Danas

subota-nedelja, 3 –

4. jun 2000.

Administrativni odbor Skupštine Srbije

izbačeni

novinari

ne7aVisnih meilija

Beograd - Novinari nezavisnih medija Danasa, Blica i Bete izbačeni su juče sa sednice Administrativnog odbora Skupštine Srbije uoči početka a na zahtev Dragana Ljubojevića, člana Srpske radikalne stranke. Na pitanje novinara na osnovu kog zakonskog dokumenta to čini, Ljubojević je kazao da je to odluka Centralne Otadžbinske uprave SRS po kojoj „predstavnici izdajničkih medija“ ne mogu da prisustvuju sednicama kojima predsedavaju radikali. Ljubojević je na početku sedni-

ce kao „izdajničke medije“ koji-”

ma nije dozvoljeno prisustvo naveo i Glas javnosti i Fonet, ali njihovih novinara nije bilo. Pošto novinari nisu odmah izašli, Ljubojević je rekao da „sednica neće početi dok ne napuste salu“ i izašao napolje. Neko od članova odbora mu je dobacio da pozove obezbeđenje. Na pitanje novinara da li zabrana postoji u nekom zakonu ili Ustavu, da li ju je doneo Administrativni odbor i da li se sa njom slažu i poslanici JUL i

SPS, jedan od prisutnih je rekao da su saglasni. Drugi poslanik uputio je novinare da odgovor (o zakonskoj osnovi izbacivanja) potraže od (Havijera) Solane. Poslanik koji je na pitanje novinara zašto su izbačeni, odgovrio rečenicom: „Sta radite Srbiji!“, ćutao je kada smo ga pitali zbog čega onda ne pohapse novinare ako sumnjaju da rade nešto protiv zemlje.

Grujica Spasović, glavni urednik Danasa uputio je juče pismo Zoranu Đumiću, šefu Službe za informisanje Skupšune Srbije u kojem se navodi sledeće: “Ovlašćen sam da vam se obratim u ime tri redakcije - Bete, Blica i Danasa čiji su novinari bezočno izbačeni sa sednice Administrativnog odbora Skupštine. Sramota za ovaj čin pada uveliko i na vas jer se pridružujete onima koji u skupštinskim organima odlučuju protivustavno i protivzakonito, a po nasilničkim nalozima O TUkovodstava”. IT KK

Goran Svilanović među „otporašima“

Pušteno

ČefuonD

aktivista Dtpona

___Beograd - Grupi od oko 70 aktivista pokreta Otpor u Beogradu, koji čekaju da iz policijske stanice bude pušteno četvoro članova te organizacije, pridružio se i lider GSS Goran SVilanović, koji Je sa aktivistom Otpora Ivanom Marovićem došao nakon sastanka udružene OpoZzicije u Beogradu.

Beogradska policija je nešto pre 17 časova pustila četvoro privedenih aktivista Otpora, koji su oko 12.30 privedeni sa platoa ispred Filozofskog fakulteta. Privedeni su bili Ivana Petrović,

Ivana Bogićević i Dušan Brđević, a Vukašin Petrović je priveden ispred policijske stanice u Ulici majke Jevrosime kada se raspitivao Za njih troje.

- Slikali su me, uzeli su otiske. Držali su me u ćeliji dva sa-

ta, zatim su me ispitivali. Intere- ·

sovalo ih je ko je glavni u OtpoTu, ko nas finansira i tome slično. Njih troje sam video tek kada su me pustili. Nikome nisu rekli obrazloženje zašto smo privedeni - rekao je za Danas Vukašin Petrović, jedan od privedenih. V Z: (

Predsednik Milošević primio Papuljasa

Temlje El sleno Sliišajii amenički iliktat

Beograd - Predsednik SR Jugoslavije Slobodan Milošević optužio je juče vlade pojedinih zapadnoevropskih zemalja da pokazuju „slepu poslušnost prema diktatu ameTričke administracije“ i Ocenio da takva politika „nanosi ogromne štete čitavom evIOpskom kontinentu, a posebno Balkanu“.

„Bilo bi logično da vlade evropskih država, pre svega vode računa o interesu svojih naroda, a ne o interesu američke administracije ı njenim suludim idejama o vladavini čitavim svetom“, rekao je Milošević u razgovoru sa predsednikom Odbora za spoljnu politiku i odbranu grčkog parlamenta i nekadašnjim šefom grčke diplomatije Karolosom Papuljasom, prenose beogradski mediji.

