Filatelista

| . Представљамо вам I filatalistička izložba-Gornji Milanovać > u čast 34.godišnjice oslobodjenja gradm.

ФИЛАТЕЛИСТИЧКО Ене ДРУШТВО сотгосео ГОРЊИ МИЛАНОВАЦ

=рмвк~ 6 ов ве "02

Горњи Милановац лежи на падинама планине Рудник, на Ибарској магистрали, удаљен 122 км. од Београда.

Некада мала шумадијска паланка, сада је израстао у модеран град са 15.000 становника. У последње време се јако развијају привредна предузећа, позната на југословенском и иностраном тржишту, на пример: ПИК „Таково", Модна конфекција „Рудник", Металско предузеће „Металац", Фабрика ауто-делова „ФАД", Индустрија боја и лакова „Звезда“, Графичко предузеће „Типопластика“, Грађевинско предузеће „Градитељ" и остали.

У последње време јако се развија туризам јер таковски и руднички крај имају изврсне услове за то, пошто располажу са планинама, минералним изворима: и мноштвом културно-историјских споменика.

Поред основне школе град има гимназију, средњу техничку (машинску) школу, школу за квалификоване раднике и школу уче ника у привреди.

Од клтурних установа успешно ради КУД „Абрашевић" Аматерско позориште, Народни универзитет, биоскоп и библиотека.

ХМ току НОБ и народне револуције Горњи Милановац је одиграо значајну улогу тако да га је окупатор 1941. године спалио до темеља. Са територије општине погинуло је 842 борца, стрељано 295 жртава фашистичког терора, а 11 бораца је проглашено за народне хероје, међу којима и позната имена Драган Ј евтић „Шкепо:., Света Поповић, Драгомир Дражевић, Тихомир Матијевић и остали.

На брду изнад града налази се споменик изгинулим борцима НОБ-а, споменик палим борцима и официрима Црвене армије и споменик настрадалим норвешким интернирцима.

У Горњем Милановцу активно ради филателистичко друштво „Нар. херој Тихомир Матијевић", основано 9. децембра 1973. године, које окупља преко 30 чланова.

У његовој организацији а уз помоћ филателистичког Савеза Србије и радних и друштвено-политичких организација града, одржана је, у дане од 16—22 септембра, прва филателистичка изложба, прва изложба овакве врсте у историји града.

Изложба је организована поводом годишњице ослобођења гра: да и 30 година победе над фашизмом.

Изложба је имала пропагандни карактер, биле су заступљене све теме марака и продаван је пригодан коверат са жигом првог дана изложбе. Коверат се може добити и даље преко дома ЈНА, где се налази седиште Друштва.

Изложба је веома успела, показало се веома велико интересовање, посетилаца је било око 2040 и одмах после изложбе Друштво је омасовљено новим члановима.

Инж. Мирослав Марковић

4