Filatelista

Егдеју! Istvan МОЈА ZBIRKA AVIONSKIH CELINA

Filatelista sam od detinjstva, skupljao sam marke, Sa prilično truda, ulaganja, zalaganja i strpljenja uspeo sam sastaviti zbirku avionskih maraka celog sveta, koja je u svetskim razmerama bila više nego skromna. Tada je počela poznata »hiperprodukcija« u izdavanju maraka. Čak šta više, bez veze, bez ikakvog razloga su na neke marke napisali da su za avionsku poštu. Izgubio sam volju za filateliju i osećao sam da sam izgubio ı deset godina iz svog Života.

Posle nekoliko godina »vanfilatelističkog života« desio se jedan slučajni događaj. Kod jednog poznanika sam video katalog celina, a jedan filatelista mi je ponudio za moju zbirku avionskih maraka nekoliko stotina aerograma. Prihvatio sam ponudu, jer sam u katalogu video da avionskih celina nema baš puno, a sa druge strane nemam nikakve šanse da idem ukorak sa izdavanjem avionskih maraka. Intenzivno sam počeo da se bavim ovom granom filatelije i sada imam preko 1600 avionskih celina: kuverata, aerograma (formulara za savijanje) i dopisnica (jednostavnih i zatvorenih) — sve sa utisnutom markom i sa naznakom da su za avionsku poštu. U gornji broj je uračunati približno 15% duplikata, t. J. primeraka od koji imam i čisto i rabljeno.

Gornji broj iznosi po broju izdanja (a ne po vrednosti) oko 80% svih izdanja, sa izvesnim ograničenjem. Naime ne skupljam sve vrste avionskih celina, koje se izdaju, već samo one, koje su za javni poštanski saobraćaj. Jer ima i drugačijih:

— službena izdanja, za upotrebu poštanske i državne administracije; — vojna izdanja, koje neke države izdaju za vojnike koji su ma službi u dalekim zemljama;

— privatna izdanja, koje izrađuju obično društva ili organizacije, a služe isključivo za određene letove;

— celine sa odštampavanjem, kada se na običnu celinu — nezvanično — doštampa tekst da je za avionsku poštu.

Sve ove, iako imaju neku oznaku da je poštarina isplaćena, su izvan mojeg interesovanja, na koji način sam suzio obim moje zbirke do razumne mere 1 uskladio sa mojim finansijskim mogućnostima.

Važno je napomenuti, da je u nekim slučajevima vrlo teško odrediti u koju kategoriju neka celina pada. Svakako treba da se stavi znak pitanja kod izdanja Bavarske iz 1912 godine sa naznakom B. Ae. C. koje su katalogizirane kao redovne, pošto su odštampane u državnoj štampariji — sa odobrenjem. Dok su izdanja Austrije za WIPA 1933 tretirane kao privatne, jer su upotrebljavane ·-samo na izložbenim letovima i nisu dostavljane na adrese. Dali su uopšte celine izdanja Španije, na kojima vrednost naznačuju ručnim Žžigom i vrlo je ih lako pomešati sa frankotvp žigovima?

Opšte primedbe U ovoj grani filatelije osnovno је da marka bude štampana, a

ne lepljena na pošiljku. Međutim možemo uzeti u obzir i druge karakteristike: oblik i format, hartiju, vodoznak, razne tekstove i crteže

10