Filatelista

(ivični ornament) ali je ipak najvažnija marka, jer celinu jedino to uvrštava u filateliju. Prema tome, ko ne želi specijalizirati svoju zbirku, treba da obrati pažnju samo na marku. Međutim i o ostalim karakteristikama se može reći ponešto interesantno. .

Oblik i veličina kuverata — sa malim izuzetkom — ograničuje se na 5—6 standardnih formata. Veličinu dopisnica određuje međunarodna konvencija (poznata su dva formata). Mnogo je veća raznolikost kod aerograma. Pokazujemo nekoliko osnovna tipa.

1 1 1 1 ' 1 ' ' + ' ' 1 ' ' 1 1 '

slika 1.

Kod hartije, a i kod štampe preovlađuje plava boja. To je simbol plavetnila neba, treba da potseća na aviaciju i nikakav drugi značaj nema. Bitna osobina hartije je, da treba da je laka, јег se prenošenje plaća po toni i kilometru, a ne po komadu. Iako je dopunska avionska tarifa određena za 10 ke i prema daljinskoj zoni, ovi aerodromi skoro u svim zemljama se prenose po smanjenoj, Jedinstvenoj tarifi, jer im je težina obično ispod 5 gr. Radi obezbeđenja ove minimalne težine, obično nose na sebi tekst »Ukoliko ovaj aerodrom sadrži ma koji predmet, prenosiće se običnom poštom.«

Vodoznak hartije bi trebao da ima minimalni značaj kod ove grane filatelije: u ovom slučaju o vodoznaku marke uopšte ne možemo govoriti. Malo ima vodoznaka, koji dovoljno pokrije celu hartiju. Najčešće, kao kod boljih pisaćih hartija, ponavljajući crteži vodoznaka su na rastojanju od 10—15 cm. Prema tome na jednom aerogramu ili koverti retko nađemo jedan kompletan crtež vodoznaka. Ova okolnost, kod aerograma raznih država, koji su štampani na vrlo rasprostranjenom papiru sa vodoznakom »Imperial air mail ..... « može da dovodi do vrlo neugodne situacije. Naime kod ovog komplikovanog vodoznaka ispod crteža jedne kule (tvrđave) stoji po jedno slovo abecede. Eventualna ponovna štampanja ili izdanja se razlikuju po tome, da se upotrebljava isti papir, ali sa drugim slovima u vodoznaku. Ali kako ih razlikovati, ako nemamo kompletni vodoznak na celom aerogramu?!

Crteži na avionskim celinama su propagadnog, prigodnog, turističkog ili dekorativnog karaktera, katkad sa odgovarajućim tekstovima. Zatim nailazimo na razne tekstove, koji daju uputstva: kuda se ne sme pisati, gde treba savijati ili slično. Od crteža su karakteristični ivični ornamenti, koji se sastoje obično od koso postavljenih debljih linija plave ili (naizmenično) plave i crvene boje, ili se nađu i druge kompozicije. Od crteža odnosno natpisa naročitu pažnju zaslužuje otštampana PAR AVION vinjeta: jer ako marka nije avionska, jedino ta vinjeta ukazuje na to da se radi o avionskoj, a ne običnoj celini.

11i