Godišnjica Nikole Čupića

из СРБИЈАНКЕ 307

Овим се каже, како је Скопљак-паша желео овом приликом да постане паша од три коњска репа (туга), којима турски цар одликује каквога заслужнога свога војсковођу, пред којим се они на држалу носе место заставе.

Паша од три репа (у турском уч-тугли, сераскир) обично је заповедник целе једне велике војске. Његов чин одговара маршалу или пуном генералу пешадије, кавалерије и артилерије, који у стајаћим европским војскама управља корпусом. А паша од два репа [у турском ић-тугли, фФерик), који под заповешћу онога првога стоји, одговара дивизијскоме генералу, који заповеда дивизијом. Најпосле паша од једнога репа (турски бир-тугли, ливај), који стоји под командом овога другога, одговара бригадноме генералу, који управља бригадом стајаће војске.

58) је имао (им)

54) хиљада (хиљад, тисући) пешака (пјешца) и коњаника (коњикај,

522) нити има времена сабирати (сабират, скупљати) је више т. ј. Нити је времена, да се више сана Е | 56) него што Бог да и јуначка мишица |(миш'ца, рука, десница)

57) Милош брже све поглаваре (главаре) војске

Под овим главарима разуму се старешине српске војске, који беху војводи Милошу на Расници подчињени. 58) ка себи (себ') у шанац и под хладник шумски (љесни, од шумскога грања),

Овим је казано, како је у војводе Милоша шанцу. на Расници био начињен хладник од шумскога грања.

59) тихо (истија, из“тишине, без раздражења) стаде (ста, поче) беседити (бесједит'), говорити) њима:

60) непријатељи (врази, врагови)

Под овима разуму се Турци.

61) вере наше, народа (рода) и поноса,

62 победити (побједит) можемо заиста |вјерно, верно, зацело, јамачно, сигурнојг...“

ша пођуте мало главари док разум (дух, ум) над (над', надај осећајима (чувствима)

20%