Ekonomist

158

курентне, организације. Једино што би се предњим двема покретима могло озбиљно замерити, то је, да нису довољно јасно поделили рад између себе, што се има поглавито сматрати као последица њихове младости, а нарочито тога, што последње од предњих друштава није још у опште ни завршило своју дефинитивну формацију.

Међутим ма колико било недостатака у подели међусобних надлежности између ова два друштва, и ма колико да она још ни приближно нису добила свој дефинитиван облик, несумњиво је, да је њихова појава од необичне важности по будуће односе нашега друштва. Јер док ће Друштво Социалних Радника имати за главну задаћу, да развија социалви дух у опште, и да припреми научне подлоге за успешно ре„павање разних социалних питања, по пут државних интервенција, дотле ће групе за Социалну и Културну Акцију поглавито радити на практичној примени социалних идеја путем приватне иницијативе. И једна и друга акција од огромне су важности за правилно развиће наших будућих друштвених односа. С тога се оснивање предњих друштава може само најтоплије поздравити, и пожелети, да њихове тежње наиђу на што бољи одзив у што ширим слојевима нашега народа, а нарочито код наше омладине.

Р-г 6. Ј. Кужељ

Аннета 0 порезивању анционарсних друштава,

Још у септембру прошле године, иницијативом друштава из Војводине, обавезних на јавно полагање рачуна, одржан је у Београду један значајан конгрес. Тада је поднесен меморандум о порезивању акционарских друштава, из кога се вили да је Војводина далеко јаче порезана, него у осталим крајевима наше земље.

У том се меморандуму, између осталога, вели ово;

„Непосредни државни порези са свима прирезима износе код деон!чарских друштава у Војводини како где према висини приреза 70—759/ па и више од исказаног чистог добита; према томе. од дин. !.000.000 чистог добитка у првој години најмање Дин. 700.000. |

Порезна основа наредне године повишава се тиме — у претпоставин истог добитка од Дин. 1,000.000 — са Дин. 700.000 по одбитку у прошлој Години при одређењу пореске основе зарачунатих пореза, дакле са најмање Дин. 500.000 на Дин. 1,500.000 на којих зарачунат порез по 70', износи Дин.