Jugoslovenski Rotar

ROTARY CAMP DAVIGNON 1933 GODINE

‘The Rotary Club in Avignon, France, has organized ip 1933 a camp for the boys of forcign Rotarians. Two young men went there from Yugoslavia. One of these is here describing how wonderfully had ihe Avignon RotaTans recefved the sons of foreign Rotarians and how they have taken the young men gratis almost all over France.

V isoko ceneci ideje i ciljeve rotarske, Clanovi avignonskog R. C. nisu hteli samo rečima, nego i delom da dokažu ono što im lezj na srcu. [deja da smu mi svi ljudi bez razlike na narodnost i da se trebamo uzajamno potpomagati, podstakla je člancve avignonskog R. C. da prirede jedan put kroz južnu Francusku za sinove inostranih rotara. Ideja bi ostvarena; i početkom proleća plan je bio gotov 1 poOzivi svakom distriktu da pošalju jednog mladcg rofara u jesen behu razaslati. Plan je bio sledeći: avignonski R. C. moli svakog guvazrnera dotičnog distrikta da izvoli predložiti jednog mladog rctara, koji bi proveo oko 25 dana u mesecu septembru u francuskom Rotary Campu. Uslovi za prijem su bili ovi: starost mladog rotara po mogucnosti da varira izmedju 15 i 18-te gcdine, da neSto goveri francuski i da si sam plati put od kuće do Avignona j od Parisa opet natrag, a za sve ostalo postarace se avignonski R. C. t.j. dobiće besplatno.

Ja sam se kandidcvao kasno. Ali zahvaljujući g. M. Duperreu guverneru francuskog distrikta, koji gaji velike simpatije prema nama Jugoslovenima, bio sam na moju veliku radcst ipak primljen. Krajem augusta dobijem poslednje pismo 12 Avignona u kome mi javljaju da moram tamo biti najkasnije do 2 septembra.

Preko Venecije i Marseilla stižem u odredjeno vreme u Avignon. Po etiketi, koju sam imao na koferu, a koju mi je A. R. C. unapred poslao, prepoznaje me na stanici rotar g. Charavin blagajnik A. R. C,. koji me zapita odakle dolazim i zaželi mi dobrodešlicu. Sa stanice me odvede autom u stan rotara Le Gras-a javnog: beležnika iz Avigncna čiji sam bio gost za celo vreme moga boravka u Avignonu. Nešto posle pet časova bio je zakazan sastanak u trgovačkoj komori, gde smo se predstavili rotarima A. R. C. i medjusobno upoznali. Predsednik A. R. C. ge. Valabregue najtoplije je nas pozdravio i zaželeo dobrodošlicu. Posle toga bio je prijem kod gradonačelnika gde su nas i predstavnicima vojnih vlasti predstavili. Navečer je bila svečana večera u Dominion hotelu kojom prilikom je održan i t.zv. rol call. Na večeri sem rotara i nas bili su još i predstavnici civilnih i vojnih vlasti, WVice-guverner farncuskeg dis«trikta bio je takodjer prisutan. On nam je doneo pozdrave francuskog distrikta.

Iduéeg dana polazimo rano u jutro za mcnt Ventou, gde smo prisustvovali auto'mobilskim trkama, posle podne vraćamo se za Avignon, gde pred vete stizemo. Navečer se pred gradskom kućom izvcde nacionalne igre, koje nam se Vrlo svidjaju. 4 IX razgledali smo pod stručnim vodjstvom a i u pratnji članova A. R. C. slari i novi Avignon. Predvečer vraćamo se u trgovačku komCru, gde nam je odrzano predavanje sa projekcijama o rimskim spomenicima u južnoj Francuskoj. Idućeg dana 5 IX odlazimo za Vaison-la-Romaine gde smo oko podne stigli, ruéali i pregledali rimske spomenike. Posle podne smo opet u Avigtion-u, a 6, IX polazimo na put po I‘rancuskoj: Nimes, Montpelliers, Cette, Carcassone, Pirineji, Marseille.

Odavde nastavljamo autobusom duž francuske Rivijere sve do Monte Carloa. Syugde smo bili u društvu rotara domaćih i stranih iz cele Evrope. Na Rivijeri smo posetili ova mesta:; Cannes, Juan les Pains, St. Raphaele, Cap d’Antibe, Grace, Nice i Monte Carlo. 17 IX opro&tajna vetera u Avignonu. Iste veteri polazimo za Paris, U Parizu smo dočekani od pariskih rotara, koji su nam za vreme našeg četvorodnevnog