Ekonomist

104

Ова појава која је, вероватно, наишла као једна не наме_равана последица политике стварања великих резервних фондова, није остала неопажена; али кад је била констатована, нека акционарска друштва почела су намерно да стварају велике резерве, т. ј. да деле мале дивиденде, да би још више обориле курс својих акција.

Какав разлог може имати једно акционарско друштво, да намерно обара курс својих акција»

Одговор на ово питање није тежак. Друштво као такво нема никаква интереса да обара цену својих акција; исто тако. немају тај интерес ни акционари, јер су на тај начин доведени у непријатан положај, да своју имовину продају по нижу цену од оне коју би иначе добили. Корист од овеоперације имају пак трећа лица, која се јављају као купци акција, јер их добијају по нижу цену.

Напомиње се, мада ће сваки пажљив читалац то и сам наслутити, да низак курс акција може користити не само трећим лицима, већ и оним акционарима који купују акције; и има пуно разлога који доводе до закључка, да је оваква политика провоцирана баш од стране таквих акционара.

Цео процес развијао се од прилике овако. У почетку се стварао велики резервни фонд, да би послужио као извор за повећање друштвене главнице; а кад се доцније приметило, да услед тога, т. ј. услед мале дивиденде, курс акција пада, најјачи акционари искоришћују марљиво ту околност, да по таку ниску цену прикупе све акције у своје руке.

Да укратко резимирамо генезу резервног фонда.

У првој етапи акционарска друштва остају стриктно у интенцијама законодавца: — стварају мали резервни фонд — до 259, друштвене главнице — који има да послужи за покриће свих појављених штета.

У другој фази резервни фонд служи т. зв. дивидендној политици: — ствара се већи резервни фонд — до 509, друштвене главнице — да би могао послужити као извор да допуни дивиденду и у мршавим годинама.

Трећа етапа карактерисана је тежњом за повећање друштвеног капитала: резервни фонд мења своју првобитну намену, он се претвара у фонд за уплату нових акција, — и као такав он непрестано расте, т. ј. кад достигне извесну