Jugoslovenski Rotar

18. januara odrzao je brat Dr. Posmodi opsezan referat 0 novom zakonu za suzbijanje tuberkuloze. Iznio je potrebu da se osnivaju dispanzeri, ambulante i ležaone za liječenje siromašnog svijeta, za koji su naši sanatoriji preskupi. Zato su i nepopunjeni, dok tuberkuloza sve vise preotimlje mah u radničkim i seljaékim domovima.

25. Januara odrzao je brat Dr. A. Krajanski vrlo interesantno predavanje „Iz historije farmacije“, prikazujući razvitak farmacije od prvih početaka do najmodernijih kemijsko-farmaceutskih tvornica, a sve na temelju lijepih dijapozitiva.

Kako su i frekvencije sastanaka bile dobre, tri sastanka iznad 8o %, možemo reći mirne savijesti, da je godina 1934. u našem klubu u svakom pogledu dobro počela.

Xx

R. C VUKOVAR Sastanci (Meetings): Ponedeljak (Monday) 19.30 Grand Hotel

120. sastanak 2. jan. Frekvencija roo %. Tom sastanku prisustvovali su i mnogobrojni gosti (sreski načelnik g. Zdunić, gg. direktori Garić, Felger, Maksimović, Pfeiffer, profesor Gruber, Dr. Konigsdorfer, Ing. Simić, Ing. Pfeffermann, Šel i novinar Selak) jer je klub slavio oproštaj od stare godine. Tom je prilikom pretsednik brat Hideghethy pozdravio goste srdačnom dobrodošlicom i u kratkim crtama izneo najvažnije ciljeve rotarstva. Tajnik brat Steiner referisao je o radu kluba u minuloj godini, iznašajući sve važnije dogodjaje, održana predavanja, rad kluba na kulturnom i humanom polju, te je na taj način dao vrlo jasnu sliku o intenzivnom delovanju kluba. Nakon toga održao je brat Depolo predavanje: Rotarski nacionalizam i internacionalizam. Njegova su razlaganja bila vrlo zanimiva, ubedljiva i jasna. Posle spomenutih predavanja ı referata produžila su braća sa svojim gostima u ugodnom raspolozenju daleko preko uobičajenog vremena. Tom prilikom izrečene su i mnoge srdaéne zdravice.

121. sastanak 8. jan. Frekvencija 88:90 %. Prema utvrdjenom radnom programu, ovaj je sastanak bio posvećen pitanju: Služenje u

>

=

zvanju, osobito u pogledu odnosa prodavaoca ı kupca. U živoj i interesantnoj debati učestvovala su sva braća.

122. sastanak 16. jan. Frekvencija 100 %. Otvarajući ovaj sastanak brat pretsednik čestita braći ist. prav. vere Novu godinu. Brat tajnik referiše o domaćim klubovima, a brat Depolo izveštava o slovenačkim klubovima. Brat Dr. Lipovšćak referiše o francuskim, engleskim i amerikanskim klubovima zadržavajući se naročito kod izveštaja Mexiko-City, gde se imade održati ovogodišnja konferencija. Zatim iznaša markantnije stavke iz budžeta Rotary International. Brat Dr. Marković izveštava o češkim klubovima navadjajući visoke frekvencije pojedinih klubova. Zatim drži vrlo interesantno predavanje Rotary kluba Praha o „Holanskoj Indiji“. Brat Ing. Funtak apeluje na braću, da se za narednu debatu o „Služenju u zvanju“ spreme kako bi ova diskusija bila što plodonosnija.

123. sastanak 2r. jan. Frekvencija 88-90 %. Brat Dr. Marković izveštava, da u vukovarskom srezu ima šestero školske djece, kojoj Je potrebna hitna prehrana. Pošto je klub u tu svrhu votirao sumu od 600 Din, brat Dr. Marković nadovezuje, da će u sporazumu sa sreskim načelstvom ı odnosnim školskim odborima naći u privatnim kućama prehranu za ovu školsku decu. Zamoliće se dotične učitelje, da vrše nadzor nad prehranom ove dece. Brat Wachler predlaže, da se naš izveštaj šalje redovito i engleskom klubu Leicester s molbom, da nam i oni šalju svoj izveštaj. Predlog se prima. Nakon toga održao Je brat Dr. Lipovšćak svoje predavanje: »O policiji uopšte“. Na vrlo interesantan način objašnjava bit policije kao takove, davanjem potrebnih informacija i opisivanjem karakterističnih činjenica o policiji. Izneo je potrebne historijske momente te se konačno OsVrnuo Općenito i na organizaciju policije u Kraljevini Jugoslaviji. Predavanje je saslušano sa velikim interesom, a predavač nagradjen burnim aplauzom.

124. sastanak 28. jan. Frekvencija roo %. Brat pretsednik ¢estita bra¢i: Djurskom Dragutinu i Tiirk Dragutinu imendan, a bratu Goldsteinu Arminu rodjendan. Primljeni su novi članovi. Brat Ing. Rogulić izveštava o svojoj poseti u osijeckom klubu, a brat

8