Jugoslovenski Rotar

одбор за служење заједници и ове године свој рад у главном управио на потпомагање шегрта, као и прошле године што је чинио. Брат Лујо Ризмондо је изнео своје мишљење да каритативну акцију не би требало ограничити само на шегрте пошто има и других невољних, али брат Аљиновић одговара да од шегрта нема беднијих, јер су они остављени у туђем граду потпуно сами себи. У томе погледу донет је закључак да се њима помогне.

Б. С. БИВОТТСА Sastanci (Meetings):

Sreda (Wendesday) 20.00 Park Hotel

184. састанак од 8 новембра, под

претседништвом _ паст-президента др. Милоша Павловића отпочео је рефератом претседавајућег о прослави петнаестогодишњице ослобдђења Суботице, на коју је позван и Р. К. Суботица. Одређени су као делегати: Коста Капамаџија, Милош Павловић и Дезидер Рот. После прочитане поште, брат Вилим Конен одржао је предавање из циклуса „Међународно служење", под насловом „Сретство и начин служења у међународној релацији". У своме предавању изнео је појаве које се супротстављају нормалном развоју међународних веза, затим је описао начела која треба да руководе политику појединих држава, да би допринели консолидацији прилика.

185. састанак протекао је у редовном отправљању поште.

На 186. митингу, брат Габор одржао је предавање „О Аустрији", подвлачећи паралелу између предратне монархије и садање државе, као и ситуацији привредних односа наше земље са Аустријом.

Следећи састанак од 29 новембра, почео је предавањем брата претседника Капамаџије „О стању светске индустрије за последња три месеца".

R. C. SUSAK Sastanci (Meetings): Sreda (Wendesday) 20.00 Park Hotel

После прочитане поште, на 179 састанку од 8 новембра, брат Ђуро Ружић саопштава да је у Загребу присуствовао премијери „Мсепстсе" која је доживела потпуни успех, те је присутном аутору, Виктору Цару Емину, исказано живо честитање. За Сушак јеу толико симпатичније, што је у комаду аутор изнео локални амбијент на позорницу, први пут за Сушак. Брат др. Бонетић одржао је затим кратки реферат из звања и обавља комеморацију преминулим француским научницима, др. Ру и професору Калмету. Брат Очигрија прочитао је затим свој реферат „О машинерији и правилном функционисању рада у нашем клубу“, у коме излаже програм рада, кога ћемо се у будуће држати. Тај је реферат примљен к знању. Реферате су још поднели: брат Микуличић Марио из југословенских клубова, брат Прикрил из немачких и брат Броз из клуба Токио.

На седници од 15 новембра, реферисали су: брат Броз о Задругарству, брат Смоквина по чланку Честертона у „Тће Когампап", „о забрањеним стварима“, затим брат Јаковчић о „М. 1. Е. А.", брат Прикрил о вести нових Теслиних проналазака на пољу искоришћења космичке енергије. Претседавајући брат Очигрија подноси програм клуба за децембар, брат др. Павелић извештава клуб о питомцу клубском, Виктору Шекуљи, коме је потребна потпора за огрев и одећу.

Следећи састанак, 181. отпочео је читањем поздравне карте 6. члана инж. Андре Перушића, који је премештањем из Сушака престао бити члан Сушачког Р. К. Уједно је брат претседник саопштио поменутом као и бившем члану проф. Ивану Свешку

— чија је класификација његовим уми-

пет“ _-_---_---___--__-__> 8 __-

Hacrabak на следећој страни