Filatelista

F “ ="

Број 4. — „Четрдесетогодишњицпа СКЈ и 'СКОЈ-а"; — Л. Машић: „Разматрања у поводу туристичке емисије"; — „М. Рот: „Новинске марке Србије из 1866 године": — Н. Рукавина: „Филателистичка документација о борби против куге и колере у нашим крајевима"; — Обавештења о нашим и иностраним новим маркама и др.

штт АРХИВ. Свеска 2. Издање ПЛТ Музеја у Београду. 1958.

И ова 2 свеска ПТТ Архива испуњена је интересантним материјалом: чланцима, расправама и грађом о поштанским и другим саобраћајним установама, који су већином од интереса и за филателисте, те препоручујемо нашим члановима и читаоцима да се са њима упознају.

Садржај ове свеске: Др. В. Сокола „Иван Вајкард Валвасор — први хроничар и историчар пошта код нас (наставак); — Др. П. Васића „Поштанско-телеграфске униформе у Србији; — Н. Гулана „Поштанске везе између Србије и Турске пре и после увођења редовних пошта у Србији; — Инж. Ал. Ј. Петровића „Аустриске поште у Турској у крајевима који«су данас у саставу

ФНРЈ"; — В. Хајнриха „Појава брзојава у Загребу; — Ж. Пауновића „Од обичног телефона до ултракратких таласа. — Прилот историји телефоније у Србији"; — Инж. М. Вернера „Први поштански коверат“ — изум Југословена";

— М. Цвјетковића критика Инж. В. Флека „Приручника марака југословенских земаља — Црна Гора, издање ФСХ 19547; — Олге Ковачевић „Мензулане у документима Државне архиве НР Орбије у Београду“.

Muller: UNO — EUROPA — SPEZIALKATALOG Пре кратког времена изашао је у издању Линдемана и Лидекеа у Берлину специјални каталог за издања ЏМО и за издања ЕЏНОРА. Главни део овог каталога, на 80 страна са 236 слика посвећен је издањима ОУН, маркама, целинама, ковертама првог дана и пригодним житовима.

EDWIN MUELERS HANDBUCH DER ABSTEMPELUNGEN VON OSTERREICH UND LOMBARDEIVENETI EN AUSGABEN 1850 BIS 1864

Прво издање овог дела Инж. Милера угледало је свет 1925 године у Бечу, као издање часописа „РТЕ РОЗБТМАВКЕ". Сада се Милер решио да изда друго из-

U

дање тога свог дела. Он је познат cTpyuњак за аустриска издања и поред уреЂивања једног угледног часописа у Бечу пре уласка Хитлеровог у Аустрију, у коме је он објавио мноте чланке од велике вредности, издао је и неколико посебних дела од трајне вредности. Напустивши Аустрију настанио се стално у Америци, али непрестано — и данас обрађује своје старо поље рада. Џа и ово друго издање овог његовог значајног дела доказ његовог сталног занимања филателистичком књижевношћу о издањима Аустрије и других југоисточ= них земаља, које су се граничиле с Аустро- Угарском. Ово друго издање излазиће у повременим _ свескама по два штампана табака; биће - десетак свезака и стајаће целокупно дело 226 долара. То неће бити само просто прештампавање првог издања, већ ће бити ново ревидирано и попуњено издање.

Spaziani Testa „CATALOGO ZOO-FILATENLICO” 1959

Ово добро дело за зоофилателисте до. сада је награђено трима златним медаљама на европским изложбама марака конструктивне филателије. То је доказ његове велике вредности. Каталог има 242 стране; на њима су сврстана сва издања по земљама, а скоро свако издање марке је са сликом и талијанским именом сваке животиње. — Каталог се може добити код писца Ма Машп 9, Вота, — по цени 1.500 лира.

НОВА СВЕСКА КАТАЛОГА ЦЕЛИНА ВАЛТЕРА БЕКХАУСА

Изишла је четврта свеска овог каталога, у којој су све.целине Немачке од 1919 до 1945 године. Као и пређашње, и ова је свеска добро уређена са свим потребним подацима за наведене целине. Ово се дело може препоручити свима скупљачима целина.

ПРЕСТАНАК ИЗЛАЖЕЊА ЧАСОПИCA „IT

Часопис „ПТТ' орган синдиката ПТТ са бројем 4 за април 1959 год. престаје да излази.

Редакциони одбор у свом обавештењу о престанку излажења часописа наводи да је ступањем синдиката ПТТ у новоосновани Синдикат радника саобраћаја и веза Југославије престала потреба да се: издаје посебан часопис ПТТ синдиката, те је бивше претседништво Централног одбора овог синдиката донело одлуку о обустави часописа.

Пошаљите претплату за II полугође на тек. рачун 101~704-5-289

75