Filatelista

_ omladimce,

Mladi fiskulturnici, аса i planinke trebalo bi da iziđu na svoja vežbališta i prikažu rezultate svoje delatnosti. Isto tako članovi horova, dramskih, ritmičkih, recitatorskih i drugih kružoka i grupa, filatelisti, šahisti i svi drugi mogu па паraznovrsnije načine da iziđu pred svoje ostale drugove, roditelje, vaspitače i gradane i pokažu im šta su naučili i čime se zanimaju. u svom slobodnom vremenu.”

Ovakve manifestacije mogu da imaju veoma veliki vaspitni značaj.”

Savez preporučuje svima. svojim роdružnicama, a po mogućnosti, i povereništvima da u vezi ovih majskih smotri priırede smotre maraka u toku meseca' maja. gde bi omladinci prikazali svoje zbirke, a stariji drugovi održali prigodna predavanja O koristi filatelije za đake i ostale је да te smofre prikažu i uspehe mladih skupljača a iškoriste se i kao zgodna prilika za propagandu filatelije kao korisno, prijatno i originalno sredstve za vaspitanje omladine.

PODRUŽNICAMA I POVERENIŠTVIMA

KANCELARIJE SAVERBZA FPILATETLISTA SRBIJE NALAZE SE U SREMSKOJ ULICI BR. G6/IV. TRNLBEFON 25-382. POŠT. КАН 702. — ТЕК. А KOD NAR. BANKE 1031-Т-679.

SFS dao je da se izrade srebrne značke za sve članove Saveza. Mole se podružnice i povereništva da od svojih članova prikupe novac za značke i dostave ga Зауеzu. Cena jedne značke 70 dinara.

Neke podružnice nisu ni do danas posiale brojno stanje za ovu godinu. Mole se da to odmah učine i da ubuduće redovno dostavljaju svakog meseca brojno stanje svojih članova.

Mole se podružnice i povereništva da dostave dužnu članarinu za prvo polugođe ove godine.

Počev od 1 aprila članarina je povišena za odrasle članove na 60 dinara.

Marke JUGOSLOVENSKA ЈМЕТМО5ЗТ KROZ VEKOVE” dobiće samo one роdružnice i povereništva, koje su uplatile članarinu za prvo polugođe 1956 god.

GODIŠNJA SKUPŠTINA PODRUŽNICE

BANJA LUKA

Banja Luka je nekada bila najjači filatelistički centar u Bosni i Hercegovini. Međutim, danas je filatelistički život u velikoj meri zamro i broj organizovanih filatelista pao je na 19. Ove konstatacije bile su osnovna poenta u diskusiji ma 8 godišnjoj skupštini podružnice filatelista u Banja Luci, koja je održana %» aprila. Iz izvještaja sekretara vidi se da filatelistički Život u prošloj godini nije bio na-

паста ан aga DM

~

У ови и 7

па 535: vočito bujan. Sastanci su зе održavali redovno, ali pravog filatelističkog rada nije bilo mnogo. Većina članova orijentisali su se samo na nabavku novih izdanja mara= ka FNRJ. Skupljanje žigosanih maraka, studijska obrada tema, skupljanje starih

maraka i studijski filatelistički rad gotovo” su zamrli. Sa omladincima nije se radilo ništa, mada među njima ima dosta interesa ха filateliju. Nedostajalo je požrtvo- vanja kod starijih članova za ovaj rad. (

Kroz diskusiju su analizirani rezultati postignuti u prošloj godini, a ukazano је i na objektivne teškoće u filatelističkom radu. Sadanja emisiona politika naše poštanske uprave ne pogoduje omasovljenju filatelije, a pogotovu ne za njezino prodiтепје među omladinu, jer su nominale novih izdanja i suviše visoke, da bi omladincima bila pristupačna, broj izdanja је dosta veliki, a ima i prilično teškoća u nabavci novih izdanja. Naročite teškoće imaju filatelisti koji skupljaju i marke stranih zemalja, jer ne mogu da dobiju po nominalu sve naše nove marke, potrebne za zamjenu. Osim toga pravilnik za zamjenu maraka sa inostranstvom je prilično strog i nepovoljan za filateliste, jer je veličina ·pošiljke maraka FNRJ, koja je odobrena, i suviše malena u odnosu na poštanske iroškove za slanje pisma u ino= stranstvo.

Na skupštini je doneseno nekoliko vrlo korisnih zaključaka. Rješeno je: — da se pokrene filatelistički rad sa omladinom, — da se na sastancima održavaju kraća filatelistička predavanja, — da članovi na sastanke opavezno donose svoje zbirke, kako bi se imao uvid u njihov rad na sređivanju zbirki, — da se podružnica pretplati na časopis „Pilatelista” i „Filatelija”, te da se u 1956 nabavi jedan strani katelog za podružnicu, — da se radi na popularisanju skupljanja žigosanih maraka, itd.

U novu upravu podružnice izabrani su sledeći drugovi: pretsjednik Ing. Bendelja Božo, sekretar Marković Bogdan, glavar razmjene Šonta Egon, Blagajnik Ribar Do-

brila, članovi uprave: Fulanović Vjekošlav, Crneković Emil i Milošević. Stoјапка, Nadzorni Баве Dr. Čukac Vlado, Ing. Ješe Pavle i Mg. ph. Bramer Егпезћ.

Nadajmo se da će filatelistički život u Banja Luci opet doživjeti svoj nekadanji intenzitet, Jer u novu upravu izabrani su vrijedni i iskusni filatelistički radnici, koji će se, nadajmo se, založiti punom snagom. BORBA PROTIV NEPOŠTENIH

ВЕАТМЕМЛУАСА

Ponovo otvaramo ovu rubriku Који smo ranije vodili pod imenom „CRNA LISTA”. U njoj ćemo iznositi imena i