Jugoslovenski Rotar

2) Počasnim članovima platiće časopis »Čehoslovački Rotarijan« klub.

3) Saradnju sa čsl. regionalnim središtima.

4) Dozvolu za sabiranja bilo koje vrste za cijeli distrikt podjeluje vijeće (savjet) distrikta.

5) Određen je akcioni odbor distriktnog savjeta i guverner za 1лугšenje nužnih i neodloživih poslova distrikta.

Članovi istoga jesu bivši guverneri, koji stanuju u Pragu.

6) Preporuča se osnivati i podupirati tečajeve njemačkog jezika za naraštaj.

7) Napisaée se kronika distrikta; klubovi neka se pobrinu da napišu klupske kronike.

S) Napravljene su nove rotarijanske zastave i njih će guverner

pozajmljivati klubovima za distriktne konference i značajnije rotarske proslave.

Guverner rot. Zaba preuzeo je dne 1 jula 1934, 34 kluba, a dne 30 juna 1935 predaje svome nasljedniku, guverneru Hyži, 41 klub. Guv. Zaba povećao je broj klubova za 7, koji su osnovani njegovom zaslugom i koje je on inaugurirao. To su slijedeći klubovi: u Češkoj: Marianske Laznje, Pržibram i Roudnjice n/Labom; u Moravskoj: Prostjejov i Prženov; u Slovačkoj: Banska Bistrica i Poprad. Prva je sjednica maloga čehboslovačko-njemačkog odbora bila 2 juna 1935 u kući rot. Petscheka u Ustima n/Lab. Na toj su sjednici sudjelovala 3 rotara njemačka iz Reicha, 2 rotara iz Austrije i 5 cehoslovackih rotara. Svrha malog odbora je gojiti dobre susjedske odnose, izgladivati event. nesporazumke i obradivati gospodarska pitanja u smislu Rotary.

Guverner rot. Zaba, nastojeći da se osnuje rotarijanska knjiznica u našem distriktu, raspisao je natječaj za članke s rotarijanskim motivima. U tom natječaju može sudjelovati svaki rotarijan; ima 8 nagrada u visini od Kč. 2.000.—.

Za Masarykov fond čsl. emigranata naši klubovi položili su do kraja juna 1935 svotu od Kč. 19.000.—.

Ferijalni tabor neimućnih srednjoškolaca, koji je osnovao klub Teplice-Šanov, imaće 530 učenika. Ako letošnje taborovanje uspije, biće to stalna institucija.

Bivši guverner rot. Herrmann, poznat i Vama sa svojih putovanja k Vama, nalazi se u Mandžukuo; on je članom tamošnjega kluba u Dairen. Za vrijeme svoga boravka na dalekom Istoku prisustvovao je distriktnoj konferenciji 70 distrikta (japanskoga) R. I. u Kyoto, a osim toga posjetio je brojne klubove u Mandzukuu, Kini i Japanu.

Stupili smo u doba ferija i otsustava. Rotari razilaze se po svojoj otadžbini i u inostranstvo. Tek smo na početku posjećivanja klubova bilo domaćih ili stranih, ali s veseljem pominjem da su iz kluba Rotary Praha posjetili Vaše klubove: rot. Jirasek klub Beograd, rot. Matjejovsky klub Zagreb, a rot. Patočka klubove Sarajevo i Dubrovnik. Od srca želim da što više naših članova posjeti Vaše klubove, a isto tako želim da i Vi, dragi prijatelji, dođete u naše klubove. Budite uvjereni da ćete kod nas naći same dobre i iskrene priiatelje i braću.

17