Grčki diplomata Je preneo izraze podrške grčkog naroda i čestitao „na uspesima koje narodi Jugoslavije postižu u obnovi nakon NATO agresije“. (Beta)

Predlog JUL Novog Sada Miloševićii (prtien

napodnon henoja

Beograd - Gradski odbor Jugoslovenske levice Novog, Sada predložio je juče da se predsednik SRJ Slobodan Milošević odlikuje Ordenom narodnog heroja. Kako je Javila Radio-televizija Srbije, predsednik tog odbora i ujedno savezni ministar za informisanje Goran Matić rekao je da je taj predlog donet uz poštovanje „jasno iskazane volje naroda“,a za zasluge u „komandovanju u ratu i uspehe u obnovi i izgradnji naše zemlje“. (Beta)

noć jedanaestogodišnj zastavom Otpora ispre

Policija nnivela jedanaestogoilišnjaka 7hor mahanja zastavom (Hpona

Beograd - Ivanjička policija privodila je siVJ Jer je 0 prostorija lokalnih opozicionih stranaka gde se svake večeri OIganizuje javno emitovanje dnevnika Radija B2-92, rekao je Beti otac privedenog. Prema njegovim rečima, uniformisani policajci prišli su V. D, uhvatili ga za ruku i pitali „čiji Je“, te je on sa sinom otišao u policijsku stanicu.

Tamo je otac privedenog jedanaestogodišnjaka na pitanje zašto mu Je sin na skupu kazao da je reč o „kućnom vaspitanju“.

U policiji im je takođe rečeno da „ne mogu da ističu obeležja Otpora Jer Je to neregistrovana organizacija“. privedenog, policija Je „bila korektna“, ali je dečak, učenik petog razreda osnovne škole, „doživeo traumu“. (Beta)

Prema rečim oca

Protest fena ıi IMlišlu

HRONIKA

Međunarodna konferencija o pravima manjina u državama nastalim iz SFRJ ·

Manjine najveće 7Ptve

Kotor - Nacionalne manjine u državama nastalim posle raspada SFRJ najveće su žrtve iako je raspad zajedničke držve poO sve njene građane. Makoliko se OJO države trudile položaj nacionalnih manjina u njima je daleko od željenog, a DD od onoga koji su uživale u bivšoj državi, istaknuto je na Me OT) konferenciji „Prava ı status Zanjint u zemljama nastalim nakon raspada SFRJ“ koja je juče počela u Kotoru u organizaciji Foruma demokratske alternative iz Sarajeva i Centra za regionalizam iz Novog Sada. Na ovom skupu učestvuje pedesetak predstavnika nevladinih organizacija iz svih pet novonastalih država.

Potpredsednici Skupštine i Vlade Crne Gore Rifat Rastoder i Dragiša Burzan istakli su na-

pore koji se čine u ovoj republi-.

ci da se manjinama obezbedi adekvatan položaj i ostvarivanje njihovih prava, ali ı ukazali na činjenicu da se predstavnici pojedinih manjina ponašaju lojalnije prema domovini Crnoj Gori nego mnogi pripadnicima većinskog naroda.

Posledice raspada zajedničke države osećaju se ı danas, naglasio je Aleksandar Popov, direktor Centra za regionalzam, napominjući da se mora

preduzeti sve što je potrebno da moto - „Manjine su najbolji most među državama“ - ne ostane samo parola.

U SRJ se stalno ističe da su nacionalnim manjinama zagarantovana sva prava po „najvišim svetskim standardima“, ali ako se ima u vidu da su u bivšoj SFRJ ta prava bila na zavidnom nivou, Jasno Je da smo suočeni sa padom standarda na polju zaštite prava manjina koji se masovno krše i negiraju, rekla je Agnes Kartag-Odri (SRJ). Dr Vid Jakulin je naveo da je Slovenija obezbedila primernu zaštitu prava italijanske i mađarske manjine, ali ı dodao da u ovoj državi živi oko 170.000 doseljenika iz drugih republika nekadašnje države koji su stekli slovenačko državljanstvo i obezbedili zaštitu svih individualnih prava.

