Filatelista

56

SEDNICA PREDSEDNIŠTVA SFS

PLANOVI, ZADUŽENJA, FINANSIRANJE, IZDAVACKA DELATNOST

Predsedništvo Saveza filatelista Srbije održalo Je svoju redovnu sednicu 7. septembra 2000 godine. Razmatrani su plan rada za naredna tri meseca, izvršenje poslova po sektorima i zaduženjima, finansiranje Saveza ı izdavačka delatnost.

Zaključeno je da licencu za organizaciju Savez može izdati za izložbe filatelističkih društava, regionalne izložbe i republičku izložbu. Usaglašeno Je da pozlaćena medalja daje mogućnost direktne kvalifikacije za izložbu višeg ranga, a ta medalja na republičkoj izložbi kvalifikuje izložak za Jufiz. U raspravi je zatraženo da se više učini na organizaciji izložbi koje imaju edukativan karakter (uključuju rad sa decom ı omladinom), promotivnih izložbi (pojedinaca, društava ili u zajednici s Jugomarkom) i nagradnih takmičenja u poznavanju filatelije (kroz časopise i škole). Konačan predlog po ovom pitanju daće u narednih 15 dana Bogdan Petrović i Husein Čamdžić.

Predsedništvo je informisano da Savez filatelista Vojvodine razmišlja o izložbama zbratimljenih gradova, da se na tome radi ı da će Predsedništvo SFS biti na vreme obavešteno.

U razmatranju rezultata rada sa omladinom, rečeno Je da treba ući u škole preko pojedinih nastavnika, organizovati male izložbe, predavanja ı kvizove. Zlatimir Maljica ! Dragoš Petrović zaduženi su da sve to osmisle i prate. Uz pomoć predsednika Saveza (Jovana Ristića) zatražiće se preporuka od nadležnog Ministarstva prosvete za sve direktore škola u Srbiji kako bi se olakšao pristup filateliji u škole.

Kao jedan od prioriteta novog Predsedništva označen je izlazak Saveza na Svetsku računarsku mrežu (Internet). Na tom planu radiće predsednik Saveza u dogovoru sa Jugomarkom ı ZJPTT.

U međuvremenu, članovi Presedništva SFS Husein Čamdžić i Bogdan Petrović sačinili su predlog sistematizacije filatelističkih izložbi koje će podržavati Savez filatelista Srbije.

FILATELISTIČKE IZLOŽBE

1) Takmičarske, 2) Promotivne, 3) Edukativne.

1) Takmičarske izložbe:

a) Izložbe filatelističkih društava, b) Regionalne izložbe,

c) Republičke izložbe.

2) Promotivne izložbe:

a) Promocija prigodnih poštanskih maraka ı drugih izdanja sa pratećom izložbom na određenu temu,

b) Specijalizovane izložbe,

с) Samostalne izložbe – prezentovanje novih izložaka.

3) Edukativne izložbe:

a) Filatelističke izložbe u školama, poštama, na sajamskim priredbama ı u drugim institucijama.

OSTALI VIDOVI

PREZENTACIJE FILATELIJE

– Prezentacija putem medija,

- Nagradna takmičenja iz oblasti filatelije ı dr.