Ekonomist

8315

41 Неодређени однос и неодређена улога Министарства Саобраћаја и Генералне Дирекције Жељезница.

У Европи постоје три главна система жељезничких управа. Први је: Министар јавних радова управља директно жељезвичким дирекцијама; други: помоћу Генералне Дирекције Железница и трећи: помоћу нарочитих комисија.

Преставник првог система је Немачка, другог Швајмарска, а трећег Белгија.

Немачка је на основу закона од 1894., 1901. и 1907. образовала 21 жељезничку обласну дирекцију под непосредном управом Министра јавних радова. За управу жељезницама има министар на расположењу: једног државног подсекретара и пет оделења: грађевинско, саобраћајно, административно-правно, финасијско и машинско-техничко, којим управљају Директори Министарства Саобраћаја, са потребним стручним особљем. За отправљање послова у унутрашњости Министарства, специјално за жељезничка питања, постоји централни биро, са потребним чиновницима нижег ранга.

Министар јавних радова издаје потребне прописе и упуте за рад и вршење службе за рачуноводство, благајне, правне односе, саобраћај и грађење. Он решава и има пуно право

за прометну службу, за новоградњу и за персоналне односе. · Р у; Р

На челу жељезничких обласних дирекција постоји Директор или како они називају: „Президент“, који сноси целокупну одговорност, али зато и располаже потпуном самосталношћу у свима решењима и целокупном управљању, изузев дисциплинских ствари за које постоје закони.

За олакшање рада Директоровог придодати су му: по један виши владин саветник и виши грађевински саветник, који помажу Директора у свима президијалним питањима.

Оделењима управљају начелници по правилима жељезвичке обласне дирекције, а за заједнички рад дирекција у саобраћају постоји земаљски жељезнички савет и обласни дирекцијски савети,

За измену вагона и других прометних срестава, искоришћење радионица за саобраћајну и обрачунску контролу, за намештење службеника и т. д. жељезничке обласне дирекције формиране су у групе тако, да у свакој групи свака дирекција има засебан делокруг у раду.

21=