Stanje u Hrvatskoj otežano Je ratom koji je eskalirao 1991. godine, ali se teške povrede prava pripadnika srpske manjine ne mogu opravdati ratom, a pogotovo se time ne mogu objasniti povrede prava građana hrvatske nacionalnosti, rekao je dr Miomir Matulović koji je dodao da autoritarni i nacionalistički režim Franje Tuđamna ı HDZ nikada nije ozbiljno uzimao ljudska i manjinska prava.

Po rečima dr Neđe Milićevića

rat u Bosni i Hercegovini izazvao je najveću prognaničko-izbegličku dramu u Evropi posle II svetskog rata. On je rekao da su po Ustavu BiH sva tri konstitutivna naroda punopravna samo na polovini teritorije države, dok su nacionalne manjine izvan vidokruga ı brige aktuelnih državnih i političkih vlasti, pa ne mogu biti ni birani na mnoge državne funkcije.

Mr Renata Treneska (Makedonija) je istakla da pripadnici nacionalnih manjina u Makedoniji uživaju prava 1 po višim standardima od evrIopskih, ali i dodala da je Makedonija nacionalno heterogena država u kojoj Albanci, koji čine petinu stanovništva, traže da budu priznati kao narod,a njihov Jezik bude u službenoj upotrebi, dok Srbi traže da . budu navedeni u Ustavu kao nacionalna manjina. Sve to je izvor tenzija koje utiču na političku stabilnost.

U radu konferencije učestvuju i predstavnici OSCE, Fridrih Ebart fondacije, Mađarske amabasade i drugih međunarodnih organizacija. Konferencija danas završava rad usvajanjem zaključaka koji će bit upućeni vladama svih novonastalih država, parlamentarnim trankama i međunarodnim institucijama. R. Balać

ka, koji nog Oi Jovan Prijić.

Okružno javno tužilaštvo je pismenim

U Zrenjaninu obustavljen prekršajni postupak protiv lista DOPE

Tužilaštvo Oustalo od zahteva

Beograd - Opštinski organ za prekršaje u Zrenjaninu, sudija Gordana Dmitrović, donela je rešenje kojim se obustavlja prekršajni postupak pokrenut ı vođen protiv preduzeća „Dan Graf“ i okrivljenog pravnog lica Veseljka Koprivice, a u vezi sa zahtevom za pokretanje prekršajnog postupje podneo zamenik okružnog jav-

podneskom izjavilo da odustaje od zahteva za pokretanje prekršajnog postupka u celosti. Prema članu 234, stav 1, tačka 11 Zakona o prekršajima, prekršajni postupak se obustavlja kada ovlašćeni podnosilac odustane od zahteva za pokretanje prekršajnog postupka - izjavio je juče advokat Goran Draganić, pravni zastupnik preduzeća „Dan Graf“, lista Danas i odgovornog urednika Veseljka Koprivice. PP

Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji

Pripadnici službi MIP ıi koninoli·

Beograd - Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji (HOPS) jučerašnjim saopštenjem „obaveštava domaću ı međunarodnu javnost da je dana 31.maja 2000.godine u kancelarije Odbora došlo pet osoba, koje su se predstavile kao pripadnici različitih službi Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije“. „Ovu grupu predvodili su gđa Ljiljana Obradović i gdin Goran Radosavljević, koji su za sebe rekli da rade u MUP-u u Ljermontovoj ulici. Tom prili-

nnptiv neninasije

Niš - Nekoliko stotina žena Niša protestovalo je sinoć zbog privođenja aktivista Otpora i pokušalo da priđe zgradi policije kako bi predale pismo niških majki pripadnicima policije. Kolonu Žena obučenih u belo na prilazima ulici u kojoj se nalazi zgrada SUP dva puta je zaustavilo nekoliko policajaca koji im nisu dozvolili da priđu zgradi policije.

