Filatelista

naša izdanja maraka. To je ono što svi želimo. Novo je u tome, da je predloženo, da pretplata ide preko Republičkih i Pokrajinskih saveza filatelista, koji bi unapred ugovarali potrebne količine maraka. Biro bi im bez izuzetaka ispunio sve zahteve u pogledu tražene količine i odobrio im poseban rabat u iznosu 7%. Ovaj iznos po našem mišljenju bio bi dovoljan da Savezi izvršavaju svoje funkcije; organizuju izložbe, izdaju časopis i stručne publikacije. Jednom reči taj iznos bi doprineo daljem širenju i popularisanju filatelije. Nadamo se da ćemo sa takvim načinom poslovanja ući u 1974. godinu, rekao nam je direktor Naumovski.

e PRAVILNIK POSTOJI ! — Ko bi mogao da utvrdi koliko se milijardi maraka poništi u svetu na pismima, kartama i dr. poštanskim celinama. Avioni, vozovi i autobusi prenose ih s jedne strane ma drugu stranu. Ogroman njihov broj dolazi u ruke filatelista. Od tog trenutka nisu više hartije od vrednosti jer su obavile plaćeni rad i sada dobijaju svoju novu životnu vrednost na osnovu međunarodnih principa i propisa koji važe u najmasovnijem hobiju — filateliji. Ali da bi marka mogla biti filatelistički postavljena i da bi mogla kao žigosana stvarno predstavljati registovanu cenu svetskih kataloga, mora da ispunjava dva osnovna uslova; da je ispravna i lepo žigosana. Prvi uslov zavisi od toga kako s markama rukuju zaduženi službenici pošta i filatelisti. Ovo tangira samo filateliste. Međutim, žigosanje maraka je elemenat od važnosti za sve građane. Poštanski žig prijemne pošte mora biti sasvim jasan jer osim poštanskog značaja on igra veliku ulogu u zakonskoj dokumentaciji kod čitavog pravnog sistema. Pravilnikom o korišćenju PTT usluga, jasno je predviđeno kako se moraju žigosati sve poštanske pošiljke žigom prijemne pošte. Međutim, filatelisti nailaze na žigove utisnute raznim bojama, na delove žiga i na rasplinute kao mrlja žigove. Neispravnu marku u oba slučaja filatelista će baciti. Ali kakve komplikacije tako oštećena marka stvara sudskim organima, preduzećima, advokatima i dr., kad ne mogu da utvrde blagovremeni rok predmeta. Pravilnik postoji, treba ga se samo pridržavati pa će biti više radosti, uštede vremena, manje komplikacija i suza zbog jednog, na prvi pogled samo običnog žiga.

e REDAK SASTANAK! — Na inicijativu PTT pređuzeća iz Osijeka, nedavno je održan sastanak predstavnika filatelističkih društava iz Osijeka, Vinkovaca i Đakova. Ovo je prvi sastanak ove vrste, na kome je došlo do usaglašavanja saradnje. Filatelisti Slavonije izneli su sve svoje probleme i zatražili pomoć za ostvarenje zadataka oko organizacije i propagande filatelije. Predstavnici PTT preduzeća podržali su sve predloge i izrazili svoju spremnost da pomognu filatelistima u pogledu raspodele maraka, pronalasku prostorija i organizaciji filatelističkih izložbi,

Dobro bi bilo, da ovo ne ostane jedini sastanak ove vrste u našoj zemlji. e ZAŠTO NAŠ MOTIV! — Mnogi filatelisti u našoj zemlji začudiće se kada na jednoj mađarskoj marki novijeg izdanja sagledaju pejsaž našeg istorijskog grada Jajca sa vodopadom. Ova marka od 4 forinte emitovana je u seriji maraka koje predstavljaju umetnička ostvarenja slikara Kostka Čentvaria (1853—1919) koji je pored motiva iz Mađarske slikao na svojim mnogim svetskim putovanjima, i motive iz drugih zemalja Sredozemlja. Tako je ovaj naš istorijski motiv došao i na marku susedne zemlje Mađarske.

11