Jugoslovenski Rotar

ali izgleda, da nam manjka razumijevanja. Ljudska je rasa preživjela ledeno doba zato, što je imala dosta pameti, da upotrijebi odijelo i umjetno grijanje u svrhu da nadvlada prilike, koje bi nas inače bile uništile.

Kroz 28 godina Rotary stvara na svijetu malene grupe ljudi, odanih jednom jačem prijateljstvu i pomoći ne samo unutar granica njihovih nacionalnih jedinica, već i izvan njih, na internacionalnom polju. Odavna smo već na čistu, da su stvari, koje razdvajaju pojedince i skupine — neznanje, predrasude, nepovjerenje — jedne te iste, koje stvaraju diferencije među državama. Isti im je razlog, istim su uplivima podložne. Mi stojimo poredani u novom bratstvu. Mi vraćamo prijateljstvo njegovom starom auktoritetu. Ljudski poslovi, kako kaže Walter Lippman, daleko su kompliciraniji od ljudskih formula. Njihove poteškoće ne riješavaju se službenim putem, niti dekretima. Rotari vjeruju, da je dobra volja, bila ona upotrebljena u širim ili užim grupama, još uvijek nepobjediva. Rotarstvo proglasuje moratorij zloj volji. Ono mobilizira legije sporazuma i saziva rezerve dobre volje.

Izgleda, da intimni odnošaji hvala znanosti i rotarskim organizacijama pružaju nam u raznim zemljama priliku, da ponovno osvojimo zdravi i stari zakon susjedstva, a jednostavnu krijepost prijateljstva vratimo njezinom starom mjestu, njezinoj staroj supremaciji i auktoritetu u ljudskom saobraćaju. Rotarstvo je iskusilo efikasnost ove metode u pogledu međusobnih odnošaja kao i služenja čitavoj zajednici, Ono sa istim pouzdanjem očekuje, da će izliječiti sva zla, koja mute odnošaje između država. Njezin uspjeh čeka samo, da ta ideja kude jače prihvaćena a sam princip da dobije jednu širu aplikaciju.

*K

Emile Schreiber (R. C. Pariz):

JAPANSKA EKONOMSKA POGIBELJ

Neobični vitalitet japanske trgovine i industrije zapanjuje svakog Huropejea, ¢im stupi na japansko tlo. Za svojeg boravka u Japanu Dposjetio sam oko stotinu trgovaca i industrijalaca i nisam našao niti jednog, koji se ne bi pohvalio poslom i koji ne bi bio preopterećen narudžbama. Što je uzrok tome? Imade ih više. Ovdje ću se ograničiti samo na najvažnije. Prvi i najvažniji uzrok je devalvacija Yena, koji iznaša sada, osobito iza pada funte, 65% svoje prvobitne vrijednosti. Ova je devalvacija Yena donesla Japanu bezbroj narudžaba, ali moram priznati nije pomogla uravnotežiti budget.

Neobično jeftina radna snaga, o kojoj ću vam govoriti kasnije, doprinjela je padu cijena, što je opet bilo uzrokom silnim narudžbama.

Koje su posljedice japanskih cijena? U odgovoru na·ovo pitanje nije potrebno ni pretjerivati, a ni potcijenjivati stanje stvari. Japanske cijene uopće, ne ulazeć u detalje, iznašaju četvrtinu cijena robi u Francuskoj, odnosno, budući smo mi skuplji, nego druge države, jednu trečinu cijena robi u drugim zemljama.

14