Jugoslovenski Rotar

вића, Загреб о ротарском алманаху. Брат тајник јавља да је послата захвалница Р. К. Грац, који се стара за запуштене гробове наше босанске браће. Браћа Шорлии Пугел извештавају о раду иноземских клубова. На свршетку моли претседник брата Килхаузера, да изручи свим ротарима у Грацу, а особито претседнику Шацлу, срдачне поздраве.

На следећем митингу, брат претседник се захваљује за честитке, које му је клуб изразио приликом његовог избора за потпретседника Сената. Брат тајник јавља, да је примљен из Цириха извештај европског секретара. Закључује се да на једној од идућих седница реферише о лозанској конференцији брат Јанчић. Р. К. Скопље јавља, да се установљава Р. К. у Солуну. Брат Шорли предлаже, да се уведу обавезна кратка предавања (classificaticn talks), Kaxe да би било добро ако би сваки, као увод у своје предавање изнео свој симсшит упае. Церемонијар, брат Вречко, предлаже, да се иста врше по азбучном реду, предлог се при ма и тако долази по азбучном реду на идући састанак за предавање брат Атемс. Након тога предаје брат претседник о најновијим законским нацртима с посебним обзиром на њихов уплив уопште како на нашу привреду тако и на државне финансије. Ово предавање изазвало је живу дебату, у току које се подробно расправљало о питању раздужења сељака, о претстојећој измени опорезивања бензина, односно аутомобила, о упливу руско-јапанског дампинга на привреду Европе. Тај митинг био је један од најинтересантнијих у последње време.

150. састанак отвара брат паст-претседник Шлајмер. У првом реду честита брату Розенбергу 60-то годишњицу рођења. Потом брат Атемс држи предавање с темом „Винска летина 1933". У предавању показао се као велики стручњак на томе пољу, пошто је и сам власник великих вино-

града. У току предавања изнео је све фазе обрађивања винограда и справљања вина до дана, када се пуне бачве са племенитом капљицом. Коначно каже, да је овогодишња летина веома слаба, те да је једна од најслабијих последњих година. Брат Атемс закључује своје предавање са излагањем свога симесшшт ушае. Након тога у дебати излаже брат Јурковић, као стручњак економиста статистику виноградарства и опорезивање вина у овој години. Након тога говори још брат Пугел као стручњак за вино о начину оплемењивања вина, што је баш потребно код овогодишње слабе бербе.

Састанак од 27 новембра отвара паст-претседник Шлајмер. Претседник моли брата благајника, да састави до идућег митинга тачан преглед свих клубских финансија. Брат Крејчидоноси поздраве претседника, који је услед заседања Сената отсутан, те реферише о најновијим законским предлозима, односно уредбама: о санацији новчаних завода, о отплаћивању сељачких дугова, о картелима, о поновном увођењу трошарине на вино и ракију итд. Са особитом пажњом саслушали су“ чланови цело излагање о важности измена. у погледу одмеравања, односно плаћања непосредног пореза.

RP. C. NOVI SAD Sastanci (Meetings): Petak (Friday) 20.00

Ho tel Kraljca Marja

На 173 седници брат претседник сећајући се прошлог 172 састанка, држаног приликом Новосадске см 0– тре уз присуће брата Гувернера и браће са стране, примећује да је расположење било више него одлично, те уједно надодаје да је у забавном делу програма друштво било тако анимирано, да је успело ненадмашивом брату Прици (Београд) аранжирати кадрил. У Софију су отишли осморо браће а четворица са својим госпођама,

iS ПЕЈН НЕНА 24. |