Ekonomist

314

длежности са сумом, укупна сума обустава и чисто примање. За обуставе води се засебан: „списак обустава за наплату од плата и зараде“ Д. К. М. С. 12. и то у два примерка, те се укупна сума овог списка унесе у платни списак, тако да је садашњи начин скопчан са троструким послом.

6.) Списак зараде за исплату раденика дневничара.

По староме састављао се по списку истом као и за плате и то тако, да се на једној страни уносило примање а на другој обуставе, као и чист износ за исплату.

(Сада се води по новом: „књига зараде раденика дневничара “. Образац Д. К. М. С. 7. и то на једној страни зарада раденика а на другој обуставе. Сем овога постоји: „списак зараде за исплату раденика-дневничара“ образац Д. К. М. С. Та, у који се уносе само принадлежности, износ зараде, укупни износ обустава и чист износ за исплату. док се обуставе као и код службеника у годишњој плати воде опет засебно у „списак обустава за наплату од плате и зараде“, образац Д. К. М. С. 12. и то у два примерка, те се укупна сума овог списка унесе у списак зараде, тако, да се сада воде четири списка, док се пре водио само један.

Сасвим излишан посао задаје околност, да је једна страна: „књига зараде раденика-дневничара“ уређена за 13 раденика; „списак зараде за исплату раденика дневничара“ за 23, а „списак обустава“ за 19 раденика, тако, да се преноси тих трију докумената не могу из књига у списак да заведу односно у списак обустава, као и из списка обустава у списак зараде, него се мора у свакоме овом документу свака поједина ставка посебно збројати. г

(Ово су само два примера. Но још много више труда и рада задаје данашње обрачунавање и евиденција материјала и инвентара, тако да су шефови станица данас толико запослени вођењем спискова, књиге дневника и писањем, да апсолутно и немају времена за свој прави рад: надзор саобраћајне службе, васпитање и упућивање особља и т. д.

Систем неповерења и отежана рада, који на против спречава' васпитању особља баш у смислу поверења.