Filatelista

Jufiz X – osvrt na izloške i ocenjivanje prema FIP pravilima 5

U kategoriji retkosti, samo su dva izloška postigla maksimum od 20 poena: sasvim opravdano izložak Kneževine Srbije (PA, 24-28), sa nekoliko izuzetnih retkosti, "grbušom" na novinama "Seljak", pismo sa parom "bečkih дезе а", за nekoliko trobojnih pisama sa markama kneza Milana, polovljenom markom četvrtog izdanja na pismu, najvećom poznatom frankaturom sa markama kneza Milana (od 940 para) ı drugim. Drugi izložak sa ocenjenom retkošću 20 bili su eseji ı probe Kraljevine Jugoslavije (AK, 99-103), dok se na jednoj trećini listova moglo videti nekoliko velikih ı drugih srednjih retkosti. Izloškom su dominirali privatni eseji iz tridesetih godina, nepotpunı ministarski albumi ı njihove potpuno neinteresantne korice; zapažene su kolažno sastavljane marke - igrarija makazama, uslužno žigosane koje spadaju u neozbiljnu filateliju. Po oceni žirija taj stepen retkosti materijala nisu dostigli ni ıizlošci Kneževine Srbije (29-33) ıli Kraljevine Srbije (39-43), a ni blizu mu nisu bili predivni izlošci ıiz pertoda ratova 1914-1918 (vitrine 54-83).

Posebno iznenađenje predstavljalo Je dodeljivanje 100 poena knjizi autora Vojina Višackog. Ne sumnjajući ni malo u opravdanost dodele velikog zlata ovom izlošku literataure, moram da napomenem da u poslednjih 15 godina na bilo kojoj svetskoj izložbi nisam video da Je neki izložak literature dobio više od 98 poena. Sa ovih 100 poena ovaj žiri Je stvarno bio izuzetan u svom pristupu. Zbunjujuće Je međutim ı to da Je oblast koju Je obradio autor prema oceni ıizloška Vojne Krajine, u klasi poštanske istorije, dobio minoran značaj, svega 5 od mogućih 10 poena. Ako je tako, kako se stiže do 100 poena ? Kod promocije knjige u toku izložbe ni jedan od članova žirija nije hteo da učestvuje u promociji. Da li su knjigu stvarno pročitali?

U svakom slučaju lično sam zahvalan članovima žirija na trudu. Filozofski posmatrano, manja subjektivana razočaranja u ocenjivanju podstiču izlagače da sledeći put pripreme bolji izložak. Kao članu žirija, kada sam taj posao obavljao, bilo mi je uvek važno da ocenom ıispoštujem pravila FIP, ali ı da ne omalovažim odricanja, trud ı napor izlagača da sastavi izložak. Ako je i ovaj žiri tako mislio, onda je sve u redu. U tom smislu, nadam se da se jednom od izlagača, kome је zbog netačnog sabiranja poena ukinuta vrlo visoka medalja, to u budućnosti neće više desiti.

Primedba: Inicijali izlagača i brojevi vitrina navedeni su prema katalogu Jufiza X. Autor žali što osvrtom nije mogao da obuhvati i druge izloške jer mu prostor u časopisu i znanje iz nekih drugih oblasti to nisu dozvoljavali.