NBJ blokirati račun. Prema njegovim rečima 30 odsto sredstava Je obezbedila NBJ, 30 odsto poslovne banke a 40 odsto novca Savezni budžet. „Ne postoji razlog koji bi doveo do povećanja kursa i cena zbog isplate štednih uloga, a u narednih 15 dana očekuje se i povećana likvidnost banaka. Dugovanja štedišama iznose 7,4 milijarde maraka, a termin isplate druge rate određen je za 28. decembar.

LJ. Podaunavac

flatorni efekat i postigne dva cilja - aktivira devizno tržište, te podstakne izvoz.

Tokom prvih dvadeset dana maja novčana masa se popela na 18,8 milijardi dinara, što predstavlja skok od milijardu dinara u odnosu na kraj aprila. Ravlog 0 koga ovo povećanje nije uticalo na ulični kurs je O u okviru novčane mase, pa je tako gotov novac u maju smanjen Za 600 n iliona dinara, a depozitni povećan za 1,6 milijardi dinara.

Govoreći o stanju u srpskom voćarstvu Ivana Dulić Marković, ekspert G-17 plus, istakla je da je Jedna od retkih voćki koje imaju status strateškog proizvoda ı pri čijem izvozu od 45.000 tona zarada iznosila 60 miliona USD. Nedavno je objavljena i otkupna cena maline od 1,20 DEM za kilogram, ali se pojedinim voćarima već nudi otkup po 50 dinara za kilogram, pri čemu se Marković upitala da li to znači da će marka uskoro vredeti 40 dinara.

~ R. Repija

Peticija za pnelajnik

Beograd, Pančevo - Građani Pančeva potpisivali su peticiju kojom od gradskog MUP zahtevaju da objasni pod kojim okolnostima je prestalo emitovanje programa Radio Pančeva s predajnika na Milića brdu u beogradskoj Opštini Palilula. Ovaj predajnik je omogućavao da se program te stanice čuje 1 u glavnom gradu.

- Opština Pančevo formirala je 17. maja komisiju koja je pokušala nekoliko puta da na Milića brdu vidi šta je sa predjanikom, ali joj policija nije dozvohila pristup, kaže Srđan Miković, predsednik Opštine Pančevo u izjavi za Danas. Prema njegovim rečima, sumnja se da je predajnik nestao. Miković kaže da se komisija do sada obraćala nadležnima za privredni kriminal ı imovinske delikte u republičkom MUP, kao ı pančevačkom ı palilulskom MUP, ali bez uspeha. “Ne bih voleo da verujem da Je MUP uključen u sve ovo jer je u interesu svih da se lopovi pronađu - kaže Miković. Po njegovim rečima, predajnik je koštao oko 50 hiljada nemačkih maraka i kupljen je novcem građana. IK.

elulit|e napast sa kojom se žene bore od kako |e sveta i veka. Nema pripadnice lepšeg pola

al op Andre Lapasset

Raška. Bio policajac u OUP Leposavić, SUP Kosovska Mitrovica. Poginuo16. maJa 1999. u rejonu sela Likovac, opština Srbica.

Metohiji bio u sastavu 211. oklopne brigade. Teško ranjen 11. maja 1999. u rejonu sela Štimlje, a preminuo 12. maja u bolnici u Prištini.

Napomena: Podaci preuzeti iz knjige „Junaci otadžbine“

oko 919 dinara. Petrović je dodao da su Pregovarački tim Odbora za šumarstvo PKS i Republički odbor sindikata radnika šumarstva i prerade drveta SrbiJe odlučili da najniža cena rada za period april-juni ove godine iznosi od 950 dinara. M. S.

Promovisan prvi udžbenik za ronjenje

Beograd - U beogradskim knjižarama pojavio se ronilački udžbenik, verovatno prVI u OVOJ skraćenoj Jugoslaviji. Promocija udžbenika „Savremeno ronjenje“ održana Je sinoć pred najpoznatijim ronilačkim autoritetima i stručnjacima za boravak čoveka u uslovima povišenog pritiska.

Autor udžbenika je Dragiša Koprivica, o e Je GC; lokupna jugoslovenska i svetska Javnost brujala nedeljama kao jedinom preživelom roniocu u operaciji vađenja italijanskog tankera „BriBita Montanari“. Taj brod sa 1.300 tona smrtonosnog vinil hlorid monomera polo Je

davnih osamdesetih godina na vratima Kornatskog arhipelaga na dubinu od 82 metra i ceo Jadran, a možda i Sredozemlje bili su u opasnosti. Veliko znanje je stekao na školovanju u Puli i Rusiji, radeći u Jugoslovenskoj ratnoj mornarici kao probni ronilac i viši instruktor lakog, klasičnog, dubinskog i saturacionog ronjenja. Iškolovao je više od 1200 ronilaca svih kategorija, a mnogo veći broj sticao je znanja 1z. knjiga koje je Koprivica ranije napisao.

