Jugoslovenski Rotar

_ govori o unifikaciji prava; Dr. Raoul Titeca (Bruxelles) o ferijalnim logorima rotarske dece iz raznih zemalja; Francisco Bastos (Barcelona, guverner 60 Distr.), o radu R. C. u Španiji i Portugalu; Pennescu-Kertsch (Bucurešt) o rotarskom pokretu u Rumunjskoj i naglašava potrebu da učitelji sudeluju kao članovi Rotary Klubova.

17 sept. po podne bili su sastanci profesionalnih grupa: Medicina, Pravo, Poljoprivreda, Saobraćaj, Likovne umetnosti, Trgovina, Industrija i Finansije, Tehnika.

Ove grupe posetile su delom razne industrijalne institucije a delom održale su diskusije o problemima svojih grupa.

18 sept. u jutro održana je završna sednica.

Tu je Achille Bossi (Milano) dao prikaz svih referata te konference, nakon čega je pretsednik pročitao sledeću rezoluciju:

»IIHđI regionalna konferenca R. I. za Europu, Sev. Afriku i Malu Aziju po svestranoj diskusiji o svim problemima koji interesuju R. I. odluéila je nastojati na ostvarenju praktički iznesenih predloga, kako bi u svim zemljama bili ostvareni rotarski ciljevi«.

Po tom se prešlo na predaju zastava sa strane pojedinih distrikata i klubova talijanskom distriktu i R. C. Venecija.

Naš distrikt predao je lepo izvezenu jugoslovensku zastavu na Коjoj su bile 23 trake sa imenom pojedinih naših klubova.

Tom prigodom održao je guverner Dr. Ružić kratak govor, na koji mu je oduševljeno uz buran aplaus celog auditoriuma, odgovorio guverner talijanskog distrikta Conte Visconti di Modrone.

Sastanak izdavača, rotarskih revija.

Pored rada drugih komiteta konference održan je 17 sept. sastanak izdavača rotarskih revija, kojemu je prisustvovao i urednik našeg »Jugosl. Rotara« Dr. Ružić.

Na tom sastanku stvoreni su zaključci:

1. Da se preporuči E. A. C. izdavanje jedne rotarske revije za Huropu koja bi bila namenjena i Siroj javnosti.

2. Da se uredi izravni kontakt izmedu sekretarijata R. I. u Ziirichu i izdavača rotarskih revija, na način da svaki distrikt imade jednog dopisnika koji bi periodički izveštavao Zirieh o radu u distriktu, slao mu interesantne fotografije i t. d. što bi onda sekretarijat slao urednicima pojedinih revija.

Zabavni program konference bio je udešen tako da su učesnici imali prigode da stvaraju nova poznanstva i prijateljstva sa drugovima iz raznih zemalja.

Nedelju u veče prisustvovalo je preko 1000 osoba na prijemu R. C. Venecija u »Teatro PFenice«, ponedeljak o podne bio je zajednički ručak

28