Jugoslovenski Rotar

što se je broj članstva od četvorice popeo na 160.000, ali ova činjenica je samo jedan vidljivi dio onog, što je još daleko značajnije. Mislim kod toga razvitak rotarskih ideja, njihovu djelatnost i upliv na ljude.

Kako su se prilike mijenjale, tako se je i samo Rotarstvo prilagođivalo njima, prihvaćajući priliku, koja mu se pružala, da služi. Svake godine moglo se je viditi, kako se sve to više i više primijenjuje ideji služenja, sadržane u ciljevima Rotarstva, tako da danas imademo jedan jezgrovit program neprestane djelatnosti, kao što je izloženo u planu naših zadaća i ciljeva.

Rotarstvo je po tome jedan razvitak, jedna evolucija. Ono nije ostalo nepromijenjeno u svijetu, koji se je mijenjao. I kao što je u prošlosti nastojalo, da računa sa prilikama, tako držimo, da će i u budućnosti nastaviti, da proširi svrhu svog djelovanja, uvijek se oslanjujuć na svoju osnovnu zadaću služenja.

Što da radimo danas? A što sutra?

Bili smo svjedoci svijetskog rata i njegovih posljedica, kao što i znanstvenih istraživanja i poduzetnosti ljudskog duha. Prilike se mijenjaju tako da svatko od nas danas živi u sasma drugom ambijentu, nego li je živio pred dvadeset godina. Možemo reći, da je nestalo prostora 1 угеmena, komunikacije su brze i sjegurne. U našim kućama možemo da slušamo riječi, koje su izgovorene na drugoj strani kugle zemaljske. Sto to sve znači? Kakvo je njegovo značenje za nas Rotare?

Trideset godina Rotarstva obilježene su postojanim razvitkom prilagođivanja ideala služenja potrebama, svijeta, koji se mijenja.

Izgleda sasma naravski, da je ovakav razvitak napravio sve nas građanima svijeta, kao i građanima pojedinih naroda. Bili mi ma koliko mu drago patriote, to ipak moramo priznati činjenicu, da je jedan narod ovisan o drugom kao još nikad do sada. Priznavajući tu činjenicu kao Rotari, to nas sama logika upućuje na neizbježivu odgovornost, да kao pojedinci djelujemo kao građani svijeta u širem smislu.

Veličina upliva Rotara izvire iz toga, što naša organizacija nosi u sebi karakter dobrovoljstva. Širom svijeta ljudi su se udružili svojom slobodnom voljom u svrhu, da apliciraju rotarsku ideju u odnosima prema drugim građanima, u svom poslu i zanimanju. Oni su dali sami sebe samo da ojačaju Rotarstvo, kojeg jakost leži u jedinstvu. Kad bi vi ili ja htjeli da platimo novcem vrijeme i trud ljudi, koji će ove godine služiti kao guverneri distrikta, to bi njihove brojke narasle do jedne ogromne svote. Ipak oni doprinašaju svoje vrijeme i svoj trud — jer oni vjeruju u vitalnost i koristnost Rotarstva čovjeku.

Rotarstvo kao organizacija nije ništa drugo čovjeku nego ukupnost pojedinih Rotara i usluga, koje oni prave.

Odgovor na pitanje »što će Rotarstvo obaviti ove godine« dati će odbornici i članovi, koji čine malne 3.700 Rotar. klubova na svijetu.

Odgovornost ne leZi na upravi R. I. na guvernerima distrikata i sekretarijatu.

Odgovornost za dalnji rad Rotarstva, kako sam to već naglasio kod svršetka Konvencije u Mexicu City, leži na svima nama, na Ssvakom od nas u njegovoj sferi djelovanja. I ako je potrebno dati devizu za tekuću rotarsku godinu, neka ta bude: Odgovornost pojedinca.

(Ovaj élanak prenasamo iz: ,The Rotarian“ za juli t. g.).

11