To su „Škola ronjenja“ i „Pedagogija ronjenja“, prva ·namenjena obuci ronilacapočetnika, a druga instrukto-

rima ronjenja. Već sinoć na promociji, bilo je sasvim jasno da će knjiga „Savremeno ronjenje“, zbog sadržaja koji Je u njoj obuhvaćen, postati neophodna literatura ne samo naprednim sportskim roniocima, već, istovremeno,

profesionalnim i vojnim roni-

ocima, lekarima, kao i stručnjacima drugih specijalisti koji ne rone, ali ih interesuje problematika boravka čoveka u uslovima povišenog pritiska. Izdavači su Viša škola za sportske trenere iz Beograda i Ronilački klub „Neptun-Mimoza“ ız Tivta. Udžbenik je štampao „Bodex“ iz Beograda.

G. Ivanić

7» OGLAS

koja se bar jednom nije uštinula za butinu ili mišicu i sa Žaljenjem konstatovala da joj se među prstima shvara „narandžina kora“. U estetik studiju Fidele imaju dobitnu kombinaciju za pobedu nad celulitom. O tome šta je zapravo celulit i šta podrazumeva terapija elektroskulpturom, razgovaramo sa Natašom Peković, vlasnicom ovog studija, koji uspešno posluje već sedam godina.

Niz više ili manje teških promena koje dovode do degenerisanja srednjeg sloja kože, zovemo celulit. Nastaje usled pogrešne ishrane, poremećenog meluabolizma, iscrpljujućih dijeha, stresa, frudnoće, ili pogrešnog načina lečenja. Zadržavanjem vode, soli i toksičnih materija, formira se fibrozno Ikivo, „narandžina kora“, što otežava međućelijsku razmenu, a za posledicu ima pojavu sfrija, neravnina i uvelost kože.

Sta podrazumeva metoda elektroskulpture i kako se primenjuje?

Elektroskulptura je medicinski afestirana, prirodna, bezbolna, celovita terapija, koja bez krema, dijeta i konfrakcije mišića, pomaže organizmu da pokrene mehanizme autolečenja. Trefman revitalizacije kože elektroskulpturom traje 30 minuta, a pofrebno je uradili nojmanje 10 tretmana. Telo se od grudi do stopala uvija elastičnom tkaninom, pokvašenom u toploj vodi preko koje se obavijaju elektroprovodljive frake. Tretman je potpuno bezbolan, prijatan i relaksirajući. Elektroskulptura je u osnovi detoksikacija tela.

Kakve rezulfafe daje ova ferapija?

Najvažniji efekat je potpuna eliminacija celulita, što je potvrdio i Institut interne medicine u Padovi. Razgradnjom telulita i masnih naslaga postiže se smanjenje obima, a telo se preoblikuje, u skladu sa konstitucijom. Infenzivnim ohvaranjem elastičkih i kolagenih vlakana postiže se regeneraci|a fonusa kože, podižu i učvršćuju grudi, ublažavaju reumatske Tegobe... Elektroskulpturom lica i vrata, odlaže se starenje kože i sprečava rano stvaranje bora, regeneriše se problematična i aknozna koža, a sveži ožiljci uklanjaju.

Da li se elektroskulpturi smeju podvrgavoati sve žene, ili postoje neka ograničenja?

Naučni }estovi Instituta u Podovi obuhvatili su žene svih

uzrasta, od puberteta do frećeg doba i nije ufvrđeno nikakvo slarosno ograničenje. Trefmani isključuju primenu tokom ~

frudnoće i kod kancerogenih oboljenja.

Ova metoda deluje kao veliko otkriće, ali ko je njen pravi autor?

Francuski fizioterapeut Andre kapasset je prvi, u kozmetičke svrhe, iskoristio saznanje da svaka celija poseduje elektromagnehni naboj. On je primenio delovanje elektromagnetnog polja na celo telo, uključujući grudi i lice.

NMiože li se nešto uraditi dijetama i upornim fizičkim ·

vežbanjem?

Neophodno je olkloniti zabludu o vezi mršavljenja i oikla. njanja celulita. Drastične dijete još više izgladne i bolesnu kožu, a brzo izgubljeni kilogrami, brzo se i vrate. Naporne vežbe učvrste mišiće, ali oni i dalje ostaju obloženi celulitom. Dakle, samo dijetama i napornim vežbama stanje celulita po pravilu se pogoršava. Ključ je u uravnofeženoj ishrani, a ne dijeti, u kombinaciji sa odgovarajućom fizičkom aktivnošću.

Da li biste iz ovog razgovora nešto posebno izdvojili?

Nema tako dobrih rezultata koje žena ne može da uništi pogrešnim odnosom prema svom felu, ishrani i životnim navikama. Ako je žena već odlučila da reši problem koji se neminovno reflektovao na samopouzdanje, psihičko zadovoljstvo i životni optimizam, mora U fome da ostane dosledna. U želji da im pomogne, estetik studio Fidele nudi besplatne savele vezane za ishranu i pravilnu negu lica i tela.

Nafaša Peković

Beograd, Takovska 22, Tel: {011} 3240-589

S poštovali

iovazıtyz /iifay:C/pr TT zKapE:k e alu go zmazayatnayva piak gora a a arteyer arap; 6;(Yy bppjaigi