Žene Niša u pismima koja su zajedno sa cvećem ostavile na policijsko vozilo koje im Je blokiralo ulicu „zamolile su policajca Niša“ da ne dozvoli da „u ime bilo koga ili bilo čega učini ono čega bi se stideo“. Na čelu kolone žene su nosile transparent sa natpisom „Prošle godine u ovo vreme na našu decu padale su NATO bombe, danas po njima pljušte pendreci. U čemu je razlika“ i skandirale „Ajmo, ajde, sve u Otpor“. (Beta)

Demokratska stranka Srbije oštro

je Juče osudila preuzimanje kontrole nad Gradskim saobraćajnim preduzećem u Beogradu i optužila vlast jugoslovenskog predsednika Slobodana Miloševića da „je čvrsto rešila da uništi ı svaku pomisao na demokratiju“. „Miloševićev režim jasno stavlja do znanja da priprema konačni obračun sa svima koji drugačije misle ı da, ako već mora da ide na izbore, želi da na tim izborima unapred obezbedi sebi ne samo prednost, već pobedu u stilu nekadašnjih komunističkih diktatora“, navodi se u saopštenju DSS. Asocijacija slobodnih i nezavisnih sindikata osudila je svako prepucavanje političkih protivnika preko leđa i na štetu građana i radnika, kao što Je to najnoviji slučaj preuzimanja GSP od strane Vlade Srbije. „Prepucavanje dveju vlada oko javnog gradskog prevoza, samo svedoči da ni jednoj od njih nije stalo do Beograđana, zaposlenih u GSP, već da su se namerile na

međusobni obračun, ne hajući što ceh plaćaju obični građani“, navodi se u saopštenju ASNS:

Potpredsednik Nove demokratije Svetozar Krstić ocenio je Juče da Je najbolji odgovor opozicije na pritisak vlasti jedinstveni izlazak na izbore. On Je na konferenciji za novinare naveo da će njegova stranka „u prvim redovima“ učestvovati u svim vidovima demokratskog pritiska na vlast u cilju raspisivanja vanrednih demokratskih izbora ı ocenio da pojedinci u „demokratskom frontu“ u Srbiji pokazuju nestrpljenje koje bi moglo da ugrozi jedinstvo opozicije, što bi, kako tvrdi, samo pomoglo vlastima.

Nezavisno udruženje novinara Srbije protestovalo je juče zbog kažnjavanja nedeljnika NIN po Zakonu o informisanju i i ocenilo da se 63. put pokazuje da zastrašivanje i odmazda prema nezavisnim medijima predstavljaju jedini smisao tog OOROnU UuSVOjenog u oktobru 1998. godine.

kom pomenute osobe su, na svoje insistiranje, razgovarale sa predsednicom Odbora, gđom Sonjom Biserko, te su najavili svoj ponovni dolazak za petak 2.Jun 2000.“, navodi se u saopštenju Saveta Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji.

U kancelarije Odbora došla je službenica Zavoda za obračun sredstava i plaćanja ı dve osobe koje su se predstavile kao Bora Kostić i Dejan Popović, pripadnici MUP-a Srbije, Sekretarijata u Beogradu, Odeljenja za privredni kriminal“, napominje se u saopštenju HOPS

„Helsinškom odboru _

dato obrazloženje zašto Odeljenje MUP-a za privredni. kriminal vrši kontrolu Odbora, za koju je nagovešteno da će trajati tokom nekog dužeg perioda. Ipak, u toku te *kontrole' uočeno je da su pripad- nici MUP-a prepisali spisak donatora Helsinškog odbora. · Stoga, postoji mogućnost pri tiska državnih organa na do- natore, kao i njihove intimi- dacije, s ciljem da preduzeća i privatna lica ubuduće odu- stanu od svojih dobrih name- – ra da pruže pomoć nevladi- nim organizacijama za ljud ska prava“, ocenjuje HOPS. BN

SPOR IZBOR PO VRLO POVOLJNIM CENAMA. Cene se Kreću:

e STOLICE od 2.024 din + porez ra e RADNI STO od 1.059 din + porez a e FOTELJE od 5.954 din + porez |} „pV

e DECIJE STOLICE

1.547 din + porez -__ < : ” BItAJ JEX WWW.branex_co yu

- 27. marta 71/Kod Pošt. štedionice || TC Banjica, lokal 206. Ti 3376-820, 3376-918, od 8-20h|| fax/tel: 367-03-49 ___,

_F 0-24h) „3%7 IE | VIEDIC | okova Kako es s. s==-–=== YE yt Viktora Igoa 1(preko puta sajma)

Lekari za decu i odrasle svih specijalnosti |

– Alergologija i pulmologija – Prof- dr = Noeštorovi S

– ORL – Prof. dr Ranko DergenC ~ o – Infektivne bolesti – Prof. dr Vladi

– Dečija hirurgija – Prof. dr R. Luukač – Ultrazvuk, doppler. gastroskoj ije - Kućne posete o sata, transpo