Jugoslovenski Rotar

тако, да је наш Клуб заступљен са укупно 12 лица. У вези најављене посете брата претседника Р. И. Џона Нелсона нашем Дистрикту, упутио је секретаријат Клуба на адресу претседника следеће писмо на енглеском језику: „Са великим задовољством и одушевљењем примили смо знању вест, „коју нам је на свечаном састанку, 27 октобра 1933 године у Новом Саду саопштио наш Гувернер 77 Дистрикта, брат Др. Милан Стојадиновић, да ћете Ви наредне 1934 године, посетити Европу, и том приликом обићи и нашу -лепу земљу Југославију. У писму се даље изражава жеља да претседник Нелсон посети и Нови Сад.

174. седница бави се понајвише рефератом нашег службеног изасланика Др. Белајчића у Софији, који је поднео свој званичан извештај о путу наших Ротара у Софији. Цео ток седнице саопштен је у недељном извештају свима клубовима. Сем тога, је одређено да се дискусија о Бугарској на једној од наредних седница детаљно преиспита.

175 седница бави се интерним стварима клуба. Брат секретар Грачанин је известио Клуб да је сачинио Правилник о примању нових чланова, по подацима брата Др. Петровића, који ће послати брату Гувернеру на предлог, оцену и потврду, након чега ће се ови правилници умножити и одаслати свима члановима Клуба, ради предлога за пријем нове браће. Брат инж. Табаковић извештава клуб да је добио од својих познаника у Софији лепе снимке Софије, као и успеле фотографије из околине.

На 176. седници запажен је нарочито недељни извештај Ротари Клуба у Београду, 248 седнице, где је брат Пеливановић одржао предавање: Мала Антанта, њен рад и положај у међународном погледу; пао је предлог да се умоли Р. К. у Београду да ова предавања по захтеву доставља појединим клубовима.

RAE ОБ ЈИВ Ke Sastanci (Meetings): Cetvrtak (Thursday) 2).00 Grand Hotel

Na 203. sastanku dne 2.-XI. održao je brat Dr. Uzelac predavanje o slobodnoj plovidbi, osvrćujuć se na ranija predavanja o istoj temi kcd drugih klubova; na 204, sastanku drzao je predavanje brat Ing. Montina o lovstvu i to historijat i korist, keju lovstve donaSa drzavi uslijed raznih taksa, kao i privredi. Na tom sastanku referirao je detailno brat tajnik KneževIĆ o preдај сагјега К.С. Зоба. Ма Пједесет sastanku dne 16.-XI. primljen je kao nevi lan Vjenceslav Stjepan: ski. Iste večeri predavao je brat Šeper o pivarstvu u Općenitom pogledu, te statistički o proizvodnji u našoj Zemlji i na strani.

Na 26.-XI. drzao je brat Dr. Benéevié vrlo interesantno i poutno predavanje o postanku savremene medicine.

Frekvencija u mjesecu novembru iznaSala je 87.77%o.

Novi članovi:

VJENCESLAV STJEPANSKI, rodjen 18–IX-1894 u Tuzli Osnovnu i trgovačku školu svršio je u BrčRom, a irgova¢ku akademiju u Becu i Pragu. Nato je stupio u službu Priv. zemaljske banhe za Bosnu i Hercegovinu „Od 1916 do konca rata služio je u aust.-ug. vojsci, a do ljeta 1919 u čehoslovačkoj u svojsivu rez poručnika, pošto ie u ono doba bio jos és. podanik. U drugoj polovici 1919 i 1920 god. suradjivao je sa svojim bratom u Sarajevu u vinarskoj struci. God. 1921 stupio je u sluzbu ,Slaviie* 11505]. osig. druSiva u Sarajevu. U oktobru 1999

premesten je u Osijek i imenovan ravnateljem filiale. U tom polozaju nalazi se jos i danas.

Pp. C. PANČEVO

Sastanci (Meeitngs): Petak (Friday) 20.00 Pivara Vajfert

Састанци 127 и 128 од 3 и 10 новембра протекли су у реферисању примљене поште.

R. C. SIBENIK Sastanci (Meetings): Cetvriak (Thursday) 20.30 Hotel Krka

Претседник Шупук отворио je 29. састанак од 2 новембра извештавајући

25 eae ae ee Re ee ТЕ

Nastavah na sledećoj strani