Filatelista

Омладинска класа

Посребрена медаља

Дарко Ивић, Сарајево, за изложак „Авиони на маркама". Дарко Ивић, Сарајево, за изложак „Аутомобилизам и мото-

e

BRTIKRH(D)/{{{R Dei qK70G(IHB}|H 210 1975

"07... PelemapNa, iZ

Пригодни жиг и коверат »Дана Југославије« одржаног на »Балканфили У« 2, октобра 1975.

У ванконкурској класи излаган је експонат југословенског комесара за „Балканфилу У" Др Бранислава Новаковића „Железнице у свету", који је у жирију заменио из здравствених разлога одсутног инж. Мирка Вернера, а у службеној класи поштанских управа један изложак репрезентовао је Заједницу југословенских ПТТ.

За време трајања „Балканфиле У" одржан је и састанак представника поштанских управа и филателистичких организација, што представља својеврсну потврду повезаности поште и филателије. Делегацију ЗЈПТТ сачињавали су Светолик Наумовски, ди. ректор Бироа, и Андрија Миленковић, академски сликар, а као представници југословенских филателиста појавили су се Душан Главоњић, који је заменио службено одсутног председника КОФСЈ Димче Беловског, и Др Бранислав Новаковић као југословенски комесар за „Балканфилу М".

По већ устаљеној пракси, свакој земљи — учесници био је посвећен по један дан, а посебно је одржан и дан омладинске филателије. „Дан Југославије" свечано је обележен једним пригодним ковертом и жигом 2. октобра, на којима су, као заједнички мотив, приказани Народна скупштина у Београду и црква Александра Невског у Софији.

M