Jugoslovenski Rotar

Све то заједно узевши значи, на широкој бази програм за поступно спровоheme унификације привредне политике три државе Мале Антанте, с једне стране;. са друге, да у будуће не могу наступати ни у привредној политици једне од три држава неке нарочите промене оријентације, без претходног споразума са другим двема.

Са формалне стране, овај Пакт је таквог карактера, да њему могу приступати: и друге државе, наравно под истим, општим условима.

Ту и јесте његова јачина, т.ј. у тој његовој еластичности.

Пакт, дакле, садржи све услове према којима се има сматрати као стожер“ једне дунавске економске федерације која би, у будућности, сталоженијој, сређенијој и мирољубивијој имала да замени (наравно у економском погледу), некадашњу велику дунавску организацију; да је замени на широј и реалној основици, с обзи– ром на еластичност структуре Пакта и равноправности држава — чланица, т.ј. све: позитивне особине.

(Ово што је до сада учињено, а то није мало, основа је на којој ће група три државе Мале Антанте еволуирати ка бољој будућности.

Да ли ће се пак и надаље три државе ограничити само на своје сопствене интересе и на себе саме, или ће тежити повећању управо речено проширењу, ове данашње заједнице, то зависи од прилика како се буду развијале.

Очигледно је да су и тенденције разних експанзивности у низу других услова,. утицале на кристализацију ове нове, овог типа федерације.

Али дубоки и стални узроци без сваке сумње су прво општа политичка и економска ситуација; даље, политичко и економско тешње прегруписавање у Средњој Европи; покушаји за ново наоружање — то јест неуспех конференције за разоружање; неуспеси, или чак и незадовољавајући резултати свих досадашњих покушаја: за привредно опорављење Централне Европе.

Мала Антанта је делала брзо и ефикасно. Она је на овај начин дала је– дан пример Великим западним силама, сувише раздеојеним и сувише пасивним.

Мир у Европи је до данас очуван — лалијативима. Треба да разумеју све државе, поборнице мира, да се опасност, која прети може данас одстранити само сарадњом, а не подвајањем и разједињавањем.

Мала Антанта је то разумела и прва дала пример. Ст. Пеливановић..

ШЕСТ РОТАРСКИХ ЦИЉЕВА

Настшојаваши u пошаомагати :

Ф Идеал служења Као основицу свако-вредносних подухвата

Ф Високо ефичко понашање у пословима и занимањима

Ф Гримену идсала слгжења од сваког члана Рошара у његовом личном, пословном и социјалном живошху

Ф Ширење познанстава за добијање прилике служења

@ Гоштовање вредности свију Корисних подузећа и досшојансшва сваког Ротара при његовом пословању Као прилика да служи друшшву

Ф Улапређење споразумевања, добре воље и иншернационалног мира преко свешсКога пријашељсшва пословних и професионалних људи, сједињенихх идеалу служења

(И5 „Питања и одгобори о Ротарстбу“)