Ekonomist

97 из случаја са ванстечајном принудном нагодом. Пошто је она објављена законом од 31. децембра 1921. год, и ступила на живот кад и закон, т. ј. 1. јануара 1922. год. то је тога дана требало познавати тачно текст закона о нагоди. Међутим, овај законски текст објављен је тек 25. априла 1922. год. („Службене Новине“ бр. 89./22).

Како се оваква овлашћења публикујуг Најчешће у виду једног министарског акта. Тај акт носи натпис Министарства које је овлашћено да закон објави или прошири са бројем и датумом деловодног протокола. Овај акт носи потпис онога министра који закон објављује или проширује. Овакав акт врло се ретко појављује истог дана кад и закон о буџету и овлашћења која га прате. На против, многобројни примери нам сведоче, да се овакви министарски акти публикују на више месеца иза појаве овлашћења. У пракси, на тај начин, ова овлашћења добијају чудан облик. Њихова неправилност и у овом погледу се манифестује.

Каква је важност оваквих овлашћења2 Ако се на овај начин проширују закони са једног дела на целокупну територију наше Краљевине, може се поставити питање, да ли је овакав пут уставан и редованг У Уставу се каже да један законски пројекат треба да прође кроз разне фазе па да постане закон. Те фазе нормиране су у чл. 49., 78., 86. и 133, Устава. Кад један текст не прође кроз Уставом предвиђене фазе, онда он не може носити назив законски.

Видели смо, пак, како се овлашћења доносе. Нарочито смо раније нагласили. да овлашћења односно закони који се кроз њих доносе и проширују, не пролазе кроз Уставом предвиђене фазе. Како се може, према томе, оваквим текстовима дати назив законар

Исто важи и за измене законске у овлашћењима.

Ако се ипак пређе преко овога, и привремено призна горња пракса законодавца за исправну, поставља се питање, колико та овлашћења односно помоћу њих проширене пили измењене законске одредбе важе“ То нам тачно одређује чл. 46. закона о државном рачуноводству. Он каже, не одобравајући никако ову праксу, да та овлашћења вреде колико и закон у коме се она налазе, а највише једну годину дана. Видели смо раније, да је се законодавац строго придржавао