Filatelista

осталом порезом. " acranneHuje” ЈЕ“ пот-

писано од „Верховног вожда народа Сербског“ Ђорђа Петровића са отиском његовог печата у црвеном воску. Премапотписао је за „Правитељствујушчи совјет“ Младен Миловановић, а поред његовог имена се налази печат Правитељствујушчег совјета, такође у црвеном воску.

О том периоду револуционарног преврата код Срба Светозар Марковић у својој књизи „Србија на Истоку“ вели овако:

„Почетак нове српске државе, а нарочито њена главна идеја —- ослобођење и јединство целог српског народа настаје од првог српског устанка на дахије“.

„Један од најпретежнијих преврата у.

умном развитку српског народа што га је донела прва српска револуција без сумње је она револуционарна мисао покорне раје: мисао да створи српску народну држеаву која би обухватила цео српски народ. Та мисао изнесена је после пропасти српске државе први пут српском револуцијом. Она раја која је крила пушке када је ага поред ње пролазио, газила блато само да Турчин прође по суву, та раја замишља да обнови своју српску државу и уништи турско царство у Европи. Та мисао била је још дуго време општа народна док није загушена победом династичког начела и бирократским системом". Та мисао остала је тињајући код нашег народа све до његовог коначног ослобођења у прошлом рату у Народноослободилачкој борби од угњетача свих боја и врста. Филателија, која не оскудева у мотивима и која не пропушта ниједан знаменит моменат из било којег поља науке и живота народа, није пропустила ни овог пута, а да не обухвати у свом пољу дејства и овај велики догађај у нашој историји. О

") Докуменат о томе се чува у Државној архиви НРС.

Кегас: Velika refkost...

Pay == >. S = а (+ а свечаностима прославе стогодишњице Ка-

рађорђевог устанка 8 септембра 1904 г. — -

издана је једна серија јубиларних поштанских марака. Нацрт за ове марке, већег лежећег формата, израдио је у рељефу

_ наш познати вајар Ђока Јовановић, а ре-

зао га је у челику париски уметник Е. Мушон.

Слика марака са вредностима означеНим у парама показује у једном медаљону главе вожда Карађорђа и краља Петра са одговарајућим натписима, а на маркама динарске вредности у медаљону је слика, која претставља устанак у Орашцу, испод које стоји: ЗОРА ОСЛОБОЂЕЊА.

Ове јубиларне марке пуштене су у течај објавом у „Српским новинама" од 4. септембра 1904 г. а биле су у течају до 31 децембра 1904 г.

Литература: „Историска „Знање“ 1949. Београд.

Е. Дероко: „Поштанске марке Србије у историском прегледу."

Исказ Др. Петра Шоћа о пронађеном документу у Државној архиви НР Србије, од када се плаћају трошкови за издржавање мензулана.

читанка“, изд.