Godišnjica Nikole Čupića

#

ПОЉСКО ПИТАЊЕ У ХТХ. ВЕКУ 5

. “ шави писао им је том приликом уда могу насигурно очекивати да ће им Његово Величанство краљ пруски дати сваку нужну помоћ да очувају независност, слободу и сигурност Пољске.“ Сабор сакупљен у Гродну охрабрен тим обећањима „реши да се наоружа 100.000 момака.

· Царица Катарина извести Сабор, чим сазна за ње-, гову „одлуку, да ће сматрати „као повреду уговора сваку ма и најмању измену у уставу од 1775-те године“. Пруски дипломатски агенат изјави напротив накнадно са своје стране да је његов господар готов да учини све што може уда очува независност републичину, уздржавајући

" се при том од сваког мешања у њезине унутарње послове«.

Сабор одговори Катарини са захтевом да се руске трупе

одмах повуку са пољског земљишта, и донесе у исто време

одлуку да не прекида своје седнице докле год не буде извршио уставну реформу: Пруска потпише са Пољацима савезнички уговор, обавезујући се да ће се одупрети свакој страној сили која буде покушала да се меша у унутарње пољске послове. Општи ентузијазам што је овладао био у Пољској по потпису овог последњег уговора повуче најзад и краља Станислава, који пређе дефинитивно на страну патриота-реформатора и покаже у тој прилици лично пожртвовање достојно сваке хвале, 3-ћег маја 1791-ве године појави се краљ у свечаној пратњи пред Сабором, па пошто изложи опасности које прете Пољској изјави да је једини спас у доброј уставној реформи. Одмах исте те седнице краљ поднесе пројект за ту реформу. састављен из 12 чланака, који буде усвојен акламацијом. Тим новим уставом је укинуто ПШђетит ђе!го и уведен наследни ред краљевског достојанства у породици краља саксонског, са тим да тадашњег краља саксонског наследи на пољском престолу кћи му а не брат, који му је биб наследник у Саксонској. Њим су даље образована два скупштинска дома и одговорно министарство.