Jugoslovenski Rotar

nezia. Govori dalje o lepotama Venecije i njenim prekrasnim istorijskim spomenicima kojima se ne može dovoljno da nadivi. Sretan je stoga što je ovde odabrano sedište konferencije, pa se nada da će ovo slavlje prijateljstva, u ovoj divnoj sredini, mnogo doprineti — pogotovo danas — uzajamnom shvatanju i zbliženju bez obzira na narodnost i različita zvanja.

Nakon lepo pozdravljenog govora Kurta Belfrage-a, ustaje pretsednik Rotary International-a, Ed. Johnson, koji je u glavnom геkao ovo:

»Radujem se Sto, kao pretsednik Rotary Internacional-a, prisustvujem ovoj konferenciji za Evropu, Malu Aziju i Afriku i duboko osećam čast koju nam je iskazao Nj. Vel. Kralj Italije, začasni pretsednik talijanskog distrikta, što je odredio da ga na ovoj konferenciji zastupa NJ. Kr. Vis. Vojvoda od Genove. U poslednje četiri godine imao sam prilike da se divim krasotama ovoga grada; oduševljen sam njegovim lepotama, ali najviše me zadivila njegova moderna luka, jedna od najvažnijih u Evropi, koja nije ni malo povredila poseban karakter ovoga mesta.

Za mene je veliko zadovoljstvo što vidim ovde sakupljene rotare svih nacija: tako će se stvarati nova prijateljstva, stara će se obnavljati, i time doprineti širenju dobre volje i uzajamnom sporazumevanju. Treba čestitati onima koji su predanim radom omogućili ovako uspeli kongres, jedan od najbrojnijih i najvažnijih koje je rotarstvo održalo.

Ovde su prisutna tri člana Centralnog veća Rotary International-a, ali u ime svih članova Veća, ja vam donosim pozdrave i želje kojima pridružujem i svoje lične«.

Nakon oduševlenja koje je bilo iskazano pretsedniku Johnsonu, izrekao je, pretstavnik talijanske vlade, Nj. E. Tassinari ovaj govor koji je, svojom sadržinom i lepom retorikom, privukao naročitu pažnju:

»U prisustvu Nj. Kr. Visočanstva, koji ovde zastupa Nj. Vel. Kralja, a po zapovedi Duce-a, čast mi je uputiti srdačan pozdrav fašističke vlade svim rotarima koji su se ovde sakupili na Trećoj regionalnoj konferenciji.

Venecija, naročito draga srcu svakog Talijana radi pomorske slave i umetničkog blaga koje ju čini retkom i dragocenom riznicom na Zemlji, prima svoje goste poznatom tradicionalnom srdačnošću.

Ona će vam, uz svoje nenadmašive umetničke lepote, pokazati i nove uspehe na polju industrijske i agrarne delatnosti, koji dokazuju neprestanu svežu radinost njenog pučanstva.

Ova rotarska konferencija, koja je, sa toliko raznih krajeva, povezala najistaknutije pretstavnike sviju grana ljudske aktivnosti,

6