Jugoslovenski Rotar

će trgovinsko-industrijske komore izaDrano je nekoliko članova našega kluba i pretsjednik čestita im u ime kluba na svom izboru. Zatim izvršuje pretsjednik na svečani način primanje novih članova i predaje im u znak njihova prijema u klub rotarski znak. Nova braéa zahvaljuju na prijemu i obećaju da će se pokazati kao dobri članovi i predano služiti visokim rotarskim načelima. Slijede referati brata O. Heinricha o posjetu Rotary Cluba Wien i brata dra. Slaviše Šenoe o radu i važnijim “dogadjajima u austrijskim klubovima.

O predaji Chartera Rotary Clubu SoTia referira iscrpno brat Edo МагKović, na koji referat nadovezuje izvještaj o svojim utiscima sa puta kao i „prilikama u gradu Sofiji.

Sjednica od 13. novembra. — Po otvorenju sastanka pretsjednik pozdravlja “vrlo srdačno gosta rotara R. Fortempsa od Rotary Cluba Orleans, koJega naši članovi već poznaju, pošto je j on bio u onoj skupini francuskih ro‘tara, koji su iza betke konvencije po-sjetili naS klub. Tajnik referira o stigloj pošti. O dogadjajima u rctarskom svijetu referiraju brat Ostović, brat :Širca i to prvi o radu Rotary Cluba Tokyo te o klubovima u Egiptu, Siriji i Palestini, a brat Sirca o radu njematkih klubova.

Slijedi vrlo interesantno predavanje 'pretsjednika ing. Radovana Alaupovića o temi: „Otrovni plinovi u Dudućem ratu”, Pretsjednik upoznaje ‘ovdje braću sa osobinama bojnih otrova sa čisto kemijskog gledišta. O obrani i zaštiti protiv ovom kemijskom oružju govoriti će predavač na jednom od idu·ćih sastanaka. Navadja prve pokušaje "upotrebe bojnih otrova i prelazi na upotrebu istih za „vrijeme svjetskoga rata i navodi pojedine slučajeve па francuskom i ruskom ratištu. Opisuje "djelovanje pojedinih otrovnih plincva, a naročito se bavi sa djelovanjem jednog od najjačih t.zv. yperita. Zakljuéuje

svoje predavanje sa riječima: „Mislim braćo da ova mcja razlaganja o tome najmodernijem i groznom oružju moderne kemijske tehnike su dovoljna pobuda za sve nas, kako treba svim silama pomagati nastcJanja već toliko рша 1 riječi i djelom istaknuta u šestom cilju naše velike organizacije Rotary International.” Sjednica od 20. novembra. — 3Prefsjednik ing. R. Alaupović po otvorenju sjednice pozdravlja brojne goste, a naročito brata dra. B. Vojinovića, pretsjednika Rotary Cluba Skoplje. Slijedi referat tajnika o prispjeloj pošti. Sa zadovoljstvom primaju braća vijest Rotary kluba Varaždin na znanje da želi pomoći akciju oko zbrinjavanja sakate djece, koju vodi naš brat prof. dr. Božidar Špišić. Medjugradski meeting održati će od 5. do 7. januara 1934. u Tatranskoj Lomnici Rotary klubovi Bratislava, Kcšice, Turč. Sv. Martin i Užhorod, na koji sastanak pozivaju ! naš klub. Predsjednik isporučuje novim članovima čestitku brata guvernera dra. Milana Stojadinovića, zatim izvješćuje o svečanoj sjednici Rotary kluba Novi Sad, koja je održana dne 927. X. о. 5. U izvještaju o proslavi 100 godišnjice Kragujevačke gimnazije istič: brat Stjepan Musulin, koji je toj proslavi prisustvovao, veliko. oduševljenje, koje je vladalo kod zagrebačke delegacije zbog vanredno ljubeznog dočeka i lijepog ispada proslave. Zagrebačka djačka delegacija predala je tom prilikcm uz privolu našega člana brata dra. Branimira Šenoa po njemu izradjenu i zagrebačkoj gimnaziji poklonjenu sliku „Zgrada prve zagrebačke gimnazije” na uspomenu kragujevačkoj gimnaziji. Referat završuje brat Musulin sa opisom zadužbine u Oplencu, koja je učinila najdublji dojam na sve članove delegacije, Brat Vladimir Mutafelija ml. referira zatim o razvitku industrije šešira. Prikazuje razvoj iz malog kučnog obrta klobučarskog u in-

Cn ен 72 